Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

AFECTIUNI OFTALMOLOGICE

Pentru a trata cu succes bolile și afecțiunile oftalmologice, este crucial ca acestea să fie diagnosticate la timp și să fie urmate schemele de tratament adecvate. Multe dintre cele mai întâlnite probleme de vedere sunt depistate în mod accidental în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Prin urmare, este important ca atât copiii, cât și adulții și vârstnicii să efectueze controale oftalmologice regulate, pentru a preveni sau trata orice afecțiune în stadiile incipiente.

Mai jos regăsiți secțiunea dedicată afecțiunilor oftalmologice, unde găsiți informații importante despre simptome, tratament și cum pot fi prevenite acestea.

Cataracta este procesul prin care cristalinul natural al ochiului devine tulbure. Proteinele din cristalin se descompun și fac ca lucrurile să arate neclare, cetoase sau mai puțin colorate. Pe măsură ce cristalinul se opacifiaza, odată cu vârsta, acesta nu mai lasă să treacă o parte din lumină, ceea ce duce la o vedere neclara.

Cataracta pediatrica

Cataracta pediatrică este principala cauză a scăderii calității vederii la copii cu un imens impact emoțional, social și economic atât pentru copil cât și pentru familie și societate. Această afecțiune poate fi tratată printr-o diagnosticare precoce și un management adecvat.

Chalazion

Chalazionul sau chistul meibomian reprezinta o leziune inflamatorie cronica, sterila si granulomatoasa a glandelor secretoare de sebum de la nivelul pleoapelor, Zeis si Meibomius. Chalazionul este cea mai frecventa leziune inflamatorie a pleoapei, reprezentand aproape o treime din totalul leziunilor benigne palpebrale la nivel global.

Chist palpebral

Chisturile dermoide și epidermoide sunt printre cele mai frecvente tumori benigne orbitale din copilărie.

Aceste chisturi sunt congenitale și se măresc progresiv. Chisturile mai superficiale devin de obicei simptomatice în copilărie, dar cele mai profunde pot să nu devină evidente clinic până la vârsta adultă.

Concretiuni calcare conjunctivale

O concreție conjunctivală este o entitate benignă caracterizată prin depozite discrete alb-gălbui simple sau multiple de dimensiuni variabile.  Ele există de obicei în spațiul subepitelial al conjunctivei palpebrale sau al fornixurilor. Concrețiunile calcare conjuctivale sunt deobicei asimptomatice atunci când sunt mici, dar cele mai mari pot provoca simptome.

Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara legata de varsta este o degenerescenta dobandita a retinei care cauzeaza o afectare vizuala centrala semnificativa printr-o combinatie de modificari tisulare (anomalii ale druselor si ale epiteliului pigmentar retinian) si tulburari neovasculare (formarea unei membrane neovasculare coroidale). Afectează persoanele cu vârsta peste 55 de ani. 

Dezlipirea de retina

Dezlipirea de retina este atunci când retina(stratul intern al ochiului, unde se gasesc receptorii vederii) se detaseaza de celelalte straturi ale ochiului. Retina nu funcționează când este decolata, ceea ce face vederea încețoșată. Dezlipirea de retina este o problemă serioasă si reprezinta o urgenta medicala, fara tratament chirurgical puteti pierde vederea la acel ochi.

Diplopia

Diplopia reprezintă denumirea medicală pentru fenomenul de a vedea dublu sau de a percepe obiectele în dublu. Această afecțiune se manifestă prin perceperea a două imagini ale aceluiași obiect în momentul privirii acestuia.

De obicei, vederea dublă este o problemă temporară, însă poate indica și prezența unor afecțiuni medicale mai grave. 

Ectropionul

Ectropionul reprezintă eversia pleoapei și îndepărtarea acesteia față de ochi. Marginea liberă a pleoapei dar și genele se reorientează și se îndepărtează de cornee. Această afecțiune are ca și consecință, expunerea suprafeței oculare, iar pacientul experimentează senzație de corp străin, uscăciune corneeană și în anumite cazuri chiar ulcerație.

Entropionul

Entropionul este o afecțiune în care pleoapa se întoarce în interior, spre ochi. Acest lucru poate provoca iritații și disconfort la nivelul corneei, deoarece genele și pielea intră în contact cu ea. Această afecțiune este mai răspândită la adulții mai în vârstă și poate fi tratată cu o varietate de metode, cum ar fi lentilele de contact moi, injecțiile cu toxina botulinică sau intervenția chirurgicală.

Glaucomul

Glaucomul se definește ca fiind un grup de boli care prezintă o caracteristică comună, respectiv neuropatia optică. Presiunea intraoculară crescută reprezintă principalul factor de risc în apariția glaucomului, dar existența sau absența unei valori presionale intraoculare crescute, nu definește aceasta maladie.

Hemoragia vitreana

Hemoragia vitreana este o cauză relativ frecventă de pierdere acută a vederii și reprezinta umplerea partiala sau totala a cavitatii vitreene cu sange. Hemoragia vitreana provoacă pierderea nedureroasă, dar substanțială a vederii.

Keratoconusul

Keratoconusul este încadrat ca fiind o ectazie corneană, manifestat prin subțierea progresivă a corneei, ce își pierde forma sferică , bombându-se de regulă paracentral inferior sub forma unui con. Se dezvoltă  bilateral și asimetric. 

Miodezopsii

Miodezopsiile, cunoscute publicului larg ca „musculițe zburătoare” sau „pete plutitoare”, sunt mici obiecte care se misca in acelasi timp cu miscarile globului ocular si apar in campul vizual al persoanelor afectate.

Miopia

Miopia este cea mai des întâlnită patologie oculară din lume fiind întâlnită la peste 50% din populația țărilor dezvoltate. Miopia este un viciu de refracție care afectează calitatea vederii la distanță prin incapacitatea ochiului de a focaliza pe retină imaginea obiectelor. Complicaţiile asociate cu alungirea axială din miopie sunt a şasea cauză principală de orbire.

Ochiul diabetic

Afecțiunile oculare induse de diabet includ retinopatie diabetică, edem macular diabetic, cataractă și glaucom.

In functie de durata diabetului si controlul acestuia, diabetul poate provoca leziuni la nivelul ochilor, care pot duce la o vedere slabă sau chiar la orbire. Doar un control riguros al diabetului poate preveni boala diabetică a ochilor si agravarea acesteia.

Papiloame

Reprezinta manifestarea cutanata palpebrala a infectiei cu papiloma-virusuri. Papilomul este una dintre cele mai frecvente formatiuni tumorale palpebrale. De cele mai multe ori este benigna, insa se pot prezenta si forme maligne , agresive.

Pterigionul

Pterigionul reprezintă o degenerare elastoidă a straturilor conjunctivale profunde rezultând în proliferarea țesutului fibrovascular. Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt expunerea la razele UV și inflamația cronică. Oamenii care lucrează în soare puternic, medii toxice, sudorii, locuitorii din zonele tropicale și subtropicale sunt cei mai expuși. 

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de un nivel ridicat al zahărului din sânge care afectează retina (receptorul vederii). Poate provoca orbire dacă nu este diagnosticată și tratată. 

Sindromul de ochi uscat

Mai mult de o treime dintre pacienții noștri descriu, înca de la prima consultație, simptome specifice și corelate cu sindromul de ochi uscat

Aceștia se plang de senzația de ,,nisip în ochi” , arsură și usturime, senzație de corp străin la nivel ocular. Ochii sunt deseori congestionați și roșii, lăcrimează excesiv și sunt asociați cu sentimentul de oboseală oculară. 

Strabismul

Strabismul este o afecțiune oculară comună caracterizată prin alinierea incorectă a ochilor, care duce la vedere dublă sau la o vedere neclară. Strabismul poate afecta atât copiii, cât și adulții, iar în cazurile severe poate duce la ambliopie sau pierderea permanentă a vederii.

Tumori conjunctivale

Tumorile care apar pe mucoasa conjunctivală pot fi de natură benignă sau malignă, iar în majoritatea cazurilor, diagnosticul se bazează pe aspectul clinic al afecțiunii. Cu toate acestea, în unele situații, diagnosticul precis poate fi stabilit doar prin examinarea histopatologică.

Vitrita

Vitrita (uveita intermediara) este o afectiune la nivelul corpului vitros, substanța transparentă, asemănătoare unui gel, ce umple spațiul dintre cristalin și retină la nivel ocular. Această afecțiune se caracterizează prin prezenta celulelor inflamatorii si a exudatelor proteice la nivelul gelului vitrean, care pot provoca o serie de simptome și probleme de vedere.

Xantelasma

Pete galbene de pe sau din apropierea pleoapelor sunt cunoscute sub numele de xantelasmă. Acestea pot fi plate sau ușor ridicate. Ele se formează atunci când depozitele de colesterol (lipide sau grăsimi) se acumulează sub piele. Deși xantelasma nu este dăunătoare în sine, poate fi un semn de boali cardiao-vasculare sau hepatice.

Ochi rosu si dureros

Printre cele mai frecvente cauze ale ochilor rosii si durerosi se numara: alergiile, conjunctivita (o infectie a membranei care acopera partea alba a ochiului), ochi uscati, corpi straini in ochi (cum ar fi praf sau nisip), expunerea la substante iritante (cum ar fi fumul sau produsele chimice), oboseala oculara sau leziuni oculare minore. 

Boala oculara tiroidiana

Este o afecțiune care provoacă inflamație și leziuni ale țesuturilor din jurul ochiului, inclusiv mușchilor, si țesutului adipos. Boala oculara tiroidiana este o afecțiune autoimună. Există două faze ale bolii: faza activă sau inflamatorie și faza stabilă. Faza activă poate dura luni până la trei ani, în timp ce faza stabilă urmează când inflamația încetează.

Sinchizis Scintillans

Sinchizis Scintillans este o afecțiune oculară rară caracterizată prin prezența de cristale lipide în umoarea vitreană, lichidul gelatinos care umple spațiul din interiorul ochiului. Aceste cristale pot interfera cu calitatea vederii și pot provoca diverse simptome neplăcute.

Orjelet

Orjeletul, cunoscut și sub numele de ulcior sau furuncul palpebral, este o afecțiune comună a pleoapelor care provoacă inflamație și umflături dureroase. Orjeletele sunt de obicei cauzate de o infecție bacteriană a glandelor sebacee de la nivelul rădăcinii firelor de păr de pe marginea pleoapei. 

Colobom ocular

Colobomul reprezinta lipsa unui tesut , care la nivel ocular poate fi de natura palpebrala, iriana, lenticulara, corio-retiniana sau la nivelul nervului optic. Poate fi unilateral sau bilateral.

Obstructia canalului lacrimo-nazal

Din punct de vedere medical, este cea mai frecventă anomalie a cailor lacrimale la pacienții de vârstă pediatrică, regăsindu-se la aproximativ 6-20% dintre nou-născuți.

Fotokeratita

Fotokeratita, cunoscuta si sub numele de keratita actinica, reprezinta o afectiune oculara dureroasa, cauzata de expunerea excesiva la radiatii ultraviolete (UV). 

Ameteli cauzate de afectiuni oculare

Ametelile pot fi o experiență dezorientantă și deranjantă pentru oricine. Aceste senzații neplăcute pot fi declanșate de o varietate de cauze, inclusiv afecțiuni oculare și probleme generale de sănătate.

Dureri pulsatile în zona frunții și a tâmplelor

Durerile de cap reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă mulți oameni. Uneori, aceste dureri pot avea caracter pulsatil și se localizează în zona frunții și a tâmplelor, ceea ce poate ridica întrebarea dacă aceste simptome sunt legate de ochi sau de alte cauze.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu