Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Concretiunile calcare conjunctivale

Concretiunile calcare conjunctivale sunt depozite dure de calciu pe conjunctiva ochiului, rezultate din litiaza conjunctivală. Cauzele includ dezechilibre în metabolismul calciului și modificări ale pH-ului ocular. Simptomele variază de la absența lor la disconfort ocular și noduli vizibili. Tratamentul constă în spălarea ochilor, medicamente antiinflamatoare și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale. Gestionarea adecvată a litiazei conjunctivale necesită o înțelegere a cauzelor și simptomelor.

1. Ce sunt concretiunile calcare conjunctivale?

O concreție conjunctivală este o entitate benignă caracterizată prin depozite discrete alb-gălbui simple sau multiple de dimensiuni variabile. Ele pot fi idiopatice și sunt în general apar la persoanele în vârstă sau secundare inflamației cronice conjunctivale, cum ar fi în trahom. Ele există de obicei în spațiul subepitelial al conjunctivei palpebrale sau al fornixurilor. Concrețiunile calcare conjuctivale sunt deobicei asimptomatice atunci când sunt mici, dar cele mai mari pot provoca simptome.

Care sunt cauzele aparitiei acestor concretiuni?

Concrețiunile calcare conjunctivale sunt în mare parte idiopatice și rezultă din modificările degenerative ale conjunctivei datorate îmbătrânirii.

Cauzele secundare includ:

O tulburare alergică sau infecțioasă cronică care afectează suprafața conjunctivală, cum ar fi trahomul, keratoconjunctivita alergică, keratoconjunctivita atopică

Boala de ochi uscat asociată cu inflamație de grad scăzut: meibomita cronică sau sindromul de ochi uscat.

Recristalizarea anumitor picături: sulfadiazine

Concretiunile calcare conjunctivale sunt depozite de calciu pe conjunctiva ochiului

2. Ochiul uscat si concretiunile calcare conjunctivale

Ochiul uscat este o afecțiune comună caracterizată prin afectiuni ale suprafeței oculare. Ele sunt caracterizate prin instabilitatea filmului lacrimal și simptomele oculare, inclusiv instabilitatea filmului lacrimal și osmolaritatea crescută a filmului lacrimal. Anomaliile neurosenzoriale joacă un rol în sectretia lacrimala, inflamație și deteriorarea suprafeței oculare. Ochii uscați apar frecvent la toate vârstele și mediile sociale, dar cei cu risc crescut sunt bătrânii, femeile aflate în menopauză sau persoanele cu boli autoimune și cronice. Clasificarea ochilor uscați include trei cauze: deshidratare, evaporare crescută, deshidratare combinată și evaporare crescută. Studiile au aratat că principala cauza este evaporarea crescuta reprezentand o proporție mai semnificativă decât deshidratarea, aproximativ 70%.

3. Ce simt daca am concretiuni calcare conjunctivale?

De obicei, pacientul este asimptomatic. Concrețiunile sunt de obicei detectate întâmplător atunci când ochiul este examinat cu alt scop.

Când sunt mari, pot deveni simptomatice. Pacientul poate prezenta simptome precum:

  • Iritarea si roseate ochiului
  • O senzație de corp străin care se poate localiza de obicei într-un anumit punct
  • Hiperlacrimare
  • Fotofobie (de obicei cu concreții mari pe conjunctiva tarsală superioară care se freacă de cornee
  • Vedere încețoșată

4. Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se pune la examinarea clinică cu biomicroscopul cu eversiunea  pleoapelor și examinarea aspectului local. Concrețiunile pot fi simple sau multiple. Se prezintă sub formă de structuri alb-gălbui situate în conjunctiva palpebrală sau fornix. Ele pot deveni confluente, iar acestea, la fel ca și cele mai mari, pot eroda conjunctiva și ies în afară pentru a deveni simptomatice. Conjunctiva din jur poate prezenta foliculi asemănătoari alergiei și roșeață.

5. Cum apar aceste concretiuni calcare?

Ulterior îmbătrânirii sau inflamației, celulele epiteliale degenerate și secrețiile proteice precum keratina se organizează și se depun în spațiul subepitelial sau recesiunile conjunctivale ale glandelor Henle. Cu timpul, calciul se poate depune sau nu în tesut. Cu toate acestea, nu există un model definitiv al cristalelor de calciu la microscopia electronică și, prin urmare, termenul „litiază” folosit anterior este un nume greșit.

6. Care este tratamentul ?

Dacă pacientul este asimptomatic și descoperirea concrețiunilor calcare cnjunctivale este întâmplătoare, cel mai bine este să nu se efectueze nicio procedură. Majoritatea concrețiunilor rămân asimptomatice și nu necesită un tratament specific.

Dacă pacientul este simptomatic, concrețiile specifice pot fi îndepărtate.

Metoda de îndepărtare: Se instilează  picături anestezice, iar capacul conjunctival este inlaturat pentru a expune suprafața conjunctivală palpebrală. Aplicarea anestezicului  pe concrețiune este utilă pentru a obține o anestezie locală mai bună. Concrețiunile pot fi îndepărtate folosind un ac de 26G sau 30G, împingând concrețiunea la un capăt și ridicând-o din conjunctivă. De asemenea, se pot folosi pense cu vârfuri fine. Sangerarea si o secretie ușoară este obișnuită și este ușor de controlat cu o simplă presiune locală. Se administrează o picătură sau un unguent antibiotic topic. Dacă a existat o deteriorare a suprafeței corneei, sunt prescrise câteva zile de picături de antibiotice si reepitelizante corneene.

Concrețiunile conjunctivale sunt o afecțiune benignă. Tratamentul leziunilor simptomatice oferă o vindecare. Dacă concrețiile sunt asociate cu inflamație sau alergie, este necesar un tratament cronic adecvat  pentru a preveni o recidivă. Este înțelept să nu îndepărtați concrețiunile calcare asimptomatice.

7. Ce complicatii pot aparea?

Concrețiunile conjunctivale sunt rareori asociate cu complicații. Abraziunea corneei cauzată de concreții proeminente poate provoca iritații, durere, fotofobie, roșeață, vedere încețoșată sau ulcerații corneene și ochi uscat.

8. Diagnosticele diferentiale

Trei entități necesită diferențiere de concrețiunile calcare conjunctivale:

Corpul străin conjunctival: dacă este mic și îngropat în conjunctivă cu o parte care iese din conjunctivă, corpul străin poate imita o concreție

  1. Chistul de incluziune epidermică: poate fi congenital sau dobândit. Acestea sunt leziuni chistice în spațiul subepitelial, dar au lichid limpede, spre deosebire de concrețiile care sunt solide și pline cu keratina.
  2. Folicul limfoid: acestea se găsesc și în spațiul subepitelial, dar sunt de obicei difuze și multiple. Din punct de vedere histologic, au limfocite imature centrale și celule mature înconjurătoare.

Rareori în cazul oftalmiei nodose: oftalmia nodosă este un răspuns inflamator conjunctival sau corneean la păr și alte corpuri străine. De asemenea, pot provoca abraziuni liniare multiple pe cornee. Cu toate acestea, spre deosebire de concrețiunile conjunctivale, acești ochi prezintă mai multă inflamație și o reacție granulomatoasă în jurul corpului strain.

Medicii oftalmologii sunt cei care diagnostichează concrețiunile conjunctivale. Diagnosticul necesită confirmare biomicroscopica. Trebuie subliniată natura benignă a afecțiunii. Tratamentul ar trebui să fie efectuat numai de catre un medic oftalmolog. Nu toate cazurile necesită tratament, doar cazurile simptomatice. De obicei, histopatologia nu este necesară.

 In urma efectuarii consultului oftalmologic, medical oftalmolog va stabili diagnosticul de certitudine si se va recomanda cea mai buna varianta de tratament. Se pot prescrie lacrimi artificiale, pentru lubrefierea si protectia suprafetei oculare sau se poate efectua procedura de excizie a concretiuniunilor calcare conjunctivale, care necesita anestezie locala, se efectueaza in ambulator, iar pacientul isi poate relua activitatile uzuale imediat dupa procedura.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu