Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Tomografia în coerență optică – Ce este
și care sunt utilizările

Tomografia în coerență optică (OCT) reprezintă o tehnologie avansată de imagistică non-invazivă, utilizată în domeniul medical pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oculare. Prin utilizarea unui fascicul de lumină cu lungimea de undă scurtă, OCT permite obținerea de imagini detaliate ale structurilor oculare interne, inclusiv a retinei și nervului optic. Această metodă prezintă multiple indicații, inclusiv evaluarea și diagnosticarea glaucomului, degenerescenței maculare legate de vârstă și a altor tulburări retiniene. Tomografia în coerență optică reprezintă o soluție non-invazivă și eficientă pentru evaluarea stării ochilor, contribuind la un diagnostic precoce și la o gestionare adecvată a bolilor oculare.

Tomografia în coerență optică– o investigatie oftalmologica neinvaziva, nedureroasa, bazata pe lumina, indispensabila in practica oftalmologica.

1. Ce este tomografia în coerență optică?(OCT)

Tomografia în coerență optică (OCT) este o metodă de imagistică neinvazivă care utilizează lumina reflectată pentru a crea imagini ale peretelui ochiului. Poate fi folosit pentru a diagnostica și monitoriza boli precum retinopatia asociată diabetului, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta.

Tomografia in coerență optică, sau OCT, este o metodă de imagistică folosită pentru a genera o imagine a unui strat al peretelui ochiului, numit retină. Metoda neinvazivă produce o imagine prin măsurarea cantității de lumină roșie slabă care se reflectă în retină și nervul optic. Tomografia in coerență optică poate măsura grosimea retinei și a nervului optic.
Tomografia in coerenta optica este folosita in diverse ramuri medicale, nu doar in oftalmologie.Furnizorii de servicii medicale de medicină cardiacă și vasculară folosesc tomografia cu coerență optică pentru cateterizarea cardiacă pentru a produce imagini ale vaselor de sânge. Personalul medical din domeniile stomatologie, gastroenterologie, pneumologie, dermatologie și oncologie folosesc, de asemenea, imagistica OCT destul de frecvent.

Tomografia in coerenta optica (OCT) reprezinta o tehnologie avansata de imagistica non-invaziva utilizata in oftalmologie

O tomografie în coerență optică (denumită în mod obișnuit tomografie OCT) reprezintă cel mai recent progres în tehnologia imagistică.

2. Ce este angiografia cu tomografie în coerență optică? (angio-OCT)

Angiografia tradițională, numită și arteriografie, se referă la examinarea interiorului vaselor de sânge folosind raze X. De obicei, medicul injectează un colorant radioopac care apare pe raze X. Profesioniștii în îngrijirea ochilor folosesc, de asemenea, un tip special de angiografie pentru a examina vasele de sânge ale retinei, dar fara a folosi raze X. Colorantul folosit lumineaza atunci când este expus la o lumină albastră.

Centrele medicale specializate in ingrijirea ochilor pot folosi, de asemenea, angiografia cu tomografie in coerență optică pentru a vedea în interiorul vaselor de sânge din ochi. Spre deosebire de angiografia tradițională, testul este complet neinvaziv și nu trebuie injectat un colorant.

3. Când se efectuează tomografia în coerență optică?

Medicul oftlmolog va poate sugera realizarea unei tomografii cu coerență optică dacă bănuiește că aveți anumite afecțiuni la examenul oftalmologic sau dacă aveți deja o afecțiune pe care vă ajută să o monitorizati si controlati.

Recomandarile pentru efectuarea unui OCT sunt atat pentru a diagnostica cat si pentru a gestiona mai multe afecțiuni care afectează ochii, inclusiv:

  1. Degenerescența maculară legată de vârstă: din cauza acestei afectiuni oamenii pot pierde vederea centrală. Degenerescența maculară legată de vârstă este o boală progresivă legată de îmbătrânire, dar, din fericire, sunt disponibile tratamente pentru unele forme.
  2. Glaucom: Dacă aveți glaucom, lichidul din ochi numit umoare apoasa se acumulează în ochi și determina cresterea presiunii intraoculare și aceasta .vă afectează in timp nervul optic, ducand pana la atrofie de nerv optic si pierderea definitive a vederii.
  3. Retinopatia diabetica: diabetul afectează vasele mici de sânge ale ochiului, ducând la pierderea vederii. Peretele vaselor de sange este afectat ducand la aparitia leziunilor diabetic precum hemoragiile retiniene si exudatelor, acestea cauzând vedere încețoșată. În formele severe, întreaga retină se poate desprinde din partea din spate a ochiului și se poate aparea dezlipirea de retina. Oamenii pot deveni complet orbi, dar cu tratament, retinopatia asociată diabetului poate fi controlată.
  4. Edemul macular cistoid: Edemul macular se referă la acumularea unui luchid in zona maculei. Macula este partea retinei care are cele mai multe celule sensibile la lumina
  5. Tesutul cicatricial/fibros macular: țesutul cicatricial poate crește pe suprafața retinei, cauzând distorsionarea vederii. In unele cazuri chirurgia ghidata tomografic poate ajuta.
  6. Gaura maculară: O gaură maculară apare atunci când retina se desprinde, formând o gaură în macula. Acest lucru vă poate afecta vederea, dar poate fi ameliorat prin intervenția chirurgicală de pol posterior.
  7. Distrofiile celuloer cu conuri și bastonase: Aceste afecțiuni afectează celulele ochilor(receptorii) care sunt sensibile la lumină și culoare. In functie de tipul distrofiei vederea poate fi pierduta in timp si simtul cromatic este afectat. Din pacate, actualmente nu exista tratament pentru distrofiile retiniene.
  8. Tumori coroidiene și retiniene: Aceste tipuri de tumori pot aparea în retină și coroidă, care este un strat vascular aflat între retină și sclera.

La Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu diagnosticele sunt precise datorita tehnologiei de ultimă generație și experților în oftalmologie.

4. Când ar fi necesară efectuarea unei tomografii în coerență optică?

Optometristul sau oftalmologul dumneavoastră vă poate recomanda să efectuați aceasta procedură numita tomografie in coerență optică dacă aveți peste o anumită vârstă și/sau riscați să dezvoltați anumite boli oculare, in functie de acuitatea vizuala si de antecedentele familiale. Medicii oftalmologi pot sugera ca scanările OCT să fie incluse în mod regulat în programul dumneavoastră de examinari oftalmologice, astfel încât să poată monitoriza grosimea straturilor din retine si a nervului optic.

De asemenea o alta recomandare medicală pentru efectuarea unei tomografii in coerență optică este atunci cand urmați un tratament pentru anumite afecțiuni ale ochilor. Atât optometriștii, asistentii medicali cât și oftalmologii efectuează procedura.

5. Cum funcționează tomografia in coerență optică?

Tomografia in coerență optică folosește un laser de putere redusă pentru a crea imagini ale straturilor retinei și ale nervului optic. Imaginile în secțiune transversală sunt tridimensionale și codate pe culori.

6. La ce să mă aștept dacă urmeaza sa mi se efectueze o tomografie in coerență optică?

Nu este nevoie de o pregătire specială pentru un test OCT, si in majoritatea situatiilor nu necesita dilatarea pupilei. Procedura se realizeaza in ambulator, pacientul este asezat pe un scaun, in fata tomografului, fruntea va fi lipita de un support special iar bărbia se va sprijinii pe un suport atașat tomografului. Echipamentul OCT va scana câte un ochi. Îți vei concentra ochii asupra unei ținte verzi din interiorul aparatului. Este posibil să vedeți o linie roșie în timp ce efectuați scanarea. Testul va dura maxim câteva minute. Nimic nu atinge ochiul pacientului, fiind o procedura neinvaziva, noncontact.

7. Care sunt riscurile tomografiei in coerență optică?

Nu există riscuri sau efecte secundare asociate cu tomografiile in coerență optică, cu excepția eventualelor senzatii de uscaciune oculara, oboseală oculara sau discomfort, create de flashul aparatului, simptome care dispar in cateva secunde dupa finalizarea investigatiei. Deoarece acest tip de examinare se bazează pe lumină, OCT nu este eficient dacă aveți cataractă densa sau sângerare abundentă în interiorul ochiului (hemoragie vitreeana), sau dezlipire de retina. Vitrosul este gelul care umple si mentine forma globului ocular.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu