Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Obstrucţia canalului lacrimo-nazal

Descoperă cauzele și soluțiile pentru obstrucția canalului lacrimo-nazal la bebeluși. În acest articol, vei înțelege importanța funcționării corecte a canalului lacrimal și cum să identifici semnele unei posibile obstructii. Vei descoperi, de asemenea, metodele eficiente de tratare și prevenire a acestei condiții, astfel încât micuțul tău să poată zâmbi și râde fără disconfort.

bebelus cu obstructie canal nazo-lacrimal, oftalmologie

1. Ce este obstrucţia sau stenoza de canal lacrimo-nazal?

Este ,,coșmarul’’ mămicilor care observă ochiul lăcrimos sau plin de secreții al bebelușului.

Din punct de vedere medical, este cea mai frecventă anomalie a cailor lacrimale la pacienții de vârstă pediatrică, regăsindu-se la aproximativ 6-20% dintre nou-născuți.

2. De ce apare obstrucţia canalului lacrimo-nazal?

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale principale și accesorii ca apoi să se scurgă prin punctele lacrimale superioare și inferioare. Traseul lor urmează calea sacului lacrimal ajungând prin canalul lacrimo-nazal în nas.

Canalizarea incompletă este cea mai frecventă cauză a obstrucției congenitale a canalului lacrimo-nazal și constă în prezenta unei membrane.

3. Care sunt semnele ce ne îndrumă spre consult oftalmologic?

Părinții observă din primele zile sau luni de viață că bebelușul prezintă la unul sau la ambii ochi secreții muco-purulente sau lăcrimare excesivă.

Din cauza drenajului inadecvat, prezenţa lacrimilor în exces sau a secrețiilor conjunctivale determină iritații ale pielii pleoapelor.

4. Ce avem de făcut în continuare?

Tratamentul de primă intenție constă în efectuarea masajului local. Scopul masajului este de a forța ruperea membranelor prin presiunea exercitată local. În funcție de simptomatologie, medicul oftalmolog va asocia și un tratament topic, cu picături.

Masajul local presupune exercitarea unei presiuni din unghiul intern către nas. Părinții vor efectua 3-4 ture de masaj, iar mișcarea se va repeta de mai multe ori.

5. Ce facem dacă tratamentul local nu a fost un succes?

Este important ca masajul să fie executat corect și cu conștiinciozitate.  Studiile au demonstrat că un tratament local corect are o rata de succes de 70% până la vârstă de 3 luni și de 90% până la vârstă de 1 an.

Intervenția de sondaj de căi lacrimale, adică o dezobstrucție mecanică a canalului lacrimo-nazal, se impune după vârstă de 6 luni în condițiile în care tratamentul local a fost respectat în totalitate.

În situații rare, sondajul cailor lacrimale se recomandă înaintea vârstei de 6 luni.

În timpul procedurii, medicul introduce o sondă și o avansează prin sistemul de drenaj lacrimal până când atinge obstrucția.

In cadrul Centrului Oftalmologic prof Munteanu sondajul căilor lacrimale se realizează în anestezie locală fără internare.

6. Avem 2-3 sondaje efectuate, dar ochiul tot curge. Ce putem face?

Daca simptomatologia se menține și după 2-3 sondaje atunci se recomandă  folosirea tubului siliconic. Acesta se va menține pentru 3-6 luni având rolul de a menține deschisă calea de drenaj.

Dilatarea cu balon poate fi utilizată ca procedură primară sau în urma eșecului unei sondări simple. Sondarea standard a canalului lacrimo-nazal este urmată de introducerea unui cateter cu balon tip LacriCath. Balonul este umflat conform specificațiilor producătorului. Succesul acestei tehnici ca procedură primară sau secundară a fost raportat ca fiind între 53 și 95%.

Ca ultimă opțiune, regăsim varianta de dacriocistorinostomie care presupune crearea unei căi de comunicare intraosoasă între sacul lacrimal și nas. Dacriocistorinostomia endoscopică are o rată de succes de 82-94%.  Abordarea endoscopică este preferată de majoritatea oftalmologilor pentru a evita cicatricile.

Este importantă diagnosticarea rapidă a stenozei de canal lacrimo-nazal pentru a se iniția la timp tratamentul corespunzător. Masajul local rezolvă în majoritatea cazurilor problema obstrucției, scutind copilul de intervenții mecanice.

Bibliografie

  1. VanverVeen DK, Jones DT, Tan H, Petersen RA. Endoscopic dacryocystorhinosotmy in children. J AAPOS. 2001;5:143-47.
  2. Perez Y, Patel BC, Mendez MD. Nasolacrimal Duct Obstruction. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; April 3, 2023.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu, Medic primar oftalmolog, Oftalmologie Timisoara

Dr. Mocanu Valeria

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in Germania si Elvetia, Doctor in stiinte medicale, Sef de lucrari Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu