Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ectropionul

Ectropionul este o afecțiune oftalmologică caracterizată prin intoarcerea în afară a pleoapei inferioare, determinând expunerea și iritarea constantă a conjunctivei și a corneei. Acesta poate fi rezultatul îmbătrânirii, leziunilor, inflamației sau a unor defecte congenitale. Simptomele comune ale ectropionului includ roșeață oculară, iritație, senzație de corp străin, lacrimare excesivă și sensibilitate crescută la lumină.

Tratamentul ectropionului poate varia în funcție de cauza și severitatea afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include utilizarea de picături oculare lubrifiante, aplicarea de unguente oftalmice, utilizarea de lentile de contact speciale sau intervenții chirurgicale pentru corectarea eversiei și readucerea pleoapei în poziția normală.

1. Ce este ectropionul?

Ectropionul reprezintă eversia pleoapei și îndepărtarea acesteia față de ochi. Marginea liberă a pleoapei dar și genele se reorientează și se îndepărtează de cornee. Această afecțiune are ca și consecință, expunerea suprafeței oculare, iar pacientul experimentează senzație de corp străin, uscăciune corneeană și în anumite cazuri chiar ulcerație. Alte simptome care apar în prezența ectropionului sunt: fotofobia, congestia conjuctivală, epifora, scăderea acuității vizuale sau durere oculară.

Etiologie:

  • ectropionul senil, care apare odată cu îmbătrânirea, când se produce o creștere a laxității structurii pleoapei inferioare
  • ectropionul cicatricial, datorat fie unei traume , intervenții chirurgicale sau unei reacții alergice a pielii
  • ectropionul mecanic, în cazul unor tumori care produc îndepărtarea pleoapei de globul ocular
  • ectropionul paralitic ce apare în urma parezei de nerv facial
  • ectropionul  congenital

Consultația oftalmologică va stabili etiologia ectropionului, gradul de afectare al polului anterior, precum și protocolul de tratament

Ectropionul reprezinta eversia pleoapei

2. Tratament ectropion

Scopul intervenției chirurgicale este de a repune pleoapa în poziție fiziologică. In functie de tipul ectropionului există mai multe tehnici operatorii. Operația se face cu anestezie locală, iar după intervenție, pacientul va pleca acasa, cu un pansament pe ochi. La controlul de a 2 a zi se îndepartează pansamentul, este posibil să fie necesară medicație postoperatorie, iar după 7-10 zile se vor scoate firele de sutură. Este foarte importantă tratarea chirurgicală a ectropionului, pentru a putea pastră integritatea corneeana, asigurarea lubrifierii acesteia, fiind necesară utilizarea lacrimilor artificiale până în momentul intervenției. Scopul final al acestei proceduri este reprezentat de menținerea vederii în parametri optimi, cât și un nivel crescut al confortului ocular pentru pacienții noștri.

Pentru mai multe informații sau nelămuriri referitoare la această procedură vă stam la dispoziție.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Manuela Buzescu, Medic primar oftalmolog

Dr. Manuela Buzescu

Medic Primar Oftalmolog cu o vasta experienta si activitate de aproape 3 decenii in domeniu, cu sute de victorii in lupta cu afectiunile oculare.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu