Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Retinopatia Diabetica - complicatie a diabetului

Retinopatia diabetică, o afecțiune oculară progresivă, poate afecta grav persoanele cu diabet zaharat. Este esențial să înțelegem stadiile și simptomele retinopatiei diabetice pentru a interveni cât mai devreme. Retinopatia diabetică evoluează în patru stadii distincte, de la modificări minore ale vaselor de sânge până la dezvoltarea neovascularizației. Simptomele inițiale pot include vedere încețoșată sau distorsionată, pete întunecate sau pierderea vederii centrale. O intervenție promptă și un tratament adecvat, cum ar fi terapia laser sau injecțiile intravitreene, pot încetini progresia retinopatiei diabetice și pot preveni complicații grave.

1. Ce este retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de un nivel ridicat al zahărului din sânge care afectează retina (receptorul vederii).

Poate provoca orbire dacă nu este diagnosticată și tratată. 

2. Daca sunt diabetic, am si retinopatie diabetica?

La nivel mondial, retinopatia diabetică este principala cauză a orbirii în rândul adulților în vârstă de muncă.

387 de milioane de persoane cu diabet zaharat în lume, estimată a crește la 592 de milioane de persoane în 2035.

Prevalența la nivel mondial a retinopatiei diabetice la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 este de 77,3% și cu tipul 2 este de 25,1%.

În rândul pacienților cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani, retinopatia diabetică este principala cauză a pierderii vederii la nivel mondial. Până în 2030, se estimează că 191,0 milioane de oameni la nivel global vor avea retinopatie diabetică și aproximativ 56,3 milioane vor avea retinopatie diabetică care amenință vederea

3. Cum previn aparitia retinopatiei diabetice?

 • Studiile au aratat ca cel mai important factor in preventia aparitiei complicatiilor diabetului zaharat ocular si general este controlul glicemiei. De asemenea controlul tensiunii arteriale joaca un rol cheie. 
 • Fiecare reducere cu 1% a mediei  HbA1c(hemoglobina glicozilata) a fost asociată cu o reducere a riscului de 21% pentru orice complicatie legata de diabet, 21% pentru decesele legate de diabet, 14% pentru infarctul miocardic și 37% pentru complicații microvasculare (aici se incadreaza retinopatia diabetica)

4. Factori de risc

 1. Durata diabetului: 
 • In cazul diabetului zaharat tip 1, 25% dintre pacienți vor dezvolta retinopatie diabetica după 5 ani, 60% după 10 ani și 80% după 15 ani
 • In cazul diabetului tip 2, retinopatia diabetica proliferative se va dezvolta la 2% dintre pacienți dacă durata bolii este < 5 ani și 25% dacă > 25 de ani

     2. Controlul glicemic

 • Recomandare: Hb A1c 7% sau 6,5% în cazuri selectate

    3. Tensiune arterială crescută

    4. Hipercolesterolemia, hipertriglideridemia

    5. Sarcina – doar daca exista leziuni de retinoaptie anterioare

    6. Insuficiență renala

    7. Vârstă

    8. Probleme  de coagulare a sangelui

    9. Inactivitate fizică 

5. Ce simt daca am retinopatie diabetica?

 • Puteti fi asimptomatici
 • Scăderea vederii, variatii de vedere
 • Flocoane flotante
 • Metamorfopsii
Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului, oftalmologie

6. Exista mai multe tipuri de retinopatie diabetica?

Clasificarea retinopatiei diabetice o imparte intr-o forma neproliferativa si una proliferativa. Forma neproliferativa a bolii, debuteaza cu leziuni minime, a caror evolutie negativa duce la aparitia hemoragiilor si exudatelor retiniene si a unor zone de ischemie, adica zone nefunctionale din retina. Stadiile proliferative sunt caracterizate de aparitia unor vase de sange rele (neovase) care invadeaza fundul de ochi si pot cuprinde si partea anterioara a ochiului, se complica cu hemoragii vitreene si dezlipire de retina. 

Pe măsură ce boala progresează, poate sa apara edemul macular diabetic.7. Ce investigatii trebuie efectuate pentru diagnosticarea si clasificarea retinopatiei diabetice?

Pe langa examinarea clinica-oculara cu ajutorul biomicroscopului pentru evaluarea aspectului retinei, exista doua investigatii considerate “gold-standard” pentru diagnosticarea si stadializarea retinopatiei diabetice:

 • Angiografia cu fluoresceină poate fi utilizată pentru a determina gradul de ischemie sau prezența anomaliilor vasculare retiniene, prezenta edemului retinian si a neovaselor. 
 • Tomografia cu coerență optică este utilă pentru a determina prezența și localizarea lichidului intraretinian și/sau subretinian, precum și pentru măsurarea grosimii retinei. Tomografia este esentiala in monitorizarea si evaluarea raspunsului la tratament. 

Si testele de laborator sunt importante in evaluarea diabetului zaharat si implicit al retinopatiei diabetice.

Hemoglobina A1c determina valoarea glicemiei din ultimele 3 luni. Un obiectiv de 5,5 % – 6,0 % este ideal, deși dificil de atins la unii pacienți. În general, obiectivul este HbA1c ≤ 7. Uneori, pentru pacienții mai în vârstă (≥70 de ani), diabetologii urmăresc o HbA1C puțin mai mare, deoarece nivelurile sub 7 au fost asociate cu o morbiditate crescută.

8. Care este tratamentul acestei boli?

 • Cel mai important factor în managementul medical al retinopatiei diabetice este un bun control glicemic
 • Controlul adecvat al hipertensiunii arteriale
 • Diferitele tipuri de tratament sunt eficiente în 90% din cazuri pentru a preveni pierderea severă a vederii.
 • Cresterea activitatii fizice
 • Opțiuni de tratament
  • Terapia cu laser
  • Medicamente anti-VEGF (bevacizumab, ranibizumab, aflibercept) si corticosteriozi
  • Interventie chirurgicala

9. Cum actioneaza laserul in retinopatia diabetică?

Tratamentul cu laser pentru retinopatie, numit fotocoagulare laser, funcționează parțial prin crearea unor arsuri retiniene minuscule, nedureroase, care sigileaza vasele de sange și reduc edemul. Numărul de spoturi laser pe care le aplicam și numărul de tratamente de care aveți nevoie depind de tipul și amploarea retinopatiei dumneavoastră și de cât de bine răspundeti la tratament. Este posibil să trebuiască să așteptați câteva luni pentru a afla dacă acest tratament este eficient pentru ochiul d-voastra.

10. Rolul injectiilor intravitreene cu agenti anti-VEGF si corticosteroizi in retinopatia diabetica

Factorul de creștere vascular-endotelial (VEGF) este secretat de retina ischemică. VEGF duce la a) permeabilitate vasculară crescută care are ca rezultat edemul retinei și b) angiogeneză sau formarea de noi vase de sânge (neovase). Datorita acestui mecanism fiziopatologic una dintre optiunile de tratament este injectarea de substante anti-VEGF. 

In ultimii câțiva ani, inhibitorii factorului de creștere vascular-endotelial (anti-VEGF) au devenit terapie de primă linie in edemul macular diabetic. 

Injectiile se realizeaza in sala de operatie, respectand masuri de igiena si dezinfectie riguroasa. Medicamentul este injectat intraocular prin intermediul unui ac foarte subtire de 30 Ga. Procedura dureaza cateva secunde si nu este dureroasa. In majoritatea cazurilor pacientii necesita mai multe injectii intraoculare, in functie de raspunsul la tratament, evaluat cu ajutorul tomografiei in coerenta optica. Riscurile procedurii apar extrem de rar, dar exista de la infectii intraoculare la patologii cardiace. 

11. Interventia chirurgicala la pacientii cu retinopatie diabetica

In cazul complicatiilor retinopatiei diabetice, hemoragie vitreana, dezlipire de retina, unicul tratament este interventia chirurgicala de vitrectomie posterioara. In aceste cazuri prognosticul vizual postoperator este rezervat. Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu