Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Diplopia (vederea dubla) – Cauze, simptome si tratament

Diplopia, cunoscută și sub numele de vedere dublă, reprezintă o afecțiune oculară care determină percepția în paralel a două imagini separate ale aceluiași obiect. Cauzele diplopiei pot varia, inclusiv afecțiuni ale mușchilor oculari, leziuni oculare sau boli sistemice. Diplopiea poate fi clasificată în două tipuri principale: diplopie binoculară și diplopie monoculară.

Diplopia binoculară este cauzată de probleme de coordonare între cei doi ochi, în timp ce diplopia monoculară este legată de deficiențe într-un singur ochi. În funcție de cauza identificată, tratamentul diplopiei poate implica terapia oculară, intervenții chirurgicale sau utilizarea de ochelari specializați pentru corecție

1. Ce este diplopia?

Diplopia reprezintă denumirea medicală pentru fenomenul de a vedea dublu sau de a percepe obiectele în dublu. Această afecțiune se manifestă prin perceperea a două imagini ale aceluiași obiect în momentul privirii acestuia.

De obicei, vederea dublă este o problemă temporară, însă poate indica și prezența unor afecțiuni medicale mai grave. Este important să consulțati un medic oftalmolog imediat ce observati apariția acestui simptom, chiar dacă este cauzat de o problemă simplă precum nevoia de ochelari noi.

2. Tipuri de diplopie

Doctorul poate clasifica vederea dublă în două categorii: monoculară (prezentă într-un singur ochi) sau binoculară (prezentă în ambii ochi). Diplopia monoculară apare atunci când folosești un singur ochi și poate fi percepută ca o imagine umbrită. Diplopia binoculară apare atunci când ambii ochi sunt deschiși și dispare prin acoperirea unuia dintre ei. 

De obicei, varianta monoculară este mai comună și mai puțin gravă decât cea binoculară. Vederea dubla binoculară este adesea cauzată de o aliniere necorespunzătoare a ochilor sau de alte afecțiuni mai grave care stau la baza acesteia.

Daca suferiti de diplopie binoculara, vederea dubla poate aparea fie vertical (de sus in jos), fie orizontal (de la stanga la dreapta). Ce fel de diplopie aveti depinde de cauza care determina vederea dubla si de alinierea incorecta a ochilor. 

vederea dubla determina perceptia in paralel a doua imagini separate ale aceluiasi obiect

3. Pe cine afecteaza vederea dubla?

Diplopia poate afecta pe oricine, dar este mai frecventa la persoanele adulte de peste 60 de ani. Vederea dubla este o problema destul de des intalnita.

4. Care sunt efectele acestei afectiuni asupra corpului meu?

Aproximativ 90% dintre cazurile de vederea dubla sunt temporare si nu au implicatii serioase sau pe termen lung pentru sanatatea dvs. Cu toate acestea, aceasta afectiune poate reduce perceperea adancimii, facand mai dificil condusul sau mersul pe jos.

5. Care sunt simptomele diplopiei?

Pe langa vederea dubla, aceasta afectiune poate fi asociata cu alte simptome, precum:

  • Dureri de cap;
  • Greata;
  • Ameteala;
  • Durere;
  • Vedere incetosata sau neclara intr-unul sau in ambii ochi.

6. Ce provoaca diplopia?

Exista multe cauze posibile ale ale acestei afectiuni, cele mai comune fiind cataracta, astigmatismul, sindromul de ochi uscat, ochelari sau lentile de contact nepotrivite, anomalii ale irisului, afectiuni ale nervilor cranieni sau  anevrisme cerebrale si accidente vasculare cerebrale.

Diplopia si alte afectiuni

Acest simptom se poate asocia cu boli generale precum miastenia gravis, o afecțiune asociata cu slăbiciune musculară ce se înrăutățește în timpul zilei. 

Proptosisul definit prin proeminenta exagerata a globilor oculari,  poate fi, de asemenea, o cauză. De cele mai multe ori, proptosisul este regasit in afectiuni tiroidiene și se poate asocia cu diplopia.

Keratoconusul se defineste ca o alterare a formei corneei (zona transparenta din fata irisului) putand cauza diplopie.

Vertijul, acea senzație de rotație a mediului înconjurător este intalnita in afectiuni ale urechii interne. In asociere cu diplopia, impune consulturi pluridisciplinare in vederea excluderii unor afectiuni din sfera neurologica.

Dacă aveti diabet, puteți avea probleme de vedere, inclusiv diplopie. Diabetul poate deteriora ochii și poate duce la probleme grave de vedere, cum ar fi retinopatia diabetică.

7. Cum se diagnosticheaza?

In cazul diplopiei monoculare, consultul oftalmologic este cel dintai recomandat. Dioplopia binoculara impune examinari suplimentare, analize de laborator si investigatii imagistice (RMN, CT).

8. Cum se trateaza si cum imi pot gestiona simptomele?

Tratamentul diplopiei depinde de cauza care o determină. In unele cazuri aceasta dispare de a sine, iar in altele se impune tratament pentru ameliorarea simptomatologiei. 

Printre cele mai recomandate tratamente regasim acoperirea unui ochi pentru o perioadă de timp, purtarea unor ochelari cu lentile prismatice, lentile Fresnel. 

9. Poate fi prevenita?

Nu există modalități specifice de prevenire a diplopiei, dar îngrijirea adecvată a ochilor și consultul oftalmologic periodic sunt cele mai bune modalități de a identifica la timp afectiunile oculare.

Iată câteva reguli de baza pentru o vedere sanatoasa:

  • Evitati fumatul,
  • Respectati pauzele atunci cad desfasurati activitati pe dispozitive electronice (calculator, tableta, telefon),
  • Purtati ochelari de soare sau ochelari de protecție corespunzători activităților de muncă, sport,
  • Programati un consult ooftalmologic la 1-2 ani sau mai des in functie de recomandarea medicului oftalmolog (sau cât de des va recomandă medicul).

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu, Medic primar oftalmolog, Oftalmologie Timisoara

Dr. Mocanu Valeria

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in Germania si Elvetia, Doctor in stiinte medicale, Compartiment Oftalmologie, Sef de lucrari, Asistent universitar Disciplina de Oftalmologie - Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu