Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Pterigionul - simptome, diagnostic si tratament

Pterigionul reprezintă o creștere anormală a țesutului conjunctival care acoperă partea albe a ochiului. Cauzele pterigionului sunt variate, inclusiv expunerea prelungită la soare, praf sau vânt, precum și predispoziția genetică. Tratamentul pentru pterigion poate implica utilizarea de picături oftalmice pentru ameliorarea simptomelor și reducerea inflamației. În cazurile mai severe, operația pterigionului poate fi necesară pentru îndepărtarea creșterii și prevenirea recurenței.

1. Etiologie

Pterigionul reprezintă o degenerare elastoidă a straturilor conjunctivale profunde rezultând în proliferarea țesutului fibrovascular. Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt expunerea la razele UV și inflamația cronică. Oamenii care lucrează în soare puternic, medii toxice, sudorii, locuitorii din zonele tropicale și subtropicale sunt cei mai expuși. 

2. Definiție și localizare

Pterigionul este o degenerescență conjunctivală cu implicare progresivă a corneei fiind o leziune frecvent întâlnită a suprafeței oculare. 

Se localizează la nivelul comisurii palpebrale, mai frecvent nazal decât temporal, cu toate ca în unele cazuri se întalnesc ambele localizări (pterigion dublu). 

Are aspect asemănător aripilor, de unde vine și numele (gr. pteryx = aripă).

3. Simptome

 • Iritatie Oculara
 • Roșeață
 • Scăderea vederii
Poate fi asimptomatic în stadiul incipient.
Pterigionul reprezinta o crestere anormala a tesutului conjunctival, oftalmologie

4. Diagnostic

Pterigionul este de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Ca și vârstă, incidența crește la persoanele de peste 40 de ani, dar se pare că cele mai multe cazuri apar între 20 și 40 de ani.

Apare aproape întotdeauna situat în apropierea limbului cornean în jurul orei 3 sau orei 9.

Pterigionul se prezintă ca o membrană translucidă și este alcătuit din cap (prin intermediul căruia invadează corneea), un col aderent de cornee şi corp, cu formă triunghiulară şi baza în evantai pe conjunctiva nazală/temporală.

Diagnosticul poate fi pus prin examen biomicroscopic pentru a identifica leziunea și a evalua integritatea și grosimea corneei adiacente.

Dacă există un astigmatism corneean secundar pterigionului se recomandă investigarea topografică a corneei.

5. Diagnosticul diferențial

Se face cu următoarele patologii:

 

 • Pinguecula
 • Neoplazia intraepitelială conjunctivală (CIN)
 • Dermoidul limbic
 • Alte tumori conjunctivale (papilom, nev, melanom)
 • Pseudopterigion
 • Panus
 • Sclerokeratită.6. Tratament și recomandări

– Protejați ochii de soare, praf și vânt prin folosirea ochelarilor de soare sau ochelarilor de protecție care blochează razele ultraviolet.

– Folosiți lacrimi artificiale

– Pentru un pterigion inflamat utilizați:

 • Lacrimi artificiale
 • Picături topice care conțin corticosteroizi
 • Picături antiinflamatoare nesteroidiene sau un antihistaminic topic ± stabilizator mastocitar pentru a reduce disconfortul produs.

– Dacă dellenul cornean este prezent, atunci aplicați lacrimi artificiale sub formă de gel

– Îndepărtarea chirurgicală este indicată atunci când:

 • Pterigionul amenință axul vizual sau induce astigmatism semnificativ.
 • Pacientul se confruntă cu o iritație cronică care nu este ameliorată de tratamentul menționat anterior.
 • Leziunea interferează cu purtarea lentilelor de contact.
 • Pacienții sunt deranjați de aspectul inestetic al ochiului 
 • Pacientul va fi supus operației de cataractă sau chirurgiei refractive pentru a avea cel mai bun rezultat vizual posibil.

– Pterigionul trebuie măsurat periodic (la fiecare 3 până la 12 luni, inițial) pentru a determina rata cu care crește spre axul vizual

– Dacă utilizați picături care conțin corticosteroizi, este recomandat un consult după câteva săptămâni pentru a monitoriza inflamația și tensiunea intraoculară. Reduceți și întrerupeți picăturile care conțin corticosteroizi, odată ce inflamația s-a atenuat. 

– Pacienții asimptomatici, stabili, necesită consult anual pentru urmărirea evoluției.

Deși un tratament medicamentos poate fi folosit ca primă intenție, de cele mai multe ori acesta doar reduce simptomele, indicat fiind tratamentul chirurgical. Acesta are atât scop estetic cât și de limitare a unor consecințe grave. Netratată, afecțiunea poate duce la scăderea vederii, limitarea mișcărilor globilor oculari și favorizarea infecțiilor la nivelul corneei.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr yasar servet centrul munteanu

Medic Primar Oftalmolog Dr. Yasar Servet

Dr. Servet Yașar este expertul cu peste 15 acreditari de specialitate in domeniul oftalmologiei, participand la cursuri in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii. Avand peste 11 de ani de experienta in oftalmologie, dintre care 8 ani desfasurati in Turcia si supraspecializare in Chirurgia Vitro-retiniana, Dr. Yașar este alaturi de echipa Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2020. Dr. Yașar are experiență în chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia pterigionului și alte intervenții chirurgicale de segment anterior, precum și în chirurgia estetică a pleoapelor, aplicații cu botox, operații pentru strabism și chirurgie vitro-retiniana.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu