Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Miodezopsii - ce sunt si cum se trateaza?

Miodezopsiile sunt caracterizate de apariția unor pete sau puncte negre în câmpul vizual. Cauzele apariției miodezopsiilor pot varia, de la îmbătrânirea ochiului și descompunerea gelului vitros la afecțiuni oculare precum degenerescența maculară. Simptomele miodezopsiilor includ vedere încețoșată și perturbarea percepției culorilor.

Tratamentul miodezopsiilor se concentrează pe terapii laser precum vitreoliză, care elimină sau atenuează punctele negre, oferind o claritate vizuală îmbunătățită. Pentru a preveni apariția miodezopsiilor, este important să se evite obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și expunerea excesivă la lumină solară, și să se efectueze controale oftalmologice regulate.

1. Ce sunt miodezopsiile si cum apar?

Miodezopsiile, cunoscute publicului larg ca „musculițe zburătoare” sau „pete plutitoare”, sunt mici obiecte care se misca in acelasi timp cu miscarile globului ocular si apar in campul vizual al persoanelor afectate.

Corpul vitros este o substanță transparentă, gelatinoasă, care umple cea mai mare cameră a ochiului, situată între cristalin și retină. Când suntem tineri, acest gel este perfect transparent. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros se lichefiază. Fibrele de colagen din corpul vitros se modifica și se leagă între ele, formând opacitati vitreene percepute de pacient ca si „musulite zburatoare, pete plutitoare, norisori, panza de paianjen, viermisori” etc.

În unele cazuri, aceste tulburări vizuale afectează calitatea vieții individului, vitreoliza fiind cea mai eficenta si minim invaziva solutie recomandata.

2. Ce este vitreoliza?

Vitreoliza (îndepărtarea cu laser a miodezopsiilor) este o procedură extrem de eficientă, minim invazivă, care implică utilizarea unui laser YAG nanopulsat pentru a vaporiza flocoanele vitreene ale ochiului. 

Efectuata cu tehnologia Reflex ™ de la Ellex, această procedură poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vederii pacientului.

Vitreoliza laser este o procedură ambulatorie, nedureroasă, care poate elimina tulburările vizuale cauzate de opacitățile plutitoare în corpul vitros. Această procedură presupune aplicarea unor impulsuri de lumină laser cu energie redusă pentru a dizolva opacitățile din corpul vitros. În timpul acestui proces, energia laserului evaporă moleculele de colagen și hialuronină, formând un gaz.

În cazul unei astfel de intervenții, o ședință durează, de obicei, între 20-60 de minute. În medie, pacienții au nevoie de două ședințe de tratament pentru a obține un rezultat satisfăcător.

Scopul acestei proceduri este de a realiza o îmbunătățire funcțională a vederii. În acest fel, pacienții își pot relua activitățile de zi cu zi.

4. Cand este recomandata?

Tratamentul laser pentru eliminarea si dizolvarea opacităților vitreene este recomandat pacienților care:

– Prezintă simptomele opacităților volante, plutitoare, pe o perioada mai lunga de patru luni

– Nu își pot desfășura activitățile zilnice din cauza opacitatilor volante care le afectează vederea

– Prezintă o scădere a calității vederii

– Nu suferă de alte afecțiuni oftalmologice grave (cataractă, rupturi sau dezlipiri de retină, de exemplu) care să împiedice vizualizarea corpului vitros (gelul care umple spațiul dintre cristalin și retină)

Miodezopsiile sunt pete sau puncte negre in campul vizual

5. Cat dureaza recuperarea si ce presupune?

Timpul de recuperare după tratament este scurt, iar pacienții au posibilitatea de a părăsi cabinetul oftalmologic singuri, fără a apela la un însoțitor. După realizarea unui astfel de tratament laser, medicul oftalmolog poate recomanda folosirea unor picături de ochi și să stabilească noi ședințe, acolo unde este cazul.

6. La ce ma pot astepta dupa tratament?

Este posibil să observați mici pete în campul vizual imediat după tratament. Aceste bule de gaz se vor dizolva rapid. Unii pacienți au un ușor disconfort, roșeață sau vedere temporar încețoșată.

7. Exista complicatii sau efecte secundare?

Efectele secundare și complicațiile raportate sunt rare, dar pot apărea. Acestea pot include cataracta, creșterea presiunii intraoculare (PIO) și ruptura retinei.

8. Se pot trata toate flocoanele vitreene cu laser?

Nu toate flocoanele pot fi tratate în siguranță cu laserul. Aproximativ 80% sunt tratabile. Unele sunt prea aproape de retină sau de cristalin pentru a fi tratate cu laser și pot necesita o operație de vitrectomie pentru a fi tratate cu succes.

Primul pas către eliminarea miodezopsiilor, care împiedică o vedere normală, este reprezentat de diagnosticarea acestei afecțiuni și stabilirea gravității acesteia.

Asadar, daca prezentati unul sau mai multe simptome, programati-va acum la un consult la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu!

Vedeți bine, trăiți bine!

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Medic Primar Oftalmolog Dr. Yasar Servet

Dr. Servet Yașar este expertul cu peste 15 acreditari de specialitate in domeniul oftalmologiei, participand la cursuri in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii. Avand peste 11 de ani de experienta in oftalmologie, dintre care 8 ani desfasurati in Turcia si supraspecializare in Chirurgia Vitro-retiniana, Dr. Yașar este alaturi de echipa Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2020. Dr. Yașar are experiență în chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia pterigionului și alte intervenții chirurgicale de segment anterior, precum și în chirurgia estetică a pleoapelor, aplicații cu botox, operații pentru strabism și chirurgie vitro-retiniana.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu