Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Intrebari frecvente despre afectiunile oculare la adulti si copii

Descoperă răspunsurile la întrebările frecvente despre afecțiunile oculare la adulți și copii. Află mai multe despre diversele afecțiuni oculare, inclusiv miopia, astigmatismul și dioptriile la copii. În acest articol, vei găsi informații esențiale despre afectiunile oculare, cum ar fi simptomele, diagnosticul și opțiunile de tratament disponibile pentru copii și adulți. Înțelegeți mai bine afecțiunile oculare și aflați cum puteți îngriji ochii dumneavoastră și ai copiilor dumneavoastră în mod corespunzător.

intrebari frecvente despre afectiuni oculare la adulti si copii, oftalmologie

1. Am 40 de ani și am început să văd neclar la aproape. De ce?

Vederea neclară la citirea textului mic de aproape este un simptom comun întâlnit la mulți pacienți și poate avea diferite cauze. În general, aceasta este legată de procesul natural de îmbătrânire a ochilor și poartă numele de presbiopie. În această condiție, cristalinul ochiului pierde din elasticitatea sa, iar ochii devin mai puțin capabili să se concentreze pe obiectele aflate aproape.

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor presbiopiei.

Acestea includ:

 • ochelarii de aproape
 • lentilele de contact
 • implantul de cristalin intraocular
 • chirurgia refractivă cu laser

Prin urmare, este important să consultați un medic oftalmolog pentru o evaluare și o recomandare personalizată a tratamentului.

2. Nu vreau să port ochelari de aproape. Care sunt opțiunile de tratament disponibile?

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari de aproape.

Putem categorisi acestea în 2 grupuri:

Metode neinvazive și metodele chirurgicale invazive prin care se corectează deficientele de vedere.

 1. Metode neinvazive includ:
 • Lentile de contact multifocale sa vedeți clar atât la aproape, cât și la distanță.
 1. Metodele chirurgicale invazive includ:
 • Chirurgia refractivă cu laser
 • Implanturile multifocale sunt implanturi intraoculare care permit vedere clară la toate distanțele.
 • Și Tehnica Monovision care implică utilizarea unei lentile sau a unui implant intraocular pentru corectarea unui ochi pentru vederea la distanță și a altui ochi pentru vederea la apropiere.

Este important să discutați cu medicul oftalmolog pentru a determina care dintre aceste opțiuni este potrivită pentru dumneavoastră.

3. Poate purtarea sau nepurtarea ochelarilor afecta progresul dioptriilor la adulți?

În general, purtarea sau nepurtarea ochelarilor nu afectează progresul dioptriilor la adulți, deoarece dioptriile sunt determinate de forma și lungimea ochiului și nu pot fi modificate prin purtarea sau nepurtarea ochelarilor.

Dioptriile se pot modifica în timp și pot crește sau scădea în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, obiceiurile de viață și istoricul medical.

Purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate corecta dioptriile existente și poate îmbunătăți vederea, dar nu poate afecta în mod direct progresul dioptriilor.

Este important să vă consultați cu medicul oftalmolog dacă aveți probleme de vedere sau dacă aveți întrebări legate de purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact.

4. Trebuie să-mi duc copilul la un consult oftalmologic, chiar dacă nu are nicio plângere?

Raspunsul este: clar, da!

În general, copiii ar trebui să aibă primul lor consult oftalmologic între 6 luni și un an de viață, apoi o dată la vârsta de 3 ani și apoi o dată la fiecare doi ani, dacă nu sunt identificate probleme de vedere.

În primii ani de viață, copiii nu sunt întotdeauna capabili să-și exprime problemele vizuale sau să observe diferențele în calitatea vederii lor. 

Consultul oftalmologic este important pentru detectarea problemelor de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul sau ambliopia (ochiul leneș), dar nu numai, ci și pentru începerea tratamentului cât mai curând posibil. Cu toate că aceste probleme pot fi asimptomatice, ele pot afecta performanța școlară, capacitatea de concentrare și alte aspecte ale vieții copilului.

5. Care sunt efectele expunerii prelungite la ecranele digitale asupra sănătății ochilor?

Expunerea prelungită la ecranele digitale poate avea mai multe efecte asupra sănătății ochilor, cum ar fi oboseala oculară, uscăciunea ochilor, dureri de cap și tulburări de somn.

Aceste efecte sunt cauzate de lumina albastră emisă de ecranele digitale și de faptul că privirea este fixată timp îndelungat pe aceste ecrane, iar ochii nu produc suficient lacrimi pentru a-i menține hidratați și confortabili. Aceste simptome alcătuiesc sindromul ochilor uscați digital sau poartă denumirea de astenopie digitală.

Pe termen lung, expunerea prelungită la lumina albastră poate contribui la apariția miopiei și poate agrava condiția persoanelor care deja suferă de miopie.

Pentru a reduce efectele negative ale expunerii la ecranele digitale, este recomandat:

 • să faceți pauze regulate și să vă odihniți ochii
 • sa ajustati luminozitatea si contrastul ecranului în raport cu lumina din încăpere
 • să folosiți lumina ambientală, adică să nu existe un contrast brutal între întunericul din cameră și lumina ecranului.
 • să folosiți tehnologia cu ecran anti-reflexie
 • și să utilizați lentile de ochelari pentru protecția împotriva luminii albastre, care pot fi recomandate de către un oftalmolog.

6. Este posibil să încetinesc progresul dioptriilor copilului meu?

Da, in cazul miopiei, există câteva opțiuni de tratament care pot încetini progresul dioptriilor la copii.

 • Una dintre acestea este utilizarea lentilelor de contact speciale, numite lentile de contact pentru controlul miopiei. Acestea sunt proiectate pentru a reduce progresia miopiei, atât prin corectarea vederii, cât și prin influențarea creșterii ochilor copilului.
 • Un alt mod de a încetini progresia miopiei este prin utilizarea picăturilor cu atropină. Acestea se aplică în ochi și pot ajuta la reducerea creșterii ochilor și a progresiei miopiei

Este important să discutați cu medicul oftalmolog al copilului dumneavoastră pentru a afla care sunt cele mai bune opțiuni de tratament.

7. De ce ochii copilului meu se înroșesc și simte mâncărime din când în când?

Există mai multe motive pentru care ochii unui copil se înroșesc și pot provoca mâncărime. Iată câteva din posibilele cauze:

 • Alergiile, cauzate de o varietate de factori, cum ar fi polenul, praful, acarienii sau animalele de companie, se pot manifesta prin ochi înroșiți și mâncărime.
 • Conjunctivitele: Conjunctivita este o infecție a membranei conjunctivale care acoperă partea albă a ochilor și pleoapele. Simptomele includ înroșirea ochilor, secreții și mâncă
 • Sindromul de ochi uscat: Acesta este o afecțiune în care ochii nu produc suficientă cantitate de lacrimi pentru a menține o hidratare adecvată. Aceasta poate duce la senzația de mâncărime și iritație.
 • Oboseala oculară: Dacă copilul dvs petrece mult timp citind, studiind sau folosind dispozitive digitale, poate avea oboseală oculară. Acest lucru poate provoca înroșirea ochilor, senzația de mâncărime și vedere încețoșată.
 • Căldura: Temperaturile ridicate sau expunerea la soare pot provoca și ele înroșirea ochilor.

Dacă copilul dvs are simptome persistente sau severe, ar trebui adus la un consult oftalmologic pentru a determina cauza exactă și a primi tratamentul adecvat.

cauze ochi rosii si cu mancarimi la copii, oftalmologie

8. Am dureri pulsatile în zona frunții și a tâmplelor. Ar putea fi legate de ochi?

Durerea pulsatilă în zona frunții și a tâmplelor poate fi cauzată de mai multe afecțiuni oftalmologice, cum ar fi:

 • Migrena oculară: o formă de migrenă care implică durerea oculară, de obicei unilaterală, însoțită de alte simptome precum sensibilitatea la lumină și sunete.
 • Glaucomul: o afecțiune care crește presiunea intraoculară și poate duce la dureri de cap severe și alte simptome precum tulburări de vedere.
 • Uveita: o inflamație a tractului uveal (partea mijlocie a ochiului) care poate provoca dureri de cap și tulburări de vedere.
 • Problemele de refracție (hipermetropie, miopie, presbiopie): aceste afecțiuni pot cauza oboseală oculară și durere de cap în zona frunții și a tâmplelor.

Dacă experimentați durere oculară sau de cap persistentă, este important să consultați un oftalmolog pentru a identifica cauza și pentru a primi tratament adecvat.

9. De ce văd mai puțin noaptea, mai ales când conduc, chiar dacă văd bine ziua?

Există mai multe cauze posibile pentru vederea redusă noaptea, inclusiv probleme oftalmologice și de sănătate în general. Unele dintre aceste cauze pot fi:

 • Miopia sau astigmatismul necorectate, care pot afecta vederea nocturnă
 • Cataracta, care poate cauza orbirea nocturnă
 • Glaucomul, care poate afecta vederea laterală și poate duce la dificultăți de adaptare a ochilor la lumina slabă
 • Bolile retiniene, cum ar fi retinita pigmentară, care pot deteriora celulele senzoriale ale retinei și pot reduce vederea nocturnă.
 • Folosirea prelungită a ecranelor, care poate duce la oboseală oculară și poate afecta vederea nocturnă
 • Consumul de alcool sau de anumite medicamente, care pot afecta vederea și pot reduce capacitatea ochilor de a se adapta la lumina slabă.

Este important să vă consultați medicul oftalmolog pentru un examen complet al ochilor și pentru a determina cauza exactă a vederii reduse noaptea.

10. Este periculos să văd corpuri mobile sub forma de puncte/cercuri/linii sau pânze de păianjen care zboară în fața ochilor mei?

Miodezopsiile, cunoscute și sub numele de „musculițe zburătoare” sunt o afecțiune comună, dar nu întotdeauna periculoasă. Acestea pot fi observate ca niște corpuri mobile sub forma de puncte/cercuri/linii sau pânze de păianjen care apar în câmpul vizual.

Această afecțiune apare atunci când gelul vitros din ochiul pacientului se contractă sau se dezintegrează, ceea ce poate fi legat de procesul natural de îmbătrânire, miopie sau traumatisme oculare.

Miodezopsiile în general nu necesită tratament și nu cauzează probleme de vedere semnificative.

Cu toate acestea, dacă numărul de “musculițe zburătoare” crește brusc, sau pacientul observă fulgere, pete negre sau încețoșarea vederii, este important să solicite o evaluare oftalmologică, deoarece acestea pot fi semne ale unei posibile dezlipiri de retină, o problemă mai gravă care poate necesita tratament de urgență.

11. Am fost operat de cataractă acum câțiva ani și am aflat recent că am cataractă secundară. Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară este o afecțiune oftalmologică care poate apărea după o intervenție chirurgicală de cataractă. Aceasta se datorează dezvoltării unei membrane opace la nivelul capsulei posterioare a cristalinului artificial implantat în timpul intervenției de cataractă. Această membrană poate provoca o încețoșare treptată a vederii, similară cu cea a cataractei inițiale.

Cataracta secundară poate fi tratată cu o procedură numită capsulotomie cu laser YAG, care implică eliminarea membranei opace pentru a restabili claritatea vederii.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră oftalmolog pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament pentru cazul dumneavoastră.

12. De ce progresează astigmatismul meu în continuare?

 1. Există mai multe motive posibile pentru care astigmatismul poate progresa în continuare, chiar și după o corecție adecvată a ochelarilor sau a lentilelor de contact. Unele dintre aceste motive pot include:

 • Schimbarea formei corneei sau a cristalinului ochiului, care poate fi legată de procesul natural de îmbătrânire sau de alte condiții oculare, cum ar fi cataracta sau keratoconusul.
 • Un alt factor care poate afecta progresia astigmatismului poate fi stilul de viată, utilizarea prelungită a ecranelor sau expunerea excesivă la lumina artificială.
 • Frecatul ochilor poate fi un alt factor care poate contribui la progresia astigmatismului, mai ales dacă este făcut în mod frecvent și agresiv.

În unele cazuri, astigmatismul poate fi asociat cu alte afecțiuni, cum ar fi boala tiroidiană sau diabetul.

Este important să consultați medicul oftalmolog pentru o evaluare completă a ochilor și pentru a determina cauzele exacte ale progresiei astigmatismului. În funcție de cauzele individuale, medicul poate recomanda tratamente suplimentare sau ajustări ale lentilelor de contact sau a ochelarilor pentru a îmbunătăți vederea și pentru a încetini progresia astigmatismului.

13. Am o formațiune albicioasă pe suprafața ochiului meu. Ce ar trebui să fac?

Dacă ați observat o formațiune albicioasă pe suprafața ochiului dumneavoastră, este important să solicitați o evaluare medicală de la un medic oftalmolog cât mai curând posibil. Această formațiune poate fi o varietate de afecțiuni oculare, cum ar fi o leziune, o umflătură, cancer ocular, un chist sau o creștere anormală a țesutului, precum pinguecula sau pterigionul.

Este posibil ca această formațiune să fie benignă și să nu necesite tratament, dar este important să se facă o examinare completă pentru a determina natura și gravitatea acesteia. În funcție de diagnostic, medicul oftalmolog poate recomanda o monitorizare periodică sau un tratament, care poate include intervenții chirurgicale sau tratamente medicamentoase.

Este important să nu ignorați simptomele și să căutați ajutor medical imediat pentru a preveni eventualele complicații și pentru a menține sănătatea ochilor dumneavoastră.

14. Unul din ochii copilului meu din când în când fuge într-o parte. Oare are strabism?

Dacă ați observat că unul dintre ochii copilului dumneavoastră fuge din când în când într-o, este posibil să aibă strabism.

Strabismul este o afecțiune oculară caracterizată prin pierderea alinierii corecte a ochilor, ceea ce poate duce la vedere dublă sau la suprimarea imaginii dintr-unul dintre ochi.

Este important să consultați un medic oftalmolog pentru o evaluare completă a ochilor copilului dumneavoastră și pentru a determina cauza exactă a afecțiunii sale oculare.

În funcție de diagnosticul final, medicul poate recomanda tratamentul adecvat, care poate include terapie cu ochelari, exerciții oculare sau intervenție chirurgicală.

15. Ce este miopia degenerativă? Ce trebuie să facă un pacient pentru a-și menține vederea?

Miopia degenerativă este o afecțiune oculară progresivă care poate duce la pierderea vederii. Aceasta apare atunci când miopia este severă și progresează rapid.

Cu cât un pacient are o miopie mai mare, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta miopie degenerativă.

Simptomele includ vedere neclară la distanță și sensibilitate crescută la lumina strălucitoare.

Pentru a menține vederea și a preveni sau încetini progresia miopiei degenerative, este important să vizitați regulat medicul oftalmolog pentru a verifica vederea și să urmați un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată a ochilor.

De asemenea, pacientul poate fi sfătuit să poarte ochelari sau lentile de contact speciale, precum și să evite expunerea excesivă la ecranele de calculator și la lumina artificială.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Medic Primar Oftalmolog Dr. Yasar Servet

Dr. Servet Yașar este expertul cu peste 15 acreditari de specialitate in domeniul oftalmologiei, participand la cursuri in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii. Avand peste 11 de ani de experienta in oftalmologie, dintre care 8 ani desfasurati in Turcia si supraspecializare in Chirurgia Vitro-retiniana, Dr. Yașar este alaturi de echipa Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2020. Dr. Yașar are experiență în chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia pterigionului și alte intervenții chirurgicale de segment anterior, precum și în chirurgia estetică a pleoapelor, aplicații cu botox, operații pentru strabism și chirurgie vitro-retiniana.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu