Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Iridotomia laser: ce este si cand se recomanda?

Iridotomia laser este o procedură minim invazivă utilizată în tratamentul glaucomului și prevenirea atacurilor de glaucom cu unghi închis. Iridotomia laser constă în crearea unei mici deschideri în irisul ochiului cu ajutorul unui laser specializat. Această intervenție permite drenarea adecvată a lichidului intraocular și reduce riscul de acumulare a presiunii intraoculare, care poate afecta nervul optic și vederea. Indicațiile pentru iridotomia laser includ unghi îngust, prevenirea glaucomului cu unghi închis și reducerea riscului de atac de glaucom. Această procedură sigură și eficientă oferă pacienților o opțiune de tratament importantă pentru sănătatea ochilor.

1. Ce este iridotomia laser?

Iridotomia laser periferică (descrisă și ca „iridotomie cu laser” sau pur și simplu numită „iridotomie”) este o procedură medicală care folosește un dispozitiv laser pentru a crea o gaură în iris, permițând astfel umorii apoase să treacă direct din camera posterioară către camera anterioară și , în consecință, ameliorează un bloc pupilar. Este utilizată în mod obișnuit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni clinice, incluzând glaucomul primar cu unghi închis, închiderea primară a unghiului camerular (unghi îngust și fără semne de neuropatie optică glaucomatoasă), ochii suspecți de închidere primară a unghiului (pacienți cu obstrucție reversibilă) și chiar și ochii cu cauze secundare de închidere a unghiului iridocornean.

La mijlocul anilor 1970, laserul cu argon a devenit primul care a fost folosit în mod obișnuit pentru a efectua o iridotomie neinvazivă. Deși este bine absorbit de pigmentul irisului, laserul cu argon (și laserul Nd:YAG-KTP, care este adesea denumit „laser cu argon”) folosit pentru iridotomie a fost asociat cu unele complicații și rate relativ mari de eșec și de închidere ulterioară. Dispozitivele cu laser Nd:YAG cu comutare Q (laser YAG 1064 nm) au apărut în anii 1980 și s-au dovedit a fi eficiente în irisii de culoare deschisă, deoarece mecanismul său de acțiune a fost independent de conținutul de melanină al irisului. Mai mult, a necesitat mult mai puțină energie totală decât iridotomia cu laser cu argon pur/Nd:YAG-KTP 532 nm, si a obținut o rată superioară de succes a unui singur tratament cu risc mai scăzut de închidere ulterioară și a fost mai puțin probabil să provoace leziuni corneei, cristalinului și retinei.

2. Cand este indicata aceasta procedura?

Iridotomia periferică cu laser (LPI) este indicată pentru a preveni sau trata pacienții suspecți de blocaj pupilar relativ prin crearea unei căi alternative pentru fluxul apos. Folosit în principal pentru pacienții cu închidere primară de unghi, poate fi util și în glaucomul secundar cu unghi închis și în gestionarea altor tipuri de glaucom cu bloc pupilar asociat. Unghiul iridocornean trebuie, în toate cazurile, examinat cu atenție după LPI pentru a exclude alte mecanisme ale unui unghi închis care necesită tratament.


• Închiderea primară acută a unghiului (APAC)
• Ochiul contralateral în închiderea primară acută a unghiului
• Suspiciunea de închidere primară a unghiului, unghi îngust/ocluzabil
• Glaucom primar cu unghi închis și închiderea primară a unghiului
• Închiderea secundară a unghiului cu bloc pupilar
• Configurația de iris în platou și sindromul irisului în platou
• Direcția greșită a umorii apoase, bloc cilio-lenticular, bloc ciliar sau glaucom malign
• Sindromul de dispersie pigmentară (PDS), hipertensiunea oculară pigmentară (POH) și glaucomul pigmentar (PG)
• Anomalii congenitale care pot fi asociate cu glaucom secundar
• Medicamente sistemice cu efecte asupra unghiului iridocornean

3. Contraindicatiile procedurii

Următoarele contraindicații trebuie gestionate înainte de efectuarea unui LPI:

 • Opacități medii oculare (de exemplu, edem corneean, inflamație a camerei anterioare)
 • Ochi cu risc ridicat (de exemplu, cameră anterioară îngustă, uveită)
 • Pacienți necooperanți
Iridotomia laser este o procedură minim invazivă utilizată în tratamentul glaucomului

4. Tipuri de lasere pentru LPI

Iridotomia poate fi realizată folosind laserul Nd:YAG cu comutare Q fotodisruptiv (Nd:YAG) sau laserul fototermic Nd:YAG-KTP 532 nm (care este încă adesea numit laser Argon) și laserul cu stare solidă. Cele două tipuri de laser pot fi, de asemenea, utilizate în combinație secvențială. Parametrii laserului trebuie să fie individualizați pentru fiecare pacient și ajustați corespunzător în timpul procedurii. Indiferent de dispozitivul folosit, unii autori vizează o iridotomie de cel puțin 200 de microni în dimensiune și ideal de 500 de microni în diametru.

5. Contraindicatiile procedurii

 • Creștere tranzitorie a presiunii intraoculare (IOP)
 • Sângerare în camera anterioară (hifemă)
 • Disfotopsii vizuale
 • Progresia cataractei
 • Închiderea iridotomiei și necesitatea repetării LPI

Alte complicații

O reducere a numărului de celule endoteliale după LPI a fost raportată în literatură. Inflamația postoperatorie este de obicei tranzitorie și ușoară, rareori ducând la sinechii posterioare. Complicațiile rare includ hipopion steril, formarea găurilor maculare, edem macular cistoid și hemoragii retiniene

6. Rezultatele procedurii

 • Controlul presiunii intraoculare
 • Îmbunătățirea anatomică
 • Prevenirea crizei de închidere acută a unghiului
 • Încetinirea/Oprirea progresiei bolii

LPI este o componentă integrală în managementul închiderii primare a unghiului (PAC). Deși LPI a fost disponibil încă din anii 1970, rolul său în algoritmul de tratament pentru PAC este încă în dezbatere; întrebări precum cine ar trebui tratat cu o iridotomie și dacă iridotomia previne progresia bolii continuă să fie relevante astăzi. După LPI, majoritatea subiecților cu sindromul inchiderii primare a unghiului (PACS) se pot aștepta să nu mai primească tratament. Pe de altă parte, mulți ochi PAC și APAC și majoritatea ochilor cu glaucom primar cu unghi inchis (PACG) au nevoie de tratament suplimentar pentru a controla IOP. LPI are un efect favorabil asupra IOP, mai ales atunci când sinechiile sunt extinse sau există afectare glaucomatoasă a nervului optic.

Factorii predictivi pentru creșterea IOP sau necesitatea unui tratament suplimentar după LPI, au fost cei care reflectau o boală mai gravă la momentul inițial, cum ar fi PIO mai mare, raport mai mare cupă-disc și închidere sinechială mai mare la prezentare. Siguranța și eficacitatea LPI pentru PAC/PACG a promovat o lărgire treptată a criteriilor pentru iridotomie în ultimele două decenii. Cu toate acestea, criterii mai incluzive au stimulat dezbaterea asupra algoritmilor de tratament, deoarece încă nu știm ce ochi vor dezvolta leziuni glaucomatoase, în ciuda manifestărilor timpurii ale unghiurilor înguste, iar oferirea de iridotomie prea devreme ar expune pacienții mai sănătoși la complicații fără dovezi clare de beneficiu. Mai recent, rolul extracției cataractei în spectrul bolii PAC a continuat să alimenteze dezbaterea cu privire la sincronizarea LPI și indicațiile sale. De fapt, studiul EAGLE recomandă extracția lentilelor clare ca tratament de primă linie pentru subgrupul de pacienți cu PAC cu o IOP de peste 30 mmHg. Dispozitivele de imagistică unghiulară mai noi și mai obiective sunt de așteptat să contribuie la prezicerea succesului iridotomiei cu laser în viitor.

În concluzie, LPI mărește lățimea unghiului în toate etapele PAC și are un efect favorabil asupra IOP la ochi fără leziuni extinse ale unghiului sau discului. Deși există o scădere treptată a deschiderii unghiului în ochii PACS după LPI, tratamentul suplimentar după LPI în acest subgrup este rar. În schimb, tratamentul suplimentar după LPI este mai probabil în ochii PAC, APAC și PACG și ar trebui monitorizați pentru creșterea PIO și progresia către glaucom.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu