Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Presbiopia: Înțelegere, Diagnostic și Management

Introducere

Presbiopia, o deficiență vizuală comună legată de vârstă, rezultă din pierderea capacității de acomodare a ochiului. Acomodarea, crucială pentru focalizarea obiectelor apropiate, scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, afectând în mod tipic persoanele după vârsta de 40 de ani. Această condiție, deși răspândită, prezintă provocări în înțelegerea completă a mecanismului său.

Epidemiologie

Presbiopia este în primul rând legată de vârstă, afectând universal persoanele pe măsură ce îmbătrânesc. Până în 2020, se estima că 1,37 miliarde de oameni la nivel global vor suferi de presbiopie. În timp ce vârsta este factorul principal, debutul timpuriu poate fi indus de boli sistemice, medicamente, traume sau ocupații care necesită utilizarea extinsă a vederii de aproape.

Prezentare

Vederea neclară la distanță apropiată, care se înrăutățește treptat, este principalul simptom. Persoanele care necesită o vedere la aproape extrem de clară pot observa modificări mai devreme. Alte simptome includ închiderea ochilor, dureri de cap din cauza oboselii ochilor, necesitatea unei lumini mai puternice și dificultăți în diverse sarcini vizuale. Diplopia poate apărea din cauza schimbărilor în alinierea ochilor.

Fiziopatologie

Cauza exactă a presbiopiei rămâne subiect de dezbatere. Teoriile includ modificări lenticulare (cum ar fi îmbătrânirea lentilei și alterările capsulei) și factori extra-lenticulari  (precum disfuncția mușchiului ciliar și schimbări ale fibrelor zonulare). Teoriile clasice precum cele ale lui Helmholtz și Coleman elucidază mecanismele de acomodare, în timp ce Schachar a propus o alternativă concentrându-se pe tensiunea zonulară.

Diagnostic

Testarea celei mai bune acuității vizuale la distanță și aproape este crucială. Refracția oferă corecția pentru distanță, iar prescripția lentilelor de aproape constă în adiția dioptriilor necesare vârstei la corecția pentru distanță. Retinoscopia de aproape oferă o măsurare obiectivă. Testarea la distanță intermediară poate fi necesară pentru nevoi vizuale specifice (de exemplu, pentru calculator).

Management

Managementul tradițional include corecția optică cu: lentilele de contact multifocale, ochelari de citit, ochelari bifocali sau progresivi. Opțiunile chirurgicale vizează îmbunătățirea vederii de aproape. Tehnici precum monovision, implantele multifocale și implantele corneene modifică optica, cu compromisuri potențiale în contrast.

Concluzie

Presbiopia, deși comună, reprezintă provocări în înțelegerea complexității sale. Cu cercetările în curs, înțelegerea cuprinzătoare a mecanismelor sale și tratamentele inovatoare probabil vor duce la strategii de management îmbunătățite, sporind calitatea vieții pentru persoanele afectate.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr yasar servet centrul munteanu

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu