Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat, cunoscut și sub denumirea de ochi uscat, este o afecțiune comună caracterizată de insuficiența lacrimilor și de disconfort ocular. Tratamentul sindromului de ochi uscat este esențial pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Cauzele ochiului uscat pot varia, de la expunerea prelungită la ecranele digitale până la modificări hormonale sau utilizarea anumitor medicamente. Prin aplicarea unui tratament adecvat și prin adoptarea unor măsuri preventive, persoanele afectate de sindromul de ochi uscat pot obține un confort ocular îmbunătățit și o calitate superioară a vieții.

Introducere

Patologie tot mai frecvent întâlnită în rândul pacienților noștri , este doar o consecință a modificării stilului de viață  și a mediului înconjurător, aspecte pe care nu le putem evita sau schimba. Din fericire însă, fiind conștienți de factorii de risc existenți și tratând suprafața oculară din timp și chiar preventiv, putem spune că această patologie nu va ajunge să reprezinte un pericol în rândul celor de care ne ingrijim.

Stiati ca ceea ce faceti in fiecare zi poate influenta in mod direct si pe termen lung starea suprafetei oculare si integritatea filmului lacrimal? Exista o multitudine de factori ce impacteaza negativ aspectul structural si functional al filmului lacrimal, cu aparitia simptomatologiei atat de suparatoare, specifice sindromului de ochi uscat. De aceea, vom enumera cateva din principalele activitati/factori de risc:

1. Poluarea

Expunerea la zone intens poluate are un efect direct asupra productiei si stabilitatii filmului lacrimal. Prin urmare, cei care traiesc in marile orase sunt predispusi la a dezvolta acest sindrom de ochi uscat, in ciuda eforturilor, pur si simplu datorita mediului in care traiesc. Nu de multe ori, subiectiv vorbind, pacientii descriu imbunatatiri semnificative ale simptomatologiei atunci cand se afla in concediu departe de oras sau cand viziteaza in weekend anumite zone rurale.

ochiul uscat este o afectiune comuna caracterizata de insuficienta lacrimilor si de disconfort ocular, oftalmologie

2. Lumina albastra asociata device-urilor

Expunerea la ecranele digitale  mai mult de 3 ore pe zi fie pentru lucru, comunicare sau amuzament, va avea un impact negativ asupra stabilitatii filmului lacrimal, crescand rata de evaporare a acestuia. De asemenea, s-a demonstrat că expunerea la ,,ecranele albastre” modifica semnificativ dinamica clipitului, fapt ce perturba stabilitatea filmului lacrimal si secretia glandelor meibomiene, secretie eliminata pentru stabilizare pe suprafata oculara chiar prin clipire. Studiile arata ca pana la 85% din pacientii ce depind de munca la calculator dezvolta mai devreme sau mai tarziu sindromul de ochi uscat, in grade diferite de severitate, de la un usor discomfort la imposibilitatea de a se dovedi eficienti la locul de munca. Mai mult, aceasta patologie devine tot mai frecventa si in randul copiilor, in special printre cei ce petrec mult timp in fata calculatorului sau a telefonului propriu.

 

Pentru a minimiza aceste riscuri, este important să faceți pauze regulate și să practicați regula 20-20: la fiecare 20 de minute, faceți o pauză de 20 de secunde pentru a vă uita în depărtare, de preferabil un spațiu verde sau un cadru natural. Reglarea luminozității și contrastului ecranului, poziționarea acestuia la unghiul corect și utilizarea filtrelor corespunzătoare pot contribui, de asemenea, la reducerea simptomatologiei si a riscului de decompensare a suprafetei oculare.

3. Medicatia

Odata cu trecerea timpului, lista medicamentelor cu efect asupra suprafetei oculare se mareste.Printre cele mai frecvente utilizate cu acest efect sunt medicamentele antidepresive, anxiolitice, diureticele, sedative, decongestionante. anticonceptionale orale, medicatie pentru boala Parkinson, diverse tratamente hormonale.

4. Fumatul

5. Expunerea la vant sau substante iritative

Fie ca lucrati ,,pe teren” , în aer liber ,  pe un santier de constructie, pe terenuri de agricultura, în cadrul unui service ca mecanic auto sau lucrati în zone cu aer conditionat industrial cum ar fi hale, mall-uri ,spatii de birouri, sunteti expusi. De asemenea, munca in fabrici sau laboratoare cu expunerea la anumiti factori chimici iritativi nu va inainta fara consecinte asupra filmului lacrimal.

6. Alte afectiuni

Exista anumite afectiuni care se asociaza cu dezvoltarea sindromului de ochi uscat prin diverse mecanisme. Cele mai frecvente , demne de mentionat, sunt: hipotiroidismul, Sindromul Sjogren, diabetul, artrita reumatoida, acneea rosacea. Tratarea concomitenta a afectiunii de baza și a sindromului de ochi uscat va duce la imbunatatiri semnificative in primul rand din punct de vedere subiectiv, dar si obiectiv .   

7. Afectiuni, tratamente sau interventii la nivel ocular

Toti purtatorii de lentile de contact, cei care au avut in antecedente interventii chirurgicale pentru cataracta sau chirurgie refractiva sau pacientii diagnosticati cu glaucom sunt nevoiti sa foloseasca tratamentul de baza pentru sindromul de ochi uscat. De asemenea, pacientii care urmeaza sa apeleze la astfel de interventii sunt sfatuiti sa inceapa in prealabil tratamentul cu lacrimi artificiale si suplimente cu Omega 3.

Desigur, pe langa cele amintite mai sus, lista poate continua foarte usor, de aceea consideram ca o evaluare specifica si de amploare a factorilor de risc si un screening pentru sindromul de ochi uscat sunt necesare in cazul fiecarui pacient pentru rezultate optime si de lunga durata.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu