Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Entropion: definiție, cauze chirurgie și tratament

Entropionul este o afecțiune în care pleoapa se întoarce în interior, spre ochi. Acest lucru poate provoca iritații și disconfort la nivelul corneei, deoarece genele și pielea intră în contact cu ea. Această afecțiune este mai răspândită la adulții mai în vârstă și poate fi tratată cu o varietate de metode, cum ar fi lentilele de contact moi, injecțiile cu Botox sau intervenția chirurgicală.

1. Ce este entropionul?

Entropionul este o afecțiune în care pleoapa se întoarce spre interiorul ochiului. Acest lucru poate provoca disconfort și iritații la nivelul corneei, deoarece genele și pielea intră în contact cu aceasta. Această afecțiune este cea mai frecventă la adulții în vârstă și poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi îmbătrânirea, slăbiciunea musculară sau rănirea. De asemenea, poate fi prezentă încă de la naștere. Simptomele includ roșeață, durere, lăcrimare și sensibilitate la lumină.  În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta afecțiunea și a preveni deteriorarea ulterioară a ochiului. Este important să solicitați asistență medicală dacă suspectați că aveți aceasta afectiune.

2. Entropion vs. Ectropion: Care sunt diferentele?

Entropionul și ectropionul sunt ambele afecțiuni care afectează pleoapele, dar sunt de natură opusă. Entropionul este o afecțiune în care pleoapa se întoarce spre interiorul ochiului. Ectropionul, pe de altă parte, este o afecțiune în care pleoapa se întoarce spre exterior, departe de ochi. Acest lucru poate face ca pleoapa să se lase și să expună conjunctiva ( membrana interioară a pleoapei) mediului înconjurător, devenind astfel uscată și iritată.

Ambele afecțiuni pot provoca roșeață, durere, lăcrimare și sensibilitate la lumină, dar au cauze diferite. Entropionul este adesea cauzat de îmbătrânire, slăbiciune musculară sau rănire, în timp ce ectropionul este adesea cauzat de slăbiciune musculară sau de o pierdere a elasticității pielii.

Tratamentul pentru entropion și ectropion este diferit, entropionul necesită adesea o intervenție chirurgicală, în timp ce ectropionul poate fi tratat prin intervenție chirurgicală, sau cu unguente și picături lubrifiante pentru cazurile ușoare.

3. Ce cauzeaza entropionul?

Există mai multe cauze:

 • Îmbătrânirea: Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii și tendoanele care țin pleoapa la locul ei pot slăbi, ceea ce face ca pleoapa să se întoarcă spre interior.
 • Cicatrizarea sau rănirea: Cicatricile de la operații oculare anterioare sau leziuni pot provoca întoarcerea pleoapei spre interior.
 • Congenitală (prezentă la naștere): Unii oameni se nasc cu o slăbiciune a mușchilor și tendoanelor care țin pleoapa la locul ei, ceea ce poate provoca entropion.
 • Afecțiuni neurologice: Anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi paralizia lui Bell, pot duce la dezvoltarea acestei afectiuni.
 • Spasme: În unele cazuri, spasmele pleoapei pot face ca pleoapa să se întoarcă spre interior.
 • Inflamație a pleoapei: Inflamația pleoapei (blefarită) poate provoca întoarcerea pleoapei spre interior.

4. Care sunt simptomele?

Simptomele includ:

 • Dureri oculare: Genele și pielea care se freacă de cornee pot provoca durere sau disconfort la nivelul ochiului.
 • Înroșirea: Ochiul poate părea roșu și iritat din cauza frecării cauzate de gene și piele.
 • Lacrimarea: Ochiul poate produce lacrimi în exces ca răspuns la disconfort.
 • Sensibilitate la lumină: Ochiul poate fi mai sensibil la lumină din cauza iritației.
 • Vedere încețoșată: Dacă entropionul este suficient de sever, acesta poate provoca deteriorarea corneei și poate cauza vedere încețoșată.
 • Pleoapa inflamată: Pleoapa poate părea umflată și inflamată din cauza iritației.
Entropionul este o afectiune in care pleoapa se intoarce in interior

5. Cum se trateaza?

Tipul de tratament va depinde de cauza, gravitatea și tipul de entropion. Oftalmologul vă va recomanda cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

Opțiunile de tratament includ:

 • Picături pentru ochi sau unguente: Picăturile pentru ochi sau unguentele pot fi folosite pentru a lubrifia ochiul și a reduce disconfortul.
 • Lentile de contact: Lentilele de contact pot fi purtate pentru a ajuta la menținerea genelor și a pielii departe de cornee.
 • Injecții cu Botox: Injecțiile cu botox pot fi folosite pentru a paraliza temporar mușchiul care face ca pleoapa să se întoarcă spre interior.
 • Sutură: Sutura poate fi utilizată pentru a menține temporar pleoapa în poziția corectă.
 • Intervenție chirurgicală: Intervenția chirurgicală este cel mai eficient tratament. Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a strânge sau repara mușchii și tendoanele care țin pleoapa în poziție. Există mai multe opțiuni chirurgicale disponibile pentru a trata entropionul, în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii.

6. Există efecte secundare ale tratamentului pentru aceasta afectiune?

În urma operației, majoritatea pacienților raportează efecte secundare de scurtă durată, cum ar fi umflături și vânătăi. Aceste semne de recuperare sunt frecvente, dar pot fi controlate cu medicamente și comprese reci.

7. Cat dureaza recuperarea dupa operatia de entropion?

Timpul de recuperare după o operație poate varia în funcție de tipul de operație, de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului și dacă a fost tratat unul sau ambii ochi.

De obicei, va puteti întoarce la muncă sau la activitățile normale în termen de o săptămână de la operație, dar este important să evitați activitățile obositoare sau orice altceva care ar putea provoca traume oculare. Suturile sunt de obicei îndepărtate în termen de o săptămână până la zece zile după operație.

Este important să urmați instrucțiunile postoperatorii furnizate de oftalmolog pentru a minimiza riscul de complicații și pentru a asigura o recuperare de succes. Poate dura câteva săptămâni pentru ca pleoapa să se vindece complet și pentru ca rezultatele finale să fie vizibile.

8. Entropionul poate fi prevenit?

Deși nu este posibil să se poată preveni apariția entropionului, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul de a dezvolta această afecțiune.

 • Menținerea unei bune igiene oculare: Păstrarea ochilor curați și fără infecții poate reduce riscul.
 • Purtarea de ochelari de protecție: Purtarea ochelarilor de protecție atunci când participați la sport sau la alte activități care pot provoca leziuni oculare poate reduce riscul de a dezvolta entropion.
 • Gestionarea condițiilor medicale subiacente: Gestionarea afecțiunilor medicale subiacente, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoidă, care pot afecta mușchii și tendoanele care țin pleoapa la locul ei, poate reduce riscul de a face aceasta afectiune.
 • Evitarea frecării excesive a pleoapelor: Frecarea excesivă a pleoapelor poate provoca iritații și inflamații și poate contribui la apariția entropionului.
 • Tratamentul precoce al inflamației pleoapelor: Inflamația pleoapei (blefarită) poate provoca întoarcerea pleoapei spre interior, astfel încât tratamentul precoce al inflamației pleoapelor poate preveni dezvoltarea afectiunii.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Imagine preluata de pe Microsoft Start

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu