Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Miopia - una dintre cele mai des intalnite afectiuni oculare

Miopia, o tulburare comună a ochilor, poate fi definită ca dificultatea de a vedea clar obiectele aflate la distanță. Cauzele miopiei pot varia, incluzând factori genetici și mediului înconjurător. Tratamentul miopiei poate implica purtarea de ochelari sau lentile de contact, precum și opțiuni chirurgicale, cum ar fi intervențiile LASIK. Este important să înțelegem ce este miopia și cum poate fi corectată pentru a evita posibilele complicații asociate cu această afecțiune oculară.

Introducere

Miopia este cea mai des întâlnită patologie oculară din lume fiind întâlnită la peste 50% din populația țărilor dezvoltate. Miopia este un viciu de refracție care afectează calitatea vederii la distanță prin incapacitatea ochiului de a focaliza pe retină imaginea obiectelor. Complicaţiile asociate cu alungirea axială din miopie sunt a şasea cauză principală de orbire.

Cunoașterea cauzelor și a rezultatelor diferitelor tratamente vor modifica abordarea medicală a pacientului, determinând o reducere a progresiei miopiei. Prevalența miopiei este mai mare la persoanele ai căror ambii părinți sunt miopi, sugerând și implicarea factorului genetic în apariția miopiei. Studiile clinice  au demonstrat că dezvoltarea miopiei este asociată și cu educația și timpul petrecut pentru activitățile de aproape. Recent s-a înregistrat o creștere a eforturilor de a încetini progresia miopiei din cauza asocierii acesteia cu dezvoltarea unor afecțiuni patologice grave, cum ar fi degenerescența maculară, dezlipirea de retină, glaucomul și cataracta. Oprirea progresiei miopiei are potenţialul de a îmbunătăți calitatea vieţii şi sănătatea oculară.

Miopia este dificultatea de a vedea clar obiectele aflate la distanta

1. De ce suntem miopi?

Părerile specialiștilor sunt împărțite: suntem predispuși genetic sau stilul nostru de viață ne influențează calitatea vederii.

Studiile clinice efectuate în ultimele patru decenii sugerează că dezvoltarea miopiei este controlată atât de mediu, cât și de factorii genetici.

Mai jos regăsim o enumerare a celor mai incriminați factori în miopie:

  1. Istoric familial de miopie: Copiii ai căror părinți nu prezintă miopie au un risc scăzut de a dezvolta boala. Dacă unul dintre părinți este miop, riscul este de 3 ori mai mare de a dezvolta miopie. În cazul în care ambii părinți sunt miopi riscul este de 6 ori mai mare. 
  1. Activități de aproape: petrecerea unui timp îndelungat în fața dispozitivelor electronice (calculator, tabletă, telefon), cât și cititul, scrisul sunt considerați factori favorizanți în declanșarea și progresia miopiei. Studiile epidemiologice susțin această teorie, miopia regăsindu-se mai frecvent în zonele urbane, printre profesioniști (bijutieri, ceasornicari etc), utilizatori de computere, studenți.
  1. Prea puțin timp petrecut în mediul extern, factor susținut de observația conform căreia miopia crește cel mai mult în timpul iernii și cel mai puțin în timpul lunilor de vară.

2. Cum putem evita miopia sau măcar încetini progresia ei?

Este important să petrecem cât mai mult timp în aer liber, la lumină solară. Privitul la distanță și stimularea retinei prin expunerea la lumina UV au un efect protector împotriva miopiei. În mod ideal, un copil ar trebui să petreacă cel puțin două ore pe zi în aer liber pentru a reduce riscul de a deveni miop. Expunerea la lumina solară crește nivelul seric de vitamina D. Unele  studii sugerează că nivelul seric al  25(OH) vitamina D3 prezintă o asociere inversă cu miopia având un efect protector.

Când citim, scriem, este indicat să nu stăm foarte aproape. Cele mai recente cercetări arată că efortul crescut de focalizare atunci când materialul de citit este ținut prea aproape ar putea induce o creștere a miopiei, provocând modificări în lungimea ochiului. Distanța la care ar trebui să ținem cărțile sau dispozitivele mobile este egală cu cea de la deget până la cot , numită distanța Harmon.

Dacă activitatea noastră este preponderent de aproape, pauzele devin obligatorii cu scopul de a relaxa musculatura globului ocular.

               Regula 20/20/20 recomandă la fiecare 20 de minute, să ne concentrăm pe un obiect aflat la cel puțin 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde.

Studiile au observat că progresia miopiei depinde și de numărul de ore de somn. Lipsa somnului crește progresia miopiei. Pentru copii este recomandat ca aceștia să doarmă între 9 și 11 ore pe noapte.

3. Ce variante avem pentru corecţia miopiei?

Miopia pare să progreseze cel mai mult între 8 și 15 ani și apoi începe să încetinească. Din păcate, lumea digitală în care trăim, promovează instalarea și progresia miopiei și la vârsta adultă.

Incidența dezlipirii de rețină și a degenerescenței maculare creşte, la miopii de peste 2 dioptrii (D). O miopie care nu depășește valoarea de -3 D reduce riscul degenerescenței maculare de 4 ori și al dezlipirii de rețină de 3 ori. Aceste informații ne sunt utile mai ales în cazurile de progresie rapidă a miopiei.

  1. Ochelarii de vedere reprezintă metoda cea mai utilizată pentru corecţia miopiei. În prezent există multiple opțiuni: monofocali-convenționali (o singură dioptrie pe întreagă suprafață a lentilei), bifocali (două dioptrii), cu lentile cu adiție progresivă și ochelari cu lentile speciale pentru încetinirea miopiei. Acestea din urmă au la baza principiul D.I.M.S  (Defocus Incorporated Multiple Segments) prezentând o zona centrală clară, pentru vederea la distanță și zone de defocalizare. Studiile au demonstrat că după 2 ani de purtare a acestor ochelari, progresia miopiei a fost încetinită în medie cu 59%.

2. Lentilele de contact prezintă anumite avantaje față de portul ochelarilor și anume: oferă un câmp vizual larg, elimină distorsiunile și reprezintă soluția pentru pacienții cu diferențe dioptrice mari între cei 2 ochi (anizometropie).

3. Ortokeratologia sau purtarea lentilelor de contact de noapte are la bază efectul de remodelare a suprafeței corneene. Este o metodă de încetinire a progresiei miopiei la copii și adolescenți fiind considerată una dintre cele mai performanțe soluții de management al miopiei.

4. Administrarea atropinei în vederea blocării acomodatiei

5. Chirurgia refractivă prin șlefuirea corneei cu ajutorul laserului sau prin chirurgia cristalinului în miopiile forte.

Toate aceste opțiuni terapeutice le regăsiţi în cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Munteanu.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Bibliografie:

https://www.eyedoctorportcharlotte.com/myopia-management/

https://www.mykidsvision.org/blog/what-can-i-do-to-help-my-child-who-has-become-short-sighted/

https://www.allinahealth.org/healthysetgo/prevent/happy-eyes-in-202020

https://www.hoyavision.com/ro/produse-pentru-vedere/miyosmart/

https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-102

https://foresee-eyecare.com/how-to-choose-a-myopia-control-treatment/

Chan HN, Zhang XJ, Ling XT, et al. Vitamin D and Ocular Diseases: A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2022;23(8):4226.

Cooper J, Tkatchenko AV. A Review of Current Concepts of the Etiology and Treatment of Myopia. Eye Contact Lens. 2018;44(4):231-247.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu, Medic primar oftalmolog, Oftalmologie Timisoara

Dr. Mocanu Valeria

Medic primar oftalmolog Şef de lucrări - Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu