Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Glaucomul

Glaucomul reprezintă o afecțiune oculară serioasă, caracterizată prin deteriorarea nervului optic și pierderea progresivă a vederii. Cauzele glaucomului pot fi multiple, iar printre cele mai comune se numără presiunea intraoculară crescută și drenajul inadecvat al fluidului ocular. Un subtip de glaucom, cunoscut sub numele de glaucom cu unghi închis, apare atunci când unghiul dintre iris și cornee este îngustat, împiedicând drenajul normal al fluidului. Această formă de glaucom poate duce rapid la o creștere a presiunii intraoculare și la apariția simptomelor severe.

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale în managementul glaucomului. Tratamentul poate include utilizarea de picături oculare care reduc presiunea intraoculară, administrarea de medicamente orale sau chiar intervenția chirurgicală.

1. Ce este glaucomul?

Glaucomul se definește ca fiind un grup de boli care prezintă o caracteristică comună, respectiv neuropatia optică. Presiunea intraoculară crescută reprezintă principalul factor de risc în apariția glaucomului, dar existența sau absența unei valori presionale intraoculare crescute, nu definește aceasta maladie. Glucomul se caracterizează prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, cel care este responsabil de transmiterea informațiilor vizuale de la ochi la creier.

Conform Societății Române de Oftalmologie, se aproximează că la nivel mondial numărul de bolnavi de glaucom este între 65 și 105 milioane. Din aceștia,10% sunt actualmente în stadiul de cecitate bilaterală. Se estimeaza 7,5 milioane de bolnavi cu glaucom primitiv cu unghi deschis și cu unghi închis, raportat la o populație de 1150 milioane.(1)

În România, nu există statistici oficiale privind numărul de pacieți cu glaucom. Corelând cu datele de la nivel european, se poate aproxima că numărul de bolnavi din Romania este de aproximativ 140.000, dintre care 132.000 de bolnavi cu glaucom primitiv cu unghi deschis.

Tratamentul glaucomului continuă să se axeze pe reducerea presiunii intraoculare, aceasta fiind singurul factor de risc modificabil. Metodele chirurgicale traditionale pentru glaucom, țintesc creșterea elimininării umorii apoase, prin intermediul chirugiei de îmbunătățire a filtrării umorii apoase sau prin montarea unor valve/stenturi/implanturi de drenaj.

În ultimii ani, au apărut tot mai multe alternative minim invazive care asigură un profil de siguranță mai mare decât tratamentul chirurgical, clasic al glaucomului. Aceste alternative se referă la diferite.proceduri laser și implanturi/stenturi pentru creșterea drenajului umorii apoase cu scopul de a scădea presiunea intraoculară.

2. Cate feluri de glaucom exista?

Există mai multe tipuri de clasificări ale glaucomului, dar în mod uzual se împart în cele două mari clase, respectiv glaucom primar cu unghi deschis (GPUD) și glaucom primar cu unghi închis (GPUÎ).

3. Cum apare glaucomul?

Medicii si cercetătorii nu cunosc încă exact care este cauza care produce glaucomul. Boala se asociază, de cele mai multe ori, cu o presiune crescută în ochi, cauza fiind un fluid numit umoare apoasă. Umoarea apoasă este un lichid transparent produs în permanență în interiorul ochiului care are scopul de a hrăni ochiul.

La un ochi sănătos, acest lichid este produs si eliminat din ochi în proporții aproximativ egale. Astfel se menține o presiune constanta in interiorul ochiului, numita presiune intraoculara (PIO). Presiunea intraoculara este considerata normala atunci cand valoarea ei este intre 6 si 20 mm Hg.

La pacienții cu presiune intraoculara crescuta (peste 21 mm Hg), ochiul continua sa producă umoare apoasa, dar este incapabil sa o elimine cu un debit normal. In timp, aceasta presiune intraoculara crescuta poate deteriora nervul optic, ceea ce duce la pierderea treptata a vederii. Daca presiunea intraoculara nu scade, se poate ajunge chiar la orbire.

Glaucomul reprezinta o afectiune oculara

4. Care sunt factorii de risc?

Medicii oftalmologi au ajuns la concluzia ca anumite persoane au șanse sporite de a face glaucom. Este vorba despre persoane care :

 • Au peste 40 ani;
 • Au rude de sânge cu glaucom;
 • Se știu cu presiune intraoculară crescută;

Suferă de:

 • diabet zaharat;
 • hipertensiune arterială;
 • hipotensiune arterială;
 • dureri de cap de tip migrenos;
 • sindrom Raynaud;
 • Au miopie avansata.

Deși există și tipuri de glaucom fără presiune intraoculară crescută, principalul factor de risc pentru glaucom este reprezentat de presiunea intraoculara crescuta.

5. Diagnosticarea corecta a glaucomului.

Diagnosticul de glaucom este relativ simplu si nu implica investigații neplăcute pentru pacient. Dificultatea majora este reprezentata de faptul ca glaucomul nu are simptome aproape de loc pana in momentul când vederea este mult afectata. Astfel, marea majoritate a pacienților sunt diagnosticați in faze avansate ale bolii când, in ciuda tratamentului corect efectuat, evoluția către orbire este greu de oprit.

Pentru a stabili diagnosticul, medicul oftalmolog apelează la 4 teste simple:

 • Măsurarea presiunii intraoculare;
 • Examinarea papilei nervului optic, investigatia de electie fiind tomografia in coerenta optica
 • Examinarea unghiului de drenaj (este necesara pentru stabilirea tipului de glaucom cu unghi închis sau deschis, deoarece modalitățile terapeutice pot fi diferite);
 • Examinarea câmpului vizual (stabilește in ce măsura este afectată capacitatea pacientului de a vedea ; în mod caracteristic, in glaucom se produce o îngustare a câmpului vizual dinspre periferie către centru).

Din datele rezultate in urma acestor investigații, medicul poate stabili diagnosticul de glaucom, tipul acestuia si cat de avansata este boala.

6. Cum tratam glaucomul?

Nu există medicamente capabile sa vindece glaucomul în sensul că vederea pierdută prin glaucom nu poate fi redată. Toate medicamentele utilizate în prezent în tratarea glaucomului reușesc să oprească sau să întârzie agravarea bolii prevenind astfel apariția orbirii. Ele fac acest lucru prin scăderea PIO, indiferent de forma de glaucom, cu presiune intraoculara crescuta sau nu.

De aceea, diagnosticarea la timp a bolii, atunci când vederea nu este mult afectată, este esențiala!

Cele mai multe medicamente pentru glaucom se prezinta sub forma de picături pentru ochi. Daca picăturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculara, se recurge la alte alternative terapeutice disponibile. Acestea pot include tratamentul laser sau chiar tratament chirurgical. Uneori poate fi necesară combinarea tratamentului cu picături și tratamentul cu laser sau chirurgical, pentru reducerea suplimentara a presiunii intraoculare.

7. Se poate vindeca glaucomul?

Glaucomul este o boala progresivă care durează toata viată si nu se cunoaște nici un tratament care sa-l vindece. Orice pierdere a vederii care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului și rea tratamentului este ireversibila. Vestea buna este ca majoritatea medicamentelor pentru glaucom sunt eficiente in reducerea PIO, ținând astfel sub control glaucomul.

Este foarte important ca pacienții sa meargă regulat la control la medicul oftalmolog, astfel încât presiunea intraoculara si afectarea câmpului vizual sa poată fi monitorizate, deoarece glaucomul se poate agrava fără ca pacientul să-și dea seama. De asemenea, este foarte important ca tratamentul prescris sa fie urmat consecvent.

In concluzie, glaucomul nu ar trebui sa reprezinte o problemă pentru nimeni. Cu tratamentul corect, orice persoană poate duce o viață normală și activă, fără riscul de a orbi.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu