Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Hemoragia Vitreana - ce determina aparitia acesteia?

Hemoragia vitreană este o afecțiune oculară care se manifestă prin simptome precum vedere încețoșată, pete în câmpul vizual și distorsiuni ale percepției culorilor. Cauzele hemoragiei vitreene pot include traumatisme oculare, diabet sau degenerare maculară. Pentru a gestiona această problemă, consultul oftalmologic este esențial pentru diagnostic și intervenție precoce.

Tratamentul hemoragiei vitreene poate implica monitorizare, administrarea de medicamente sau chiar intervenție chirurgicală. Obține o evaluare oftalmologică pentru a discuta opțiunile de tratament și pentru a îmbunătăți rezultatele pe termen lung, minimizând complicațiile asociate cu hemoragia vitreană.

1. Ce este Hemoragia Vitreana?

Hemoragia vitreana este o cauză relativ frecventă de pierdere acută a vederii și reprezinta umplerea partiala sau totala a cavitatii vitreene cu sange. Hemoragia vitreana provoacă pierderea nedureroasă, dar substanțială a vederii. Deși diagnosticul de hemoragie vitreana este adesea simplu de stabilit la examenul fundului de ochi sau la ecografia oculara, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a determina etiologia subiacentă.

2. Ce determina aparitia hemoragiei vitreene?

Cele mai frecvente trei cauze care provoaca hemoragie vitreana sunt:

 • retinopatie diabetică proliferativă
 • decolarea posterioara de vitros cu sau fără ruptură retiniană
 • traumatisme oculare

Cauzele mai puțin frecvente ale hemoragiei vitreene includ:

 • ocluzii venoase retiniene,
 • tumori coroidiene sau neovascularizatie coroidiana
 • discrazii sanguine/tulburări de coagulare
 • degenerescenta maculara neovasculara legata de varsta
 • vasculite retiniene
 • anevrisme arteriale retiniene
 • hemoragie subarahnoidiană (sindromul Terson)
 • retiniopatie Valsalva

3. Care sunt factorii de risc?

 • Diabetul – Diabeticii insuficient controlati, cu leziuni avansate ale organelor, cum ar fi retinopatia diabetică proliferativă, prezintă un risc ridicat.
 • Hipertensiunea arteriala
 • Fumatul
 • Decolarea posterioara de vitros cu sau fara o ruptură a retinei, care este un proces fiziologic de imbatranire a ochiului, poate induce hemoragii vitreene la persoanele mai în vârstă, nediabetice
 • Traumatismele oculare si cerebrale – Utilizarea anticoagulantelor și agenților antiplachetari nu cauzează probabil hemoragie vitreana spontană, dar pot creste riscul de sangerare. Pacienții cu tulburări sistemice de coagulare și discrazii sanguine, cum ar fi leucemia și trombocitopenia, pot avea un risc crescut de hemoragie vitreana.

4. Mecanismele care duc la aparitia hemoragiei vitreene

Extravazarea sângelui în cavitatea vitreana este în general cauzată de două mecanisme de bază: ruperea vaselor normale prin forță mecanică si hemoragie provenita din structuri patologice.

Hemoragia vitreana duce la formarea de cheaguri de sange și are o rată de eliminare de aproximativ 1% pe zi. Eritrocitele ies prin rețeaua trabeculară, suferă hemoliză, fagocitoză sau persistă în corpul vitros timp de mai multe luni. 

5. Ce putem face pentru a preveni aparitia hemoragiei vitreene, mai ales daca suntem in categoria de risc pentru aparitia acesteia?

Atentia ar trebui să fie îndreptată spre controlul factorilor de risc pentru bolile vasculare sistemice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și fumatul.

Controale oftalmologice frecvente, cu examinarea fundului de ochi dilatat pentru a depista leziuni de retinopatie și initierea unei intervenții terapeutice.

Protecția ochilor trebuie purtată în timpul activităților care pot provoca traumatisme oculare, ochelari, casti de protectie.

Hemoragia vitreana este o afectiune oculara

6. Care sunt semnele si simptomele sugestive pentru o hemoragie vitreana?

Pacientul acuza si descrie:

 • pierderea vizuală bruscă, nedureroasa
 • vedere incetosata
 • o pata sau o vedere de nuanță roșie
 • flocoane flotante in campul visual
 • umbre sau „pânze de păianjen”

Simptomele se pot agrava dimineața dacă sângele se depune pe macula (centrul vederii) în timpul nopții. Antecedentele personale patologice de diabet zaharat, hipertensiune arterială, traumatisme, afecțiuni retiniene anterioare sau intervenții chirurgicale oculare ne orienteaza la stabilirea diagnosticului.

Acuitatea vizuală variaza în funcție de localizarea, dimensiunea și gradul hemoragiei vitreene. În cazurile severe, pacienții pot avea acuitate vizuală redusă semnificativ și/sau defecte ale câmpului vizual. Examinarea cu biomicroscopul evidențiază celule roșii de sânge în vitrosul anterior. Trebuie evaluata prezența rubeozei irisului și determinata presiunea intraoculara. Pentru determinarea posibilelor neovase situate in unghiul irido-cornean, se foloseste examinarea gonioscopica. Examinarea fundului de ochi prin dilatare poate evidenția hemoragie răspândită difuz în cavitatea vitreana sau sângele se poate conforma intr-un anumit sector.

7. Cum se stabileste diagnosticul de hemoragie vitreana?

In cazurile in care hemoragia vitreana este foarte densa, structurile fundului de ochi nu pot fi evidentiate si evaluate. In aceasta situatie se foloseste ecografia oculara ca investigatie de electie. Ultrasonografia B-scan sau ecografia oculara  poate detecta hemoragia vitreana, decolarea posterioara de vitros, rupturi de retină, dezlipire de retină, membrane de tracțiune, tumori intraoculare și corpi străini.

O alta metoda de investigatie care poate fi folosita, dar in cazuri selectate este angiografia cu fluoresceină. Ea poate fi utilă în cazurile cu hemoragie vitreeana usoara, pentru a ajuta la identificarea unei posibile neovascularizatii.

Dacă se suspectează un traumatism cu o leziune deschisa a globului ocular, scanarea computer tomografica (CT) orbitară este indicată pentru a evalua structurile osoase orbitare, pentru a evalua integritatea peretelui posterior al ochiului (deși clinic prezența acestuia este indicată de hipotonie și alte caracteristici) și pentru a exclude un potential corp străin intraocular. De asemenea, trebuie verificată tensiunea arterială. Dacă se suspectează vitreoretinopatia exudativă familială, este utilă examinarea membrilor familiei.

8. Cum se trateaza hemoragia vitreana?

Tratamentul hemoragiei vitreene implica atat proceduri locale cat si tratamentul general al altor posibile boli care au provocat sau reprezinta factori de risc pentru hemoragia vitreana.

Paciențiilor li se recomanda să reducă la minimum activitatea fizica intensă, deoarece o creștere a tensiunii arteriale poate perturba cheagul nou format și poate provoca sângerări active noi.

De asemenea se recomanda pacientilor cu hemoragie vitreana să-și țină capul ridicat pe perna pentru a permite depunerea sângelui, îmbunătățindu-le vederea și permițând o examinare fundoscopică mai completa.

Tratamentul ocular poate fi medicamentos asociat cu tratament laser retinian si chirurgical.

In cazurile de hemoragie vitreana usoara, aceasta poate fi tratata cu injectii intravitrene si terapie laser retiniana.

Neovascularizatia din retinopatia proliferativă, asociată cu diabet zaharat sau de altă natură, este adesea tratată cu fotocoagulare panretiniană dacă vederea este adecvată. Acest lucru va determina regresia neovascularizatiei și va ajuta la reducerea riscului de hemoragie ulterioară.

Injectarea intravitreana a agenților anti-VEGF poate fi utilizată pentru a provoca regresia neovascularizatiei în retinopatiile proliferative, în special ascociata cu fotocoagularea laser panretiniană.

9. Tratamentul chirurgical

Procedura chirurgicala se realizeaza prin vitrectomie posterioara minim-invaziva (25G) si este indicată pentru hemoragia vitreana densa însoțită sau nu de dezlipire sau ruptură de retina, hemoragia vitreana cauzata de corpii straini intraoculari, hemoragie asociata cu neovascularizatie iriana sau asociată cu glaucom hemolitic sau cu celule fantomă. 

Vitrectomia poate avea atat rol de diagnostic cât și terapeutic. În funcție de etiologia hemoragiei, endolaserul poate fi efectuat și intraoperator si de asemenea se pot injecta intravitrean agenti anti-VEGF la încheierea cazului. Chirurgul poate decide injectarea unui gaz special care se resoarbe dupa cateva zile postoperator sau tamponamentul intravitrean cu ulei de silicon care poate fi pastrat in ochi timp de cateva luni postoperator.

10. Ce sanse am sa-mi recuperez vederea dupa o hemoragie vitreana?

Prognosticul este variabil în funcție de etiologie, statusul ocular, daca este afectat nervului optic sau zona centrala a retinei (maculara). Datorita hemoragiei vitreene, examenul fundului de ochi nu poate fi efectuat cu exactitate inainte de tratament, astfel incat leziunile subiacente nu pot fi evaluate corect.

Pacienții cu hemoragie vitreana datorata retinopatiei diabetice proliferative sau degenerescentei maculare legată de vârstă vor avea un prognostic mai rezervat în comparație cu cei cu hemoragie vitreana rezultată din decolarea posterioara a vitrosului.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Prof. Univ. Dr. habil. Mihnea Munteanu

Prof. Univ. Dr. habil. Mihnea Munteanu este nucleul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu si totodata Profesor universitar - Disciplina de Oftalmologie, Sef Disciplina, Medic primar Oftalmolog, Doctor in stiinte medicale, Doctor abilitat, FEBO. Medic cu o experienta de peste doua decenii in oftalmologie si un numar de peste 25.000 de interventii chirurgicale efectuate, folosind cele mai complexe si actuale tehnici in abordarea acestora, Dr. Munteanu are multiple premii/distinctii internationale in domeniu oftalmologiei si a publicat de-a lungul timpului peste 100 de lucrari stiintifice in domeniul sau de specialitate.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu