Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ochiul diabetic - care sunt simptomele si cum ne afecteaza?

Ochiul diabetic este o afecțiune serioasă care poate duce la complicații grave. Simptomele ochiului diabetic includ vedere încețoșată, fluctuații în vederea centrală și scăderea acuității vizuale. Retinopatia diabetică este una dintre cele mai comune complicații ale ochiului diabetic și poate duce la pierderea vederii. Un tratament eficient pentru ochiul diabetic implică o combinație de monitorizare regulată a nivelului glicemiei, controlul tensiunii arteriale și intervenții medicale adecvate. Este esențial să se detecteze și să se trateze precoce această afecțiune pentru a preveni deteriorarea severă a vederii și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu diabet.

1. Cum ne influenteaza diabetul sanatatea oculara?

Afecțiunile oculare induse de diabet includ retinopatie diabetică, edem macular diabetic, cataractă și glaucom.

In functie de durata diabetului si controlul acestuia, diabetul poate provoca leziuni la nivelul ochilor, care pot duce la o vedere slabă sau chiar la orbire. Doar un control riguros al diabetului poate preveni boala diabetică a ochilor si agravarea acesteia.

Cele mai bune modalități de a vă gestiona diabetul și de a vă menține ochii sănătoși sunt

  • gestionați-vă corect glicemia, tensiunea arterială și colesterolul
  • renuntati la fumat
  • faceți un examen oftalmologic complet o data la 6 luni

Adesea, leziunile incipiente de biabet la nivel ocular nu produc semne de avertizare ale bolii oculare diabetice sau ale pierderii vederii. Un examen oftalmologic complet, îl ajută pe medicul dumneavoastră să găsească și să trateze problemele oculare devreme, de multe ori înainte ca o pierdere mare a vederii să apară.

2. Cum îmi afectează diabetul ochii?

Diabetul vă afectează ochii atunci când glicemia, numită și zahăr din sânge, este prea mare.

La inceputul bolii, este puțin probabil să pierdeti vederea din cauza glicemiei crescute. Oamenii au uneori vedere încețoșată pentru câteva zile sau săptămâni când își schimbă planul de îngrijire a diabetului sau medicamentele. Glucoza ridicată poate modifica nivelurile lichidelor sau poate provoca edemul țesuturilor ochilor. Acest tip de vedere încețoșată este temporară și dispare atunci când nivelul glucozei se apropie de normal.

Dacă glucoza din sânge rămâne ridicată în timp, poate deteriora vasele de sânge mici de la fundul de ochi. Această afectare poate începe înainte de a stabili dagnosticul de diabetului, când glicemia este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticat cu diabet. Vasele de sânge deteriorate pot pierde lichid și pot provoca edem. De asemenea, vase de sânge noi, slabe, pot începe să crească. Aceste vase de sânge pot sângera în partea de mijloc a ochiului, pot duce la cicatrici sau pot provoca o presiune intraoculara periculos de mare.

Cele mai grave boli oculare diabetice încep cu probleme ale vaselor de sânge. Cele patru boli ale ochilor care vă pot amenința vederea sunt: retinopatia diabetica, edemul macular diabetic, glaucomul, si cataracta.

1. Retinopatia diabetica

Retina, stratul intern al ochiului, sau receptorul vederii, simte lumina și o transformă în semnale pe care creierul le decodifică, astfel încât omul este capabil sa vada lumea inconjuratoare. Vasele de sânge deteriorate pot dăuna retinei, provocând o boală numită retinopatie diabetică.

În retinopatia diabetică precoce, vasele de sânge se pot slăbi, se pot bomba sau se pot pierde lichid care se acumuleaza în retină. Această etapă se numește retinopatie diabetică neproliferativă.

Dacă boala se agravează, unele vase de sânge se închid, ceea ce determină creșterea sau proliferarea noilor vase de sânge pe suprafața retinei. Această etapă se numește retinopatie diabetică proliferativă. Aceste noi vase de sânge anormale, numite neovase, pot duce la probleme grave de vedere.

2. Edem macular diabetic

Partea retinei de care aveți nevoie pentru a citi, a conduce și a vedea fețele se numește macula. Diabetul poate duce la umflarea maculei, care se numește edem macular diabetic. În timp, această boală poate distruge vederea din această parte a ochiului, ducând la pierderea parțială a vederii sau la orbire. Edemul macular se dezvoltă de obicei la persoanele care au deja alte semne de retinopatie diabetică.

3. Glaucomul

Glaucomul este un grup de boli oculare care pot afecta nervul optic – pachetul de nervi care conectează ochiul de creier. Diabetul dublează șansele de a avea glaucom, care poate duce la pierderea vederii și la orbire dacă nu este tratat devreme.

4. Cataracta

Lentilele din interiorul ochilor noștri (cristalinele)sunt structuri clare care ajută la o vedere clară, dar tind să devină opace pe măsură ce îmbătrânim. Persoanele cu diabet au mai multe șanse de a dezvolta opacifierea cristalinului, numita cataractă. Persoanele cu diabet pot dezvolta cataractă la o vârstă mai fragedă decât persoanele fără diabet. Cercetătorii cred că nivelurile ridicate de glucoză determină acumularea de depozite în cristaline.

Retinopatie diabetică – Aproximativ una din trei persoane cu diabet zaharat care au peste 40 de ani au deja unele semne de retinopatie diabetică. Retinopatia diabetică este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, perspectiva fiecărei persoane pentru viitor depinde în mare parte de îngrijirea adecvata. Găsirea și tratarea precoce a retinopatiei diabetice poate reduce riscul de orbire cu 95%.

Glaucom și cataractă – Șansele de a dezvolta glaucom sau cataractă sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele ale unei persoane fără diabet.

Ochiul diabetic este o afectiune serioasa care poate duce la complicatii grave, oftalmologie

3. Care sunt simptomele bolii oculare diabetice?

Adesea, nu există simptome precoce ale bolii oculare diabetice. Este posibil să nu aveți durere și să nu aveți nicio modificare a vederii, deoarece modificarile încep să se dezvolte în interiorul ochilor, în special în cazul retinopatiei diabetice.

Când apar simptome, acestea pot include

  • vedere încețoșată
  • vedere slabă a culorilor
  • schimbarea frecventă a vederii – uneori de la o zi la alta
  • zone întunecate sau pierderea vederii
  • pete sau miodezopsii
  • flashuri luminoase

Va recomandam sa veniti la o consultatie specializata dacă aveți oricare dintre aceste simptome.

4. Cum tratează oftalmologii bolile oculare diabetice?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda examene oftalmologice mai des decât o dată pe an, împreună cu gestionarea diabetului dumneavoastră. Aceasta înseamnă să vă gestionați diabetul, care includ hemoglobina glicozilata, tensiunea arterială și colesterolul; și renunțarea la fumat.

Oftalmologul poate trata ochii cu medicamente anti-VEGF, cum ar fi aflibercept, bevacizumab sau ranibizumab. Aceste medicamente blochează creșterea vaselor de sânge anormale din ochi. De asemenea, medicamentele anti-VEGF pot opri scurgerile de lichide, ceea ce poate ajuta la tratarea edemului macular diabetic. Aceste medicamente anti-VEGF se injecteaza în ochi. Veți avea mai multe tratamente în primele luni, apoi mai puține tratamente după ce terminați prima rundă de terapie. Procedura se efectueaza cu anestezie locala, astfel încât să nu simțiți durere. Acul are aproximativ grosimea unui păr uman.Tratamentele anti-VEGF pot opri pierderea ulterioară a vederii și pot îmbunătăți vederea.

Tratament cu laser

Tratamentul cu laser, numit și fotocoagulare, creează mici arsuri în interiorul ochiului cu un fascicul de lumină. Această metodă tratează vasele de sânge cu scurgeri și lichidul suplimentar, numit edem. Tratamentul cu laser poate împiedica agravarea bolilor oculare, ceea ce este important pentru a preveni pierderea vederii sau orbirea. Dar este mai puțin probabil ca tratamentul cu laser să readuce vederea pe care ați pierdut-o deja.

Vitrectomia

Vitrectomia este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea gelului transparent care umple ochiul, numit gel vitros. Procedura tratează hemoragiile vitreene sau dezlipirea de retina tractionala indusa de retinopatia diabetică proliferativă. O retină care se slăbește complet sau se detașează poate provoca orbire.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu