Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Vitrita: Simptome, cauze și tratament

Vitrita (uveita intermediara) este o afectiune la nivelul corpului vitros, substanța transparentă, asemănătoare unui gel, ce umple spațiul dintre cristalin și retină la nivel ocular. Această afecțiune se caracterizează prin prezenta celulelor inflamatorii si a exudatelor proteice la nivelul gelului vitrean, care pot provoca o serie de simptome și probleme de vedere.

Vitrita este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra vederii și a sănătății generale a ochilor. Este important să înțelegeți simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru această afecțiune, pentru a asigura o gestionare promptă și eficientă a bolii.

1. Care sunt simptomele vitritei?

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale vitritei este apariția  musculițelor (floaters). Acești floaters sunt deseori descriși ca niște puncte sau linii mici, întunecate, care se deplasează în câmpul vizual. De asemenea, se constată vederea încețoșată. De obicei , uveitele intermediare nu sunt asociate cu durere, roșeață sau sensibilitate la lumină, cu excepția cazurilor în care sunt asociate cu inflamații la nivelul polului anterior (uveitele anterioare). De regulă , modificările sunt prezente binocular, în stadii evolutive diferite.

              Este important de reținut că unele persoane cu vitrită pot să nu prezinte simptomatologie, în special în stadiile incipiente ale afecțiunii. Cu toate acestea, lucrurile pot degenera rapid, de la o zi la alta, consultul oftalmologic efectuat in timp util fiind deosebit de important pentru mentinerea acuitatii vizuale si pentru consecinte cat mai usoare cu privire la integritatea țesuturilor oculare.

Vitrita este o afectiune la nivelul corpului vitros, oftalmologie

2. Care sunt cauzele vitritei?

Există multe cauze potențiale ale vitritei, iar cauza care stă la baza acesteia poate varia în funcție de individ. Trebuie subliniat faptul că aproximativ 80% din uveitele intermediare, fără asociere cu inflamații în alt sector ocular ( anterior sau posterior ) sunt declarate ca fiind idiopatice (fără o cauză bine stabilită). Printre cele mai dese întâlnite cauze ale vitritei se află infecțiile, tulburările autoimune și alte condiții de sănătate subiacente.

  • Infecții: Infecțiile virale, bacteriene și fungice. Unele infecții comune care pot provoca vitrită includ toxoplasmoza, tuberculoza, sifilisul, borelioza. În unele cazuri, infecția poate fi limitată la nivel ocular, în timp ce, în alte cazuri, poate fi parte a unui tablou clinic cu manifestari sistemice variate.
  • Tulburări autoimune: Afecțiuni precum sarcoidoza, scleroza multiplă și boala Behcet pot sta la baza uveitelor intermediare. În aceste cazuri, sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase oculare, ceea ce duce la modificari tisulare ireversibile.
  • Alte afecțiuni de sănătate: Anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, pot provoca, de asemenea, vitrită.

3. Cum se pune diagnosticul de vitrita?

Diagnosticarea vitritei implică, de obicei, un examen oftalmologic complet, în cadrul căruia se va analiza acuitatea vizuală , se va inspecta la biomicroscop aspectul polului anterior pentru a decela eventuale semne inflamatorii asociate, se va analiza prezența și gradul haze-ului vitrean si prezența sau absența unor semne distinctive de inflamație la nivelul gelului vitrean sau la nivel retinian, sugestive pentru anumite patologii, precum și alte teste, cum ar fi o angiofluorografie sau o tomografie în coerență optică (OCT). Aceste teste pot ajuta medicul oftalmolog să înțeleagă mai bine gravitatea și cauza principală a afecțiunii.

Uveitele intermediare pot duce la următoarele complicații: cataracta, glaucomul secundar, membrana epiretiniană, edem macular cistoid, dezlipire de retină, etc.

Bineînțeles, după stabilirea diagnosticului de uveită intermediară este necesară efectuarea unui set de analize pentru a exclude cele mai frecvente și serioase cauze de patologii care pot duce la această manifestare oculară, fiind posibil astfel un tratament țintit al patologiei de bază  și nu doar simptomatologic.

4. În ce constă tratamentul uveitei intermediare?

Tratamentul vitritei constă în primă fază în administrarea tratamentului topic cu antiinflamatoare , asociate în funcție de caz cu corticoterapie oral sau injectabil. Ulterior, în funcție de severitatea manifestărilor, se poate recurge la efectuarea unor injectii intravitreene cu corticosteroizi.  

În funcție de cauza stabilită , tratamentul poate viza o afecțiune virală/bacteriană/fungică cu produse terapeutice țintite sau medicamente imunosupresoare în cazul tulburărilor autoimune.

Uneori se poate decide efectuarea intervenției chirurgicale de vitrectomie posterioară, intervenție prin care se îndepărtează gelul vitrean cu fenomene inflamatorii și se dorește îndepărtarea anumitor tracțiuni vitreo-retiniene asociate acestor inflamații și prevenirea apariției complicațiilor la nivel retinian.

În general, initial se dorește stabilirea cauzei sistemice ce a dus la apariția acestor manifestări oculare. În  cazul uveitelor intermediare idiopatice, se recurge la tratamentul antiinflamator ghidat în funcție de prezența și severitatea semnelor clinice decelate în cadrul fiecărui control.

5. Concluzie

Vitrita este o afecțiune care poate provoca disconfort semnificativ și probleme de vedere dacă nu este tratată prompt și corespunzător. Înțelegerea simptomelor, a cauzelor și a opțiunilor de tratament pentru uveitele intermediare poate ajuta la asigurarea unui management eficient al afecțiunii. Pacienții cu istoric de uveite intermediare sunt verificați periodic și trebuie să mențină un contact permanent cu medical oftalmolog curant pentru rezultate vizuale cât mai bune.  

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr cristina pac centrul oftalmologic munteanu

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu