Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Examenul câmpului vizual - când este important să îl facem și ce ne arată?

Examenul câmpului vizual, cunoscut și sub denumirea de camp vizual test, este un instrument crucial în diagnosticarea afecțiunilor oculare. Acest examen se concentrează pe evaluarea periferiei vizuale a pacienților și identificarea eventualelor pierderi sau deteriorări ale câmpului vizual. Prin intermediul acestui proces precis și non-invaziv, medicii oftalmologi pot detecta semne timpurii ale unor condiții medicale grave, cum ar fi glaucomul sau tulburările neurologice. Articolul de față explorează importanța examenului câmpului vizual și relevanța sa în menținerea unei sănătăți oculare optime.

Introducere

Câmpul vizual reprezintă totalitatea punctelor din spațiu care pot fi percepute de ochiul dumneavoastră atunci când priviți fix în față.

 Spre exemplu, dacă vă uitați fix AICI, cât din restul încăperii în care vă aflați reușiți să percepeți?

În mod normal, limitele câmpului vizual uman sunt: 50° superior, 60° nazal, 70° inferior și 90° temporal. Multe boli pot afecta câmpul vizual, determinând scotoame (pete oarbe), îngustarea sau amputarea completă a unei jumătăți sau a unui sfert din vedere.

Examenul campului vizual este un instrument crucial in diagnosticarea afectiunilor oculare, oftalmologie

1. Ce afecțiuni necesită testarea câmpului vizual?

Afecțiunile principale care necesită testarea câmpului vizual sunt:

 • Glaucomul– dacă în stadiile incipiente observăm lărgirea petei oarbe (scotomul fiziologic) și o îngustare ușoară a câmpui vizual, în stadii avansate glaucomul poate induce o vedere tubulară, cu un câmp vizual limitat la 5-10°
 • Accidentul vascular cerebral (AVC)– în funcție de localizarea și amploarea AVC-ului, modificările câmpului vizual pot varia de la scotoame (pete oarbe), până la absența completă a unei jumătăți de câmp vizual
 • Scleroza multiplă– modificările date de scleroza multiplă pe câmpul vizual sunt variabile în funcție de localizarea focarelor de demielinizare, dar un semn des întâlnit este scotomul arcuat
 • Tumori cerebrale– modificările de pe câmpul vizual pot fi sistematizate în hemianopsii (amputare a unei jumătăți de câmp vizual) sau cvadranopsii (amputare a unui sfert de câmp vizual), bilaterale sau contralaterale și ne pot îndruma cu o precizie mare spre locația tumorii
 • Hipertensiune intracraniană (Pseudotumor cerebri)– determină în general modifcări ale câmpui vizual nazal al ambilor ochi, adică o hemianopsie binazală
 • Tumori hipofizare– determină în mod clasic o hemianopsie bitemporală, adică amputarea câmpului vizual al ambilor ochi în regiunea temporală (externă)
 • Oftalmopatia tiroidiana (boala Graves)– neuropatia optică compresivă din boala Graves poate cauza scotoame centrale, cecocentrale și paracentrale în câmpul vizual
 • Retinoaptia pigmentară– cauzează îngustarea concentrică a câmpului vizual în periferie cu apariția unei vederi tubulare în stadii avansate
 • Boli autoimune tratate cu hidroxiclorochină (Plaquenil)– afectarea maculară după un tratament îndelungat cu doze mari de hidroxiclorochină determină scotoame centrale și paracentrale pe câmpul vizual

Analizatorul vizual funcționează ca sistem optic asemănător cu un telefon fix cu cablu și centrală. Ochiul, ca organ, preia informația vizuală din exterior așa cum telefonul preia sunetele, le transmite prin intermediul căilor optice, “cablul”, la creier, echivalentul “centralei”, ce le analizează și le “înțelege”.

Pentru medicul dumneavoastră oftalmolog, testarea câmpului vizual este importantă în analiza funcției retiniene, a căilor optice și a centrilor corticali, deci a “cablului” și a “centralei”.  De aceea, examenul câmpului vizual este o investigație esențială atât în oftalmologie cât și în neurologie, atunci când afectarea vederii are în spate o afecțiune cerebrală.

2. Când ar trebui să mă prezint la doctor?

Semnele de alarmă ce trebuie să vă trimită imediat către un medic oftalmolog sau neurolog sunt :

 • O vedere dublă instituită recent (diplopie)
 • Căderea pleoapelor (ptoză palpebrală), unilaterală sau bilaterală, apărută brusc
 • O pată ce vă obstruează vederea (scotom)
 • Linii drepte ce vă par deformate sau imagini distorsionate (metamorfopsii)
 • Mișcări involuntare, necontrolate ale ochilor (nistagmus)
 • Lipsa de aliniere a ochilor, cu devierea unui ochi fată de celălalt, apărută recent (strabism)
 • Asimetria feței apărută brusc (hemipareza facială)
 • Pierderea capacității de înțelegere a cuvintelor scrise sau vorbite și incapacitatea de a pronunța cuvinte sau de a lega propoziții coerente (afazie)
 • Dureri de cap intense, ce nu cedează la analgezice sau antiinflamatoare uzuale

3. Care este procedura de testare a câmpului vizual?

Pentru testarea câmpului vizual folosim un aparat numit perimetru computerizat. Acesta folosește un punct de fixație luminos ce rămâne constant afișat în centru, corespunzător fixației, și un punct luminos, mobil, afișat în diferite arii ale câmpului vizual. Perimetria poate fi kinetică sau statică, atunci când punctele luminoase apar cu intensități diferite la locuri fixe, până când sunt detectate de pacient.

Pentru realizarea acestui examen, pacientul este așezat la un aparat cu o cupolă semi-sferică. El trebuie să privească înainte, în interiorul cupolei, la punctul de fixație. Fiecare ochi este testat separat, purtând corecția optică corespunzatoare, iar celălalt ochi este acoperit cu un ocluzor. Lumini mici vor apărea în diferite locuri în interiorul cupolei sub formă de puncte luminoase. Pacientul trebuie să apese un buton de pe un joystick (mâner) ori de câte ori poate vedea aceste puncte. Aparatul urmărește și analizează răspunsurile date și ne oferă o hartă topografică a câmpului vizual pe care mai apoi, medicul dumneavoastră oftalmolog o interpretează în context clinic. Întregul test poate dura între 5 și 10 minute.

4. Cum poate fi afectat câmpul vizual?

Câmpul vizual poate fi afectat total sau zonal. Medicul oftalmolog va urmări în special prezența petelor (scotoamelor) negre sau gri, ce semnifică scăderea importantă sau chiar absența percepției luminii în acea zonă. Aceste scotoame pot fi de diferite nuanțe de gri până la negru, în funcție de severitatea pierderii de percepție, pe care aparatul de perimetrie le analizează în funcție de valorile normale statistic pentru categoria de vârstă a pacientului. Defectele de pe câmpul vizual pot avea diferite forme și distribuiri, pot fi singulare sau multiple, pot fi rezultatul unor defecte reale, sau pot apărea în urma unori erori de execuție ale câmpului vizual.

Atenție ! Examenul câmpului vizual se bazează pe colaborarea atentă a pacientului și ne oferă un răspuns final subiectiv. De aceea, sunt necesare cel puțin 3 câmpuri vizuale efectuate pentru ca pacientul să atingă nivelul și precizia maximă în realizarea acestei analize, iar informațiile despre vedere să fie reale.

La Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, folosim cele două perimetre de referință la nivel mondial pentru urmărirea glaucomului, Zeiss Humphrey Flied Analyzer 3 și a defectelor neurologice, Optopol Projection Perimeter PTS.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu