Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Chalazionul – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale pleoapelor

Chalazionul reprezintă o umflătură nedureroasă, având aspectul unui chist, care apare în pleoapa superioară sau inferioară. Blocarea glandelor meibomiene este cauza principală, fiind asociată cu infecții bacteriene sau acumularea excesivă de sebum. Simptomele chalazionului constau în umflături roșii și sensibile la atingere, senzația de corp străin în ochi și, în unele cazuri, vederea încețoșată.

Tratamentul chalazionului implică aplicarea de comprese calde, masajul ușor al zonei afectate și administrarea de medicamente antiinflamatoare. În cazuri severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru drenarea chalazionului. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament eficient, se recomandă consultarea unui specialist oftalmolog.

1. Ce este chalazionul?

Chalazionul sau chistul meibomian reprezinta o leziune inflamatorie cronica, sterila si granulomatoasa a glandelor secretoare de sebum de la nivelul pleoapelor, Zeis si Meibomius. In forma sa tipica se manifesta prin cele 5 semne cardinale ale inflamatiei: rubor (roseata), tumor (tumefiere), calor (caldura locala), dolor (durere) si functio laesa (functia pleoapei afectata).

Chalazionul este cea mai frecventa leziune inflamatorie a pleoapei, reprezentand aproape o treime din totalul leziunilor benigne palpebrale la nivel global.

2. De ce apare chalazionul?

Sub actiunea probabila a enzimelor bacteriene, produsii de degradarea a lipidelor din glandele Meibomius si Zeis ajung in stroma tarsului si produc un raspuns inflamator ce se manifesta cu tumefiere si durere. Chalazionul apare cel mai adesea la nivelul pleoapei superioare, la un singur ochi, insa aceasta nu este o regula. In lipsa unor masuri precoce in evolutie, inflamatia se poate extinde la mai multe glande.

Factori de risc pentru aparitia chalazionului:

 • Blefarita cronica
 • Conjunctivita cronica
 • Sindromul de ochi uscat
 • Acnee rosacee
 • Dermatita seboreica
 • Obezitate
 • Fumat
 • Stres
 • Imunitate scazuta
 • Igiena precara
Chalazionul reprezinta o leziune inflamatorie cronica

3. Cum evolueaza chalazionul?

Evolutia acuta este fie sub forma unei inflamatii sterile fie sub forma unei infectii bacteriene cu celulita localizata si semnele clasice: durere, tumefiere, roseata, caldura locala si pleoapa usor cazuta.

Evolutia subacuta/cronica apare sub forma unei formatiuni nodulare rotunde, nedureroase, ce se mareste treptat.

Desi este o afectiune benigna, daca aceasta este recurenta in prezenta tratamentului, trebuie luata in considerare excluderea unei tumori maligne ale pleoapei si efectuarea unei biopsii excizionale.

De asemena, multiple studii au aratat ca chalazioanele netratate la copii induc vicii de refractie pe terment lung, ca astigmatismul oblic sau veritcal.

4. Cum tratam chalazionul?

 • Igiena locala si comprese calde: in cazul asocierii cu blefarita, igiena locala de la margienea libera a genelor este esentiala. Aceasta poate fi efectuata cu servetele umede anti-septice de uz oftalmic. In cazul unei disfunctii ale glandelor meibomiene, compresele calde participa la topirea si eliberarea secretiilor lipidice vechi ce obstrueaza calea de eliminare a glandelor.
 • Omexanthin si lacrimi artificale: in cazul unei disfunctii de suprafata oculara si a unui sindrom de ochi uscat este necesara suplimentarea alimentatiei cu acizi grasi esentiali ca Omega 3 si utilizarea zilnica a lacrimilor artificiale.
 • Tratamentul cu lumina intens pulsata (IPL): una dintre procedurile preferate ale clinicii deoarece este minim-invaziva si eficienta, IPL- ul trateaza zona perioculara cu lumina la diferite lungimi ce unda ce termoregleaza invervatia pleoapelor si imbunatateste functia glandelor meibomiene, tratand si prevenind aparitia chalazionului.
 • Picaturi si unguent cu antibiotic si antiinflamator: in special in timpul evolutiei acute a chalazionului, tratamentul topic cu antibiotice si antiinflamatoare poate limita extinderea si progresia leziunii, limitand infectarea bacteriana si semnele inflamatiei.
 • Antibiotice si antiinflamatoare orale: limitate la cazuri severe, cu infectie bacteriana evidenta, dar si asociata cu alte afectiuni ale tenului ca acnee rosacee sau dermatita seboreica.
 • Injectie locala cu steroizi: poate fi facuta in jurul sau chiar in interiorul leziunii, ratele de succes ale acesteia sunt aproape de 80%. Desi uneori este nevoie de o a doua injectie, preferam aceatsa optiune terapeutica in special in cazul chalazioanelor din apropierea punctului lacrimal unde abordarea chirurgicala presupune mai multe riscuri anatomice.
 • Excizia chirurgicala: dupa injectia cu anestezic local, pleoapa este rasturnata si o incizie verticala este facuta pe interior, in mijlocul leziunii. Continutul acesteia este curatat si chiuretat, iar in unele cazuri poate fi trimis spre analiza morfopatologica la laborator. Nu este nevoie de fire de sutura. La sfarsitul interventiei se foloseste un unguent cu antibiotic si se panseaza compresiv ochiul. In urmatoarele zile post-operator poate persista tumefierea locala care insa se remite treptat. Datorita abordarii ab interno a pleoapei, interventia chirurgicala nu lasa urme sau cicatrici. 

Pentru un consult amanuntit si optiuni terapeutice, va asteptam la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Leila Al Barri

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu