Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Strabismul

Strabismul este o afecțiune oculară comună, caracterizată prin devierea necontrolată a ochilor, care poate afecta persoanele de toate vârstele. Cauzele strabismului pot varia, de la dezechilibre musculare și probleme de coordonare a ochilor până la factori genetici și tulburări neurologice. Simptomele strabismului includ vederea dublă, oboseala oculară și dificultatea în concentrare. Tratamentul pentru strabism poate include ochelari specializați, exerciții de reabilitare a vederii și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru corectarea alinierii ochilor. O operatie strabism efectuată de un oftalmolog experimentat poate îmbunătăți semnificativ funcția vizuală și aspectul ochilor afectați.

1. Introducere

Strabismul este o afecțiune oculară comună caracterizată prin alinierea incorectă a ochilor, care duce la vedere dublă sau la o vedere neclară. Această afecțiune afectează o mare parte din populație, cu o incidență de aproximativ 4% în Statele Unite. Strabismul poate afecta atât copiii, cât și adulții, iar în cazurile severe poate duce la ambliopie sau pierderea permanentă a vederii. Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru strabism, iar cu o diagnosticare și un tratament adecvat, majoritatea oamenilor cu strabism pot avea o vedere normală și pot duce o viață normală și activă.

2. Tipuri de Strabism

Strabismul poate fi împărțit în mai multe tipuri, în funcție de direcția de deviere a ochilor.

Acestea includ:

 1. Strabismul convergent – Acest tip de strabism apare atunci când unul sau ambii ochi sunt deviați spre nas. De obicei, acest tip de strabism se dezvoltă în copilărie și poate fi asociat cu o lipsă de dezvoltare a vederii binoculare.
 2. Strabismul divergent – Acest tip de strabism apare atunci când unul sau ambii ochi sunt deviați spre exterior. De asemenea, poate fi asociat cu o lipsă de dezvoltare a vederii binoculare și poate apărea la copii sau adulți.
 3. Strabismul vertical – Acest tip de strabism apare atunci când unul sau ambii ochi sunt deviați în sus sau în jos. Acest tip de strabism poate fi asociat cu probleme de vedere sau cu o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul de șoc toxic.
 4. Strabismul oblic – Acest tip de strabism apare atunci când unul sau ambii ochi sunt deviați într-o direcție oblică. De obicei, acest tip de strabism apare ca urmare a unei anomalii a mușchilor oculari și poate fi asociat cu probleme de vedere.
 5. Strabismul paralitic – Acest tip de strabism apare atunci când unul sau mai mulți mușchi oculari sunt slăbiți sau paralizați, ceea ce determină deviația ochilor din poziția normală. Acest tip de strabism poate fi cauzat de o varietate de afecțiuni medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau tumorile cerebrale.
strabismul este o afectiune oculara, oftalmologie

3. Diagnosticul Strabismului

Diagnosticul strabismului poate fi realizat prin mai multe metode. Pentru a determina prezența strabismului, medicul oftalmolog efectuează un examen clinic detaliat, care poate include o serie de teste și proceduri.

Primul pas în diagnosticarea strabismului implică o examinare a ochilor. Medicul va examina, de asemenea, capacitatea ochilor de a se mișca și de a se concentra pe obiecte.

După examinarea ochilor, medicul poate efectua o serie de teste pentru a determina tipul și severitatea strabismului.

Acestea pot include:

 1. Testul acoperirii: Acest test implică acoperirea alternativă a fiecărui ochi și observarea mișcărilor oculare. Acest lucru poate ajuta la identificarea direcției și a gradului de deviere a ochilor.
 2. Testul aliniamentului ocular: În acest test, medicul utilizează un instrument numit foropter pentru a testa alinierea ochilor și pentru a determina nivelul de strabism.
 3. Testul stereoscopic: Acest test implică utilizarea de ochelari speciali și a unui set de imagini pentru a testa capacitatea ochilor de a vedea în mod colectiv și pentru a determina nivelul de strabism.
 4. Testul de convergență: Acest test implică evaluarea capacitatii ochilor de a se concentra pe un obiect apropiat, prin aducerea lor împreună.
 5. Testul de acuitate vizuală: Acest test implică evaluarea capacitatii ochilor de a vedea la diferite distanțe și la diferite niveluri de lumină.
 6. Testul de percepție stereoscopică: Acest test implică evaluarea capacității ochilor de a percepe adâncimea și distanța.
 7. Testul fundului de ochi: Acest test implică examinarea fundului de ochi pentru a evalua starea retinei și a nervului optic.

În plus, medicul oftalmolog poate efectua o serie de teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, pentru a exclude alte cauze ale problemei de vedere.

În general, diagnosticarea strabismului implică o abordare cuprinzătoare și individualizată, în funcție de cazul fiecărui pacient.

4. Tratamentul Strabismului

Tratamentul strabismului depinde de tipul și severitatea sa, vârsta pacientului și de prezența altor probleme oculare asociate. De asemenea, tratamentul poate fi influențat de gradul de afectare a activităților zilnice și de impactul estetic.

Una dintre cele mai comune modalități de tratament pentru strabism este purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Acestea pot corecta problemele de vedere și pot ajuta la alinierea ochilor, mai ales în cazurile de strabism ușor sau când problema de bază este o afecțiune a refracției, cum ar fi hipermetropia sau miopia.

În cazul în care ochii nu se pot alinia prin corecția optică, terapia oculară poate fi o opțiune. Aceasta implică exerciții oculare care îmbunătățesc coordonarea ochilor și ajută la alinierea lor. Terapia oculară poate fi administrată atât la copii, cât și la adulți, și poate fi eficientă în tratarea unor forme ușoare până la moderate de strabism.

În cazurile severe de strabism, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Chirurgia pentru strabism implică ajustarea mușchilor oculari pentru a alinia ochii. Această procedură poate fi efectuată la copii sau la adulți și poate fi utilizată pentru a trata o gamă largă de tipuri de strabism.

În plus față de tratamentul principal, pot fi necesare și alte intervenții pentru a trata sau a gestiona problemele asociate cu strabismul. Acestea pot include tratamentul ambliopiei sau a ochiului lenes, terapia vizuală și administrarea de medicamente.

Este important să se înțeleagă că tratamentul strabismului poate fi un proces lung și complex și că rezultatele pot varia în funcție de fiecare caz individual. În plus, este important să se realizeze că intervențiile timpurii și gestionarea adecvată a strabismului pot ajuta la prevenirea unor complicații și pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. De aceea, este esențial ca pacienții cu suspiciune de strabism să consulte un medic oftalmolog pentru evaluare și tratament.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr yasar servet centrul munteanu

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu