Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Injectare toxina botulinica

Injectarea toxinei botulinice, cunoscută și sub numele de Botox, este un tratament eficient pentru o serie de afecțiuni oculare. Toxina botulinică este o substanță neurotoxică derivată din bacteriile Clostridium botulinum, care acționează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase către mușchii în care este injectată. Aceasta poate trata cu succes afecțiuni precum blefarospasmul, strabismul și spasmele hemifaciale. Prin intermediul acestei terapii, toxina botulinică poate oferi alinare pacienților care suferă de diverse tulburări oculare, îmbunătățind astfel calitatea vieții acestora.

1. Botoxul - elixirul tineretii

Botoxul a fost primul medicament care a folosit toxina botulinica. Alte produse includ acum abobotulinumtoxinA (Dysport), rimabotulinumtoxinB (Myobloc) și incobotulinumtoxinA (Xeomin). Fiecare este puțin diferit, mai ales când vine vorba de unități de dozare si perioada de actiune.

Injecțiile cu botox folosesc o toxină numită onobotulinumtoxinA pentru a împiedica temporar mișcarea unui mușchi. Această toxină este produsă de microbul care provoacă botulismul.

Injecțiile cu botox sunt remarcate în primul rând pentru capacitatea de a reduce aspectul ridurilor faciale. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata afecțiuni precum spasmele gâtului (distonie cervicală), transpirația excesivă (hiperhidroza), vezica urinară hiperactivă și ochiul leneș. Injecțiile cu botox pot ajuta, de asemenea, la prevenirea migrenelor cronice.

2. Indicatiile injectiilor cu botox

Injecțiile cu botox blochează anumite semnale chimice de la nervi, mai ales semnale care provoacă contractia mușchilor. Cea mai frecventă utilizare a acestor injecții este relaxarea temporară a mușchilor faciali care provoacă riduri în frunte și în jurul ochilor.

3. Ce afectiuni cosmetice pot fi tratate cu Botox?

Din punct de vedere cosmetic/estetic injecțiile cu botox sunt folosite pentru a trata semnele îmbătrânirii. Acest tratament poate netezi liniile fine și ridurile din mai multe zone ale feței, inclusiv: sprâncene, frunte, nas, ochi, buze, bărbie, linia maxilarului, gât.

 Injecțiile cu botox sunt, de asemenea, folosite pentru a trata condițiile care afectează modul în care funcționează organismul.

 1. Spasme musculare, blefarospasme. Injecțiile cu botox pot ajuta la ameliorarea contracturii sau spasmelor mușchilor din jurul ochiului.
 2. Anumite tipuri de strabism, adica fuga ochiului care poate duce la ambliopie (ochiul leneș). Cea mai frecventă cauză a ochiului leneș este un dezechilibru în mușchii responsabili de poziționarea ochiului.
 3. Distonie cervicală. În această stare dureroasă, mușchii gâtului se contractă involuntar, determinând capul să se răsucească sau să ramana într-o poziție incomodă.
 4. Contracturi musculare. Unele afecțiuni neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală, pot determina tragerea membrelor spre centru. În unele cazuri, acești mușchi contractați pot fi relaxați cu injecții cu Botox.
 5. În această afecțiune, transpirația excesivă apare chiar și atunci când temperatura nu este fierbinte și nu faceti efort.
 6. Migrenă cronică. Dacă aveți migrene mai mult de 15 zile pe lună, injecțiile cu Botox pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap.
 7. Disfuncția vezicii urinare. Injecțiile cu botox pot ajuta, de asemenea, la reducerea incontinenței urinare cauzate de vezica urinară hiperactivă.
 8. Botoxul ajuta la reducerea durerii. Se recomandă utilizarea injectiilor cu Botox pentru gestionarea durerii. Botoxul blochează semnalele nervoase care controlează activitatea musculară, rezultând relaxare și ameliorarea durerii.

Injecțiile cu Botox pot avea succes în tratarea:

  • Dureri de spate,
  • Dureri de gât,
  • Durere de maxilar,
  • Dureri pe diferite trasee nervoase,
  • Durere de sciatic,
  • Neuropatie (neuropatie periferică),
  • Dureri pelvine,
  • Durerea miofascială cronică (CMP),
  • Osteoartrita,
  • Dureri articulare,
  • durere a articulatiei temporo-mandibulara.
Injectarea toxinei botulinice este un tratament eficient pentru o serie de afectiuni oculare, oftalmologie

4. Exista riscuri legate de injectarea cu toxina botulinica?

Injecțiile cu Botox sunt relativ sigure atunci când sunt efectuate de un medic cu experiență. Posibilele efecte secundare și complicații includ:

 1. Durere,edem sau vânătăi la locul injectării
 2. Dureri de cap sau simptome asemănătoare gripei
 3. Pleoapa căzută sau sprâncene prea ridicate
 4. Zâmbet strâmb sau imposibiliatatea controlarii salivatiei
 5. Uscarea ochilor sau lăcrimare excesivă
 6. Deși foarte puțin probabil, este posibil ca toxina din injecție să se răspândească în organism.

Adresați-vă imediat medicului dacă observați oricare dintre aceste efecte la câteva ore până la săptămâni după ce ați primit injectii cu Botox:

  • Slabiciune musculara
  • Probleme de vedere
  • Dificultăți de vorbirecsau de înghițire
  • Probleme de respirație
  • Pierderea controlului vezicii urinare

Nu recomandam, în general, să beneficiate de tratament cu injectii cu Botox atunci când sunteți însărcinată sau alăptați. Botoxul nu trebuie utilizat la persoanele care sunt alergice la proteinele din laptele de vacă.

5. Cum sa va pregatiti pentru injectiile cu Botox?

Este foarte important sa specificati medicului dumneavoastră dacă ați avut orice tip de injecție cu Botox în ultimele patru luni. De asemenea, trebuie sa acordati atentie deosebita daca urmati anumite tratamente cornice. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați relaxante musculare, somnifere sau medicamente pentru alergii. Dacă luați anticoagulante, antiagregante (medicamente care subtiaza sângele), poate fi necesar să încetați să le luați cu câteva zile înainte de injectare pentru a reduce riscul de sângerare sau vânătăi.

6. La ce sa va asteptati inainte, in timpul procedurii si dupa administrarea toxinei botulinice?

Înainte de procedură

Majoritatea oamenilor nu simt prea mult disconfort în timpul procedurii. Dar poate doriți să vă amorțiți pielea în prealabil, mai ales dacă palmele sau tălpile sunt tratate pentru transpirație excesivă. Medicul dumneavoastră ar putea folosi una sau mai multe dintre diferitele metode disponibile pentru a amorți zona, cum ar fi anestezia locală, anestezia cu gheață și vibrații, care utilizează masaj pentru a reduce disconfortul.

În timpul procedurii

Injecțiile cu botox ar trebui  efectuate în cabinetul unui medic. Medicul va folosi un ac subțire pentru a injecta cantități mici de toxină botulină în piele sau mușchi. Numărul de injecții necesare depinde de mulți factori, inclusiv de amploarea zonei tratate.

După procedură

Nu frecați și nu masați zonele tratate timp de 24 de ore. Acest lucru poate ajuta la prevenirea răspândirii toxinei într-o zonă diferită. Vă puteți întoarce la activitățile normale imediat după procedură. Pentru a reduce roșeața, umflarea sau vânătăile, nu puneți presiune pe zona de tratament timp de 12 ore. Rămâneți în poziție verticală (nu vă culcați) timp de trei până la patru ore. Evitați efortul fizic timp de 24 de ore.

7. Rezultate

Injecțiile cu botox încep de obicei să funcționeze la una până la trei zile după tratament. În funcție de problema tratată, efectul poate dura trei luni sau mai mult. Pentru a menține efectul, veți avea nevoie de injecții ulterioare regulate. În cele din urmă, totuși, mușchii se pot antrena să se contracte mai puțin. ca urmare, tratamentele pot fi distanțate pe perioade mai lungi de timp.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu