Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Meibografia si rolul acesteia in diagnosticarea disfuncției glandei Meibomian

Meibografia este utilizată ca instrument de diagnostic pentru a evalua disfuncțiile în diferite boli ale suprafeței oculare (OSD), cum ar fi disfuncția primară a glandelor meibomiene (MGD), conjunctivita alergică , sindromul Sjögren, blefaritele cronice.

1. Ce este meibografia?

Meibografia este o tehnologie non-invaziva care permite evaluarea morfologiei glandelor Meibomiene, situate în pleoapele inferioare și superioare și determinarea dacă acestea își îndeplinesc funcția de a furniza stratul lipidic din compoziția filmului lacrimal necesar pentru a limita evaporarea lacrimilor.

Această tehnologie permite realizarea de imagini seriate ale glandelor Meibomiene cu vizualizarea directă a traiectului acestora, a gradului și zonelor de obstrucție cât și calculul automat al procentului de atrofie glandulară.

Meibografia este utilizata ca instrument de diagnostic pentru a evalua disfunctiile in diferite boli ale suprafetei oculare, oftalmologie

2. Pentru ce se utilizeaza meibografia?

Meibografia se efectuează pentru a detecta posibila disfuncție a glandelor Meibomius și pentru a monitoriza funcționarea lor corectă, deoarece acestea sunt responsabile de producerea meibomiului, un strat lipidic complex care face parte din filmul lacrimal și al cărui rol este de a asigura stabilitatea stratului apos al filmului lacrimal, de a preveni evaporarea acestuia și, astfel, de a proteja suprafața ochiului.

Este esențial să verificăm că glandele Meibomius nu sunt blocate pentru a evita complicațiile precum sindromul de ochi uscat sau pentru a cunoaște, prin meibografie, gradul de implicare și a putea orienta, în cazul în care este posibil, tratamentul ochiului uscat cu lumină pulsată (IPL) pentru a stimula funcționarea acestor glande.

Disfuncția glandelor Meibomius, numită și blefarită posterioară, este principala cauză a ochiului uscat de tip evaporativ.

În plus, filmul lacrimal are o mare importanță fiziologică și optică pentru funcționarea corectă a ochiului uman, astfel încât diagnosticarea oricărui tip de alterare, fie în mecanismele sale de secreție, stabilitate sau calitate, a unuia sau a tuturor straturilor sale, este de mare ajutor diagnostic în domeniul sănătății vizuale.

3. Cum ma pregatesc pentru meibografie si ce se intampla dupa?

Înainte de a efectua testul de meibografie, este important să nu aplicați creme sau machiaj pe față și să nu purtați lentile de contact pentru a obține rezultate precise. Nu este necesară dilatarea pupilelor pentru a efectua acest test și nici nu este necesar să veniți însoțit pentru această investigație.

Înainte de efectuarea meibografiei la nivelul pleoapelor superioare, uneori se poate opta pentru instilarea unui anestezic topic.

După test, nu există nicio reacție adversă asociată cu această tehnică non-invazivă, astfel încât puteți reveni la activitățile zilnice imediat.

4. Cum se realizeaza meibografia?

O meibografie vizualizează morfologia glandelor meibomiene printr-o serie de imagini digitale de înaltă definiție.

Testul de meibografie este o procedură rapidă și nedureroasă, care își propune să evalueze glandele meibomiene de pe ambele pleoape și să detecteze orice disfuncție a acestora. În timpul testului, pacientul este așezat într-o poziție confortabilă cu bărbia pe  suportul pentru bărbie și fruntea înainte. Pacientul va trebui să se concentreze asupra unui punct central al aparatului, în timp ce specialistul aplică o ușoară presiune asupra zonei palpebrale exterioare pentru a obține imagini clare ale glandelor meibomiene la nivelul pleoapei inferioare, si efectuează o manevra usoara de intorcere a pleoapei superioare pentru vizualizarea glandelor de la acest nivel. Testul este efectuat monocular, pe rând pentru fiecare ochi.

Această procedură durează doar câteva minute și nu necesită contact direct cu suprafața ochiului, astfel încât pacientul poate continua cu activitățile de zi cu zi imediat după. După colectarea informațiilor, oftalmologul va analiza rezultatele și le va discuta cu pacientul în următoarea sa vizită.

5. Poate fi tratată disfuncția glandei Meibomian?

Da. După diagnosticare, medicul oftalmolog va alege dintr-o varietate de tratamente disponibile.

Cu cât MGD este detectată mai devreme, cu atât mai bine. Dacă nu este tratată din timp, aceasta poate provoca leziuni ireversibile. Dacă simțiți ca aveti ochi iritati și bănuiți că aveți MGD, stabiliti un consult cu un medic specialist.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu