Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Dezlipirea de retina - o urgenta medicala

Dezlipirea de retina este o afecțiune oculară serioasă care necesită tratament prompt. Cauzele dezlipirii de retina pot varia, de la traumatisme oculare până la tulburări degenerative ale retinei. Simptomele dezlipirii de retina pot include vedere încețoșată, vedere în ceață sau apariția unor pete negre în câmpul vizual.

Tratamentul pentru dezlipirea de retina poate implica o intervenție chirurgicală, precum operația de dezlipire de retina, care reasigură poziția retinei și restabilește funcția oculară normală. Este important să consultați un oftalmolog cât mai curând posibil dacă suspectați dezlipirea de retina pentru a evita complicații grave și pierderea permanentă a vederii.

1. Ce este dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina este atunci când retina(stratul intern al ochiului, unde se gasesc receptorii vederii) se detaseaza de celelalte straturi ale ochiului. Retina nu funcționează când este decolata, ceea ce face vederea încețoșată. Dezlipirea de retina este o problemă serioasă si reprezinta o urgenta medicala, fara tratament chirurgical puteti pierde vederea la acel ochi.

2. Cum apare dezlipirea de retina?

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros din ochi începe să se micșoreze și să se subțieze. Pe măsură ce ochiul se mișcă, corpul vitros se mișcă “alunecand”pe retină fără a cauza probleme. Dar uneori corpul vitros se poate lipi de retină și trage suficient de tare pentru a o rupe. Când se întâmplă acest lucru, lichidul poate trece prin ruptura și poate detașa retina.

3. Factorii de risc pentru dezlipirea de retina?

 • Myopia
 • Membrii ai familiei care au avut dezlipire de retina
 • Ruptură sau dezlipire de retină la celălalt ochi
 • Interventii chirurgicale oculare 
 • Zone subtiri(degenerative) ale retinei identificate la examinarea fundului de ochi
 • Medicamente cu efect miotic, cum ar fi pilocarpine
 • Traumatisme oculare

4. Semne ale unei retine detașate:

 • Lumini stralucitoare (flash-uri)
 • Prezenta unor “norisori” plutitori. Acestea pot arăta ca pete, linii sau pânze de păianjen în câmpul vizual.
 • O umbră care apare în vederea periferică (laterală).
 • O perdea gri care acoperă o parte din câmpul vizual.

5. Cum este diagnosticată o retină detașată?

Dezlipirea de retina necesita o consultatie oftalmologica de urgenta. Nu amanati momentul consultului,
fiecare zi conteaza in prezervarea acuitatii vizuale.

Se testeaza acuitatea vizuala, se efectueaza o ecografie oculara in care se evidentiaza decolarea partiala sau totala de retina.

Se efectueaza examenul fundului de ochi, cu dilatarea pupilei si examinarea cu o lentila speciala pentru fundul de ochi. Se pot identifica rupturile care pot fi multiple si alte modificari
retiniene.

Dezlipirea de retina este atunci cand retina se detaseaza de celelalte straturi ale ochiului

6. Cum se tratează dezlipirea de retina?

Unicul tratament este cel chirurgical, care trebuie efectuat cat mai rapid.

De-a lungul timpului au existat mai multe tehnici chirurgicale, dar in momentul de fata se foloseste international tipul de chirurgie numit vitrectomie posterioara.

7. Vitrectomia posterioara

In cadrul acestei interventii chirurgul oftalmologul dumneavoastră îndepărtează corpul vitros, identifica rupturile, absoarbe lichidul subretinian si sigileaza rupturile prin laser.

Vitrosul va fi înlocuit cu o bulă de aer,gaz sau ulei de silicon. Bula împinge retina în loc, astfel încât să se poată vindeca corect.

Dacă se folosește o bule de ulei de silicon, aceasta va trebui îndepărtata câteva luni mai târziu. Cu o bulă de aer sau de gaz, nu se poate zbura cu avionul si nu se pot face scufundări.

Acest lucru se datorează faptului că schimbarea de altitudine determină extinderea gazului, crescând presiunea oculară. Interventia chirurgicala se efectueaza in ambulator, pacientul putand pleca acasa dupa cateva ore. Interventia dureaza intre 30 si 60 de minute si se efectueaza cu anestezie locala.

8. Care sunt riscurile intervenției chirurgicale?

 • Infectie oculara
 • Hemoragii oculare
 • Creșterea presiunii intraoculare, ceea ce poate duce la glaucoma
 • Cataracta
 •  Recidiva dezlipirii de retina si reinterventia chirurgicala

9. La ce sa va asteptati după operație:

 • Este posibil să aveți un anumit disconfort pentru câteva zile până la săptămâni după operație.
 • Trebuie să vă odihniți și să fiți mai puțin activ după operație timp de câteva săptămâni.
 • Dacă s-a folosit gaz pentru tamponamentul retinian, capul va trebui tinut într-o singură poziție
  pentru o anumită perioadă de timp, cum ar fi 1-2 săptămâni.
 •  Este posibil să vedeți “norisori”plutitoari și lumini intermitente timp de câteva săptămâni  după operație.
 • Vederea dumneavoastră ar trebui să înceapă să se îmbunătățească la aproximativ patru până la șase săptămâni după operație. Retina se poate vindeca timp de un an sau mai mult după operație.
 • Prognosticul vizual depinde de timpul dintre debutul dezlipirii de retina si interventia chirurgicala, de stadiul decolarii de retina, de implicarea centrului vederii si de urmarea cu strictete a recomandarilor postchirurgicale.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Prof. Univ. Dr. habil. Mihnea Munteanu, Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu

Prof. Univ. Dr. habil. Mihnea Munteanu

Prof. Univ. Dr. habil. Mihnea Munteanu este nucleul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu si totodata Profesor universitar - Disciplina de Oftalmologie, Sef Disciplina, Medic primar Oftalmolog, Doctor in stiinte medicale, Doctor abilitat, FEBO. Medic cu o experienta de peste doua decenii in oftalmologie si un numar de peste 25.000 de interventii chirurgicale efectuate, folosind cele mai complexe si actuale tehnici in abordarea acestora, Dr. Munteanu are multiple premii/distinctii internationale in domeniu oftalmologiei si a publicat de-a lungul timpului peste 100 de lucrari stiintifice in domeniul sau de specialitate.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu