Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Papiloame - ce sunt acestea si cum se trateaza?

Papiloamele sunt excrescențe cutanate benigne cauzate de virusul HPV. Acestea pot apărea în diverse zone ale corpului și sunt adesea confundate cu alunițele. Simptomele papilomelor includ mici protuberanțe, de obicei de culoare carne, care se pot dezvolta sau crește în număr. Tratamentul pentru papiloame poate implica opțiuni precum înghețarea cu azot lichid, electrocauterizarea sau chiar îndepărtarea chirurgicală. Înțelegerea cauzelor papilomelor și opțiunilor de tratament este crucială pentru gestionarea eficientă a acestor formațiuni neplăcute și pentru menținerea sănătății pielii.

Ce sunt papiloamele?

Reprezinta manifestarea cutanata palpebrala a infectiei cu papiloma-virusuri. Papilomul este una dintre cele mai frecvente formatiuni tumorale palpebrale. De cele mai multe ori este benigna, insa se pot prezenta si forme maligne , agresive.

Ele se pot localiza oriunde pe suprafata epiteliala, dar in unele cazuri apar exclusiv la nivel ocular. Se poate manifesta atat ca si patologie locala izolata, cat si ca urmare a unei afectiuni sistemice.

Papiloamele pot aparea sub forma solida sau sub forma de chist, localizare epiteliala sau subepiteliala, poate fi leziune unica sau
multipla, iar in unele cazuri poate fi confundata cu o formatiune maligna.

Tipuri de tumorile epiteliale

  • Hiperkeratoza (ingrosarea stratului de keratina): se prezinta sub forma unei leziuni locale, aderente
  • Parakeratoza: este tot o forma de hiperkeratoza, insa este reprezentata de keratinizare incompleta
  • Diskeratoza: este o keratinizare anormala a straturilor celular, inafara stratului scuamos
  • Achantoza sau ingrosarea stratului scuamos: este intalnita frecvent in leziunile proliferative epiteliale

Exista varietati atat clinice cat si morfologice in toate formele de formatiuni tumorale epiteliale.De cele mai multe ori acest aspect creeaza confuzie in diagnostic si alegerea tratamentului. Pentru un diagnostic cert este nevoie de examen histopatologic.

Papilomul scuamos – este cea mai comuna leziune tumorala epiteliala palpebrala. Se poate prezenta sub forma unica sau multipla, iar de cele mai multe ori implica marginea libera palpebrala. Baza de implantare poate fi sesila sau pediculata, iar diagnosticul se poate pune in functie de tabloul clinic ori examen histopatologic.

Diagnosticul diferential se face cu: keratoza seboreica, verucca vulgara si nevul intradermic. Tramentul acestei leziuni este chirurgical, urmat de examenul histopatologic.

Papiloamele sunt excrescente cutanate benigne cauzate de virusul HPV, oftalmologie

Exista simptome ale acestei afectiuni?

In unele cazuri se poate resimti o jena locala in functie de dimensiunea tumorii, insa de cele mai multe ori simptomatologia lipseste, iar deranjul este mai mult estetic.

Care este tratamentul pentru papiloame?

Monitorizarea leziunilor, urmat de cura chirurgicala prin chirurgie clasica, diatermo-coagulare sau ablatie laser.

Anestezia este locala si se realizeaza cu xilina.

Excizia este o interventie rapida, nedureroasa, urmata de o vindecare rapida si fara complicatii, cu rezultate imediate.

Tratamentul local postexcizional se face cu unguent cu antibiotic si antiinflamator, iar daca leziuna a neccesitat sutura, firele se vor scoate la indicatie medicului, dupa cateva zile.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Bibliografie

1. Curs de Oftalmologie  editura „Victor Babeș”, Timisoara , 2015

2. Tratat de Oftalmologie Marieta Dumitrache. Editura Universitară Carol Davila Bucuresti 2012.

3. https://www.willseye.org/disease_condition/eyelid-papilloma/

4. Tratat de Oftalmologie Myron Yanoff Jay S Duker ediatia a V a.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Manuela Buzescu, Medic primar oftalmolog

Medic Primar Oftalmolog Dr. Manuela Buzescu

Dr. Manuela Buzescu este Medic primar oftalmolog cu o vasta experienta si activitate de aproape 3 decenii in domeniu, cu sute de victorii in lupta cu afectiunile oculare. Totodata, Dr. Buzescu este si Medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, chirurg de elita in microchirurgie oculara si membru al Societatatii Romane de Oftalmologie (SRO), al Societatii Romane de Glaucom (SRG) si al Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva (SRCCR). Ne mandrim sa avem in echipa noastra medici dedicati, cu asemenea experienta.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu