Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ecografia Oculara: cum functioneaza
si cand este recomandata?

Ultrasonografia oculară, ecografia oculară sau „B-scan” este o metodă rapidă, neinvazivă de diagnostic folosită în practica curentă pentru evaluarea integrității anatomice a ochiului și a unor eventuale patologii. Ea ne oferă informații suplimentare în special atunci când vizualizarea directă a țesuturilor oculare nu e posibilă, prin lipsă de transparență, în opacități corneene, cristaliniene sau vitreene.

1. Cum funcționează ecografia?

Prin definiție, ultrasunetele au frecvențe mai mari de 20 kHz, peste limita audibilă umană. Ecografia oculară folosește unde cu frecvențe de aproximativ 10 MHz produse de o sondă mică care este plasată pe ochiul închis sau deschis, după caz. Cu anestezie topică în cazul ochiului deschis, sau fără anestezie, cu ochiul închis, între sondă și ochi se aplică un gel cu rolul de a elimina bulele de aer. Această sondă colectează ecourile („echo”) țesuturilor pe care le transpune într-o imagine bidimensională a globului ocular.

Cu cât țesutul este mai dens, cu atât va apărea mai luminos (hiperecogen) și invers, cu cât mai aerat, cu atât mai puțin luminos (hipoecogen). Dacă țesutul este suficient de dens, va avea și un con de umbră în spatele lui, situație întâlnită la unele tumori sau corpi străini intraoculari. Această tehnică neinvazivă și nedureroasă poate fi realizată cu ușurință în cabinet, în timpul consultației, la patul pacientului sau în sala de operație. Mai mult decât atât, ecografia poate fi realizată cu ușurință copiilor, fără sedare.

ecografia oculara sau „B-scan” este o metoda rapida, neinvaziva de diagnostic, oftalmologie

2. Când este recomandat să facem o ecografie oculară?

 • Anual, în timpul consultului oftalmologic, ca metodă de screening
 • Atunci când percepem „muște volante” sau tulburări în câmpul vizual
 • La intervale regulate, o dată la 3 luni, în cazul pacienților diabetici cu afectare oculară severă.
 • În cazul scăderii bruște a vederii
 • În cazul unor dureri severe de cap
 • În cazul unui traumatism ocular sau cranian

3. Ce putem descoperi în urma unei ecografii oculare?

 • Decolare posterioară de vitros: adesea însoțită de „flash-uri” sau „muște volante” în câmpul vizual, aceasta nu este o urgență în sine, dar se poate complica în unele cazuri cu hemoragie vitreană și dezlipire de retină regmatogenă.
 • Tulburări vitreene: în cazul deshidratării și a degenerării colagenului din corpul vitros, acestea sunt percepute atunci când privim un fundal deschis la culoare ca „pete plutitoare” sau „norișori”. Ele pot fi însoțite sau nu de o decolare posterioară de vitros.
 • Hemoragie vitreană: cu aspect heterogen în cavitatea vitreană, aceasta are un aspect tipic de „bulgăre de zăpadă” ce se mișcă odată cu mobilizarea globului ocular. Este asociată cel mai adesea retinopatiei diabetice, dar poate apărea și în cazului unui traumatism sau înainte de o dezlipire de retină regmatogenă.
 • Dezlipire de retină: o urgență medico-chirurgicală, mai ales atunci când este recentă și incompletă, ea se prezintă la ecografie sub forma unei membrane hiperecogene cu mobilitate „serpentină” la mișcarea ochiului.
 • Edem papilar: având mai multe cauze, de la hipertensiune intracraniană, drusen papilar sau diferite infecții și inflamații, acesta apare ca un disc optic elevat de la nivelul retinei, cu sau fără calcificare hiperecogenă adiacentă.
 • Corp străin intraocular: în cazul traumatismelor, ecografia oculară este obligatorie dacă poate fi efectuată în condiții de siguranță. Se pot decela corpi străini din metal, sticlă sau lemn ce prezintă un con de umbră posterior.
 • Cristalin sau implant de cristalin dislocat: tot în urma unui traumatism, lentila intraoculară poate fi vizualizată în cavitatea vitreană, în afara poziției sale normale, în spatele irisului.
 • Tumori intraoculare: atât pentru diagnostic atunci când ne folosim și de modul „A-scan”, cât și pentru urmărirea evoluției unei tumori cu măsurarea dimensiunilor ei, ultrasonografia oculară rămâne o investigație de elecție pentru tumori intraoculare ca hemangiomul, retinoblastomul sau melanomul malign.

Ecografele ABSolu și Aviso de la Quantel Medical pe care le folosim în Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu ne oferă imagini de cea mai bună calitate.

Vă așteptăm la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, pentru un consult amănunțit și efectuarea unei ecografii oculare!

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu