Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Angiofluorografia retiniană

Angiofluorografia retiniană este o tehnică de diagnostic avansată utilizată în oftalmologie pentru evaluarea vascularizării retiniene. Această procedură non-invazivă permite vizualizarea în timp real a fluxului sanguin în retina ochiului. Angiofluorografia retiniană este esențială în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oculare, cum ar fi retinopatia diabetică sau degenerescența maculară. Recomandăm angiofluorografia retiniană ca metodă de diagnostic precoce și de urmărire a evoluției bolilor oculare, facilitând tratamentul și îmbunătățind prognosticul pacienților.

Angiofluorografia retiniană (AFG) este o procedură de diagnostic ce presupune administrarea intravenoasă a unei substanțe ce poartă denumirea de fluoresceină, urmată de fotografii în serie. 

1. De ce recomandăm efectuarea angiofluorografiei retiniene?

Pentru că este examinarea care ne poate oferi detalii despre starea vaselor de sânge, despre integritate și fluxul sangvin al acestora.

 

Angiofluorografia retiniana este o tehnica de diagnostic avansata utilizata in oftalmologie pentru evaluarea vascularizarii retiniene

2. În ce boli este indicată angiofluorografia retiniană?

Această investigație se utilizează atât în diagnosticul cât și în urmărirea evoluției bolii. Este recomandată:

  • pacienților diabetici cu afectare retiniană;
  • în degenerescență maculară;
  • în diagnosticul diferențial al patologiei tumorale;
  • în evaluarea ischemiei retiniene după tromboze sau ocluzii vasculare retiniene;
  • în diagnosticul uveitei posterioare;
  • în diagnosticul distrofiilor retiniene

3. La ce să ne aşteptăm atunci când suntem programaţi pentru angiofluorografie retiniană?

Este important să comunicăm asistentei şi medicului oftalmolog dacă suntem alergici la substanţa de contrast, medicamente sau dacă suferim de o boală renală.

Pregătirea pentru angiofluorografia retiniană presupune dilatarea pupilei și administrarea intravenoasă a substanței de contrast, urmată apoi de fotografii în serie. Imaginile obținute presupun arii hipofluorescente (zone întunecate) și arii hiperfluorescente (zone luminoase)

 

4. Voi avea disconfort după angiofluorografia retiniană?

În primul rând, vom avea vederea încețoșată, mai ales la activitățile de aproape, din cauza dilatării pupilelor.

O serie de complicații pot apărea după angiofluorografia retiniană datorate în mare parte substanţei de contrast. Cele mai frecvente reacții sunt greața tranzitorie care apare la 3-15% dintre pacienți, vărsături (7%) și prurit. Reacțiile mai severe, cum ar fi urticaria, tromboflebita și sincopa sunt mai rare. Necroza tisulară locală poate apărea cu extravazarea colorantului, cu toate acestea, local regăsim cel mai frecvent durere ușoară și roșeață.

Reacțiile adverse severe, amenințătoare de viață, de tipul anafilaxiei, stopului cardiac și al bronhospasmului sunt extrem de rare. Deși nu au fost raportate reacții adverse grave la femeile însărcinate, se recomandă temporizarea efectuării angiofluorografiei retiniene.

Pentru confortul maxim al pacienților clinicii, medicul anestezist va fi prezent pe parcursul efectuării examinării. 

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu, Medic primar oftalmolog, Oftalmologie Timisoara

Dr. Mocanu Valeria

Medic primar oftalmolog Şef de lucrări - Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu