Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Sindromul de Ochi Uscat - investigatii relevante si tratament

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună caracterizată de simptome precum iritația oculară, arsura și senzația de corp străin în ochi. Tratamentul adecvat pentru sindromul de ochi uscat poate ameliora aceste simptome neplăcute. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru ochii uscați, inclusiv utilizarea de picături oftalmice hidratante și lubrifiante. Este important să se identifice și să se trateze cauza subiacentă a sindromului de ochi uscat pentru a obține rezultate optime în gestionarea acestei afecțiuni oftalmologice.

Introducere

Mai mult de o treime dintre pacienții noștri descriu, înca de la prima consultație, simptome specifice și corelate cu sindromul de ochi uscat

Aceștia se plang de senzația de ,,nisip în ochi” , arsură și usturime, senzație de corp străin la nivel ocular. Ochii sunt deseori congestionați și roșii, lăcrimează excesiv și sunt asociați cu sentimentul de oboseală oculară. Se manifestă aproape întotdeauna bilateral, în stadii diferite de evoluție, mai accentuat în a doua parte a zilei sau după un efort ocular prelungit. Severitatea simptomelor este în mod uzual evaluată în funcție de intensitatea disconfortului ocular și a încețoșării vizuale și în funcție de frecvența apariției simptomatologiei în mod special în timpul expunerii la lumina albastră (calculator, laptop, telefon, televizor) cât și în timpul condusului , expunerii la vânt, aer condiționat, umiditate scăzută. 

Investigatii relevante

Pentru un screening obiectiv și corect, care să fie relevant pentru stadializarea severității sindromului de ochi uscat, exceptând evaluarea simptomatologică subiectivă a pacientului , următoarele investigații sunt necesare:

 1. Aspectul clinic la biomicroscop

Se  evaluează aspectul palpebral , în mod deosebit al marginii palpebrale pentru decelarea asocierii anumitor forme de blefarită, intensitatea hiperemiei conjunctivale cât și aspectul cornean. Examinarea biomicroscopică amănunțită poate releva aspecte valoroase pentru inițierea și modularea tratamentului în cadrul acestei patologii. Se va acorda atenție sporită blefaritei asociate cu Demodex ce e mult mai crescută în frecventă și foarte periculoasă datorită efectelor morfo-funcționale locale produse, cât și datorită afectării calității vieții pacientului.

Se observa reducerea marcata a hiperemiei conjuctivale la nivel macroscopic

2. Timpul de rupere al filmului lacrimal

Reprezintă una din investigațiile standard pentru determinarea stabilității filmului lacrimal și a sindromului de ochi uscat de cauză evaporativă. Se realizează prin instilarea de fluoresceină și evidențierea momentului apariției discontinuităților ( așa zise ,,rupturi’’ în cadrul filmului lacrimal). Filmul lacrimal este considerat ca fiind stabil pe suprafața oculară la o menținere a integrității sale peste 10 secunde, între 5 și 10 secunde se consideră a fi corelat cu forme ușoare de ochi uscat iar sub 5 secunde se asociază cu forme mai avansate a sindromului de ochi uscat. Distribuția fluoresceinei pe suprafața oculară se modifică rapid în dinamică, relevând instabilitatea filmului lacrimal și se poate asocia cu zone punctiforme de impregnare ce relevă microeroziunile corneene specifice evoluției acestei patologii.

Sindromul de ochi uscat este o afectiune caracterizata de simptome precum iritatia oculara, arsura

3. Meibografia

Glandele meibomiene sunt glande sebacee, localizate la nivelul pleoapelor și responsabile de secreția componentei lipidice a filmului lacrimal, având ca scop prevenirea evaporării componentei apoase și implicit în stabilitatea filmului lacrimal, acționând totodată și ca o barieră hidrofobă protejând suprafața oculară de mediul înconjurător. 

Disfuncția glandelor meibomiene este cauza a 65-80% din cazurile pacienților diagnosticați cu sindrom de ochi uscat. 

Meibografia este practic investigația prin care se realizează o radiografie a acestor glande și se scoate în evidență aspectul lor morfologic, unde se pot observa: dilatări, tortuozități, înfundări, scurtări ale glandelor , toate cu semnificație patologică. Procentul de glande afectate se află în strânsă corelație cu gradul de severitate a sindromului de ochi uscat. Este o metodă la ora actuală non-invazivă și extrem de folositoare pentru diagnosticarea și urmărirea în evoluție a sindromului de ochi uscat cât și a eficacității tratamentului . 

4. Indice de inflamație al suprafeței oculare

Impregnarea cu fluoresceină a zonelor corneene și conjunctivale afectate de inflamația consecutivă sindromului de ochi uscat este un factor determinant în urmărirea evolutivă a pacienților cu această patologie. Se dorește menținerea zonelor inflamatorii într-un procent mic, de sub 10 % din suprafața oculară , pentru a se reuși un control mai bun al evoluției bolii cât și remiterea simptomatologiei asociate în timp cât mai scurt.

5. Dinamica clipitului

La fiecare clipire, prin presiunea exercitată la nivel palpebral, se produce exprimarea meibumului secretat de glandele meibomiene pe suprafața oculară, uniformizarea filmului lacrimal , drenajul lacrimal cât și eliminarea detritusurilor celulare de pe suprafața oculară. Clipitul incomplet sau insuficient ca frecvență duce la afectarea tuturor proceselor amintite mai sus și prin urmare la o distribuție neuniformă și ineficientă a filmului lacrimal.  Prin urmare, o componentă a tratamentului pentru această patologie o constituie chiar acest proces de ,,educare a clipitului’’ , prin care pacientul este sfătuit în efectuarea a anumitor exerciții de clipire intenționate și planificate. 

 

Optiuni terapeutice

În funcție de încadrarea în severitate a sindromului de ochi uscat, în urma investigațiilor amănunțite efectuate, se stabilește un plan individualizat pentru fiecare pacient, cu monitorizarea în evoluție și actualizarea tratamentului în funcție de răspuns. 

  • Lacrimi artificiale la nevoie ( variantă optimizată de căte doctor în funcție de nevoi)
  • Gel hidratant de seară
  • Modificări în stilul de viață
  • Supliment alimentar pe bază de Omega 3
  • Ciclosporina
  • Ochelari de tratament a disfuncției de glande meibomiene
  • Tratament pe baza de lumina intens pulsată
  • Diverse intervenții la nivelul cailor nazolacrimale

Pentru  a beneficia de etapele de tratament potrivite, screening-ul prin metodele de mai sus menționate este esențial și se poate realiza în mod corect doar de către un medic specialist în domeniu. Deseori în clinica noastră pacienții ajung epuizați de diverse tratamente de lungă durată, majoritatea cu substanțe agresive și total nepotrivite pentru patologia lor, ce de fapt accentuează suplimentar problema lor de bază.  

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu