Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ciclofotocoagularea laser transclerala micropulsata

Ciclofotocoagularea laser transclerala micropulsata este o procedură oftalmologică inovatoare utilizată pentru tratarea glaucomului refractar. Aceasta implică utilizarea unui laser cu impulsuri scurte și energie redusă pentru a coagula țesutul ocular în zona de producție a fluidului intraocular. Beneficiile ciclofotocoagulării laser transclerale micropulsate includ reducerea presiunii intraoculare, scăderea necesității de medicamente și ameliorarea simptomelor neplăcute asociate cu glaucomul. Indicațiile pentru ciclofotocoagularea laser transclerală micropulsată includ glaucomul necontrolat prin alte metode terapeutice, intoleranța la medicamente sau contraindicațiile acestora. Procedura se efectuează în mod sigur și eficient, oferind pacienților o opțiune terapeutică viabilă pentru gestionarea glaucomului refractar.

Introducere

Conform Societății Române de Glaucom, boala numită glaucom se definește a fi un grup de afecțiuni caracterizatee printr-o distrugere progresivă a fibrelor nervului optic. Nervul optic este cel care asigură transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Odată cu distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic are loc și o restrangere concentrică a câmpului vizual, ajungându-se în cazurile netratate până la orbire. Modificările nervului optic şi ale câmpului vizual se datorează raportului dintre presiunea intraoculară şi „sensibilitatea” papilei nervului optic la stresul mecanic

Tratamentul glaucomului se incepe prin administrarea de picaturi care au ca scop reducerea presiunii intraoculare. Desi exista mai multe clase de medicamente antiglaucomatoase care pot fi folosite pentru normalizarea presiunii intraoculare, exista situatii in care acestea nu pot controla nivelul presional intraocular si pacientul necesita alte solutii terapeutice pentru stabilizarea presiunii intraoculare.

Tratamentele laser sunt non-invazive, rapide, se efectueza fara incizii sau “perforari”ale globului ocular, nu influenteaza acuitate vizuala, nu pot genera complicatii legate de tehnica si pot fi repetate in cazul in care nu se atinge tinta presionala dorita sau daca glaucomul se decompenseaza in timp.

Ciclofotocoagularea laser transclerala micropulsata este o procedura oftalmologica inovatoare utilizata pentru tratarea glaucomului refractar, oftalmologie

1. Cum actioneaza ciclofotocoagularea laser transclerala micropulsata?

Distrucția corpului ciliar ca metodă de tratament a glaucomului, a fost folosită încă din 1930. Scăderea presiunii intraoculare, obținută în urma procedurilor ciclodistructive, rezultă din distrugerea epiteliului secretor al corpului ciliar. Datorită capacității de regenerare a corpului ciliar, este posibil sa fie nevoie de multiple ședințe de ciclofotocoagulare laser pentru a atinge presiunea intraoculară dorită și menținerea valorii ei de-a lungul timpului.

Există multiple opțiuni pentru realizarea ciclodistrucției: diatermia, crioterapia , excizia chirurgicală, ecografic și prin intermediul undei laser. Ciclofotocoagularea este cea mai folosită tehnică de realizare a ciclodistrucției și poate folosi diferite lungimi de undă. Beckman și colaboratorii au efectuat prima intervenție de ciclofotocoagulare laser folosind laserul rubin ( lungime de undă 693 nm). Laserul Neodimium:yttrium-aluminiu-granat (Nd:YAG), cu lungime de undă 1064 nm, este de asemenea folosit pentru realizarea ciclodistrucției, atât prin tehnici contact cât și non-contact. Tehnicile moderne de ciclofotocoagulare laser, folosesc laserul diodă (lungime de undă 810 nm), deoarece melanina din epiteliul corpului ciliar absoarbe cel mai bine lungimea de undă de 810 nm, realizând astfel o distrucție țintită și reacții inflamatorii reduse. Laserul diodă poate fi aplicat transscleral sau endoscopic. Unda laser poate fi livrată în modul continuu sau micropulsat.

Tehnica este realizată printr-un sistem semi-conductor, laser diodă în stare solidă cu o lungime de undă de 810 nm (Oculight SLx, Iridex Corporation, Mountain View, CA). Pentru livarea undei laser se folosește un instrument manual, numit sonda P3, de micropuls (G probe, Iridex, Mountain View, CA), într-un mod discontinuu, impulsuri scurte repetitive, permit tesuturilor să se răcească între aplicări, diminuând efectele secundare produse de emisia continuă. Parametrii laser sunt: lungime de undă – 810 nm, putere – 2000 mW, timp de aplicare între 160 și 260 s. Ciclul de funcționare este de 31,3%, care semnifică 0.5 ms de transmitere și 1.1 ms de pauză.  Se practică anestezie retrobulbară sau peribulbară. Sonda se aplică printr-o mișcare de alunecare, de-a lungul limbului scero-cornean, în dreptul corpului ciliar, evitând meridianele orelor 3 și 9, datorită traseului nervilor ciliari

Metoda micropulsată de livrarea a laserului permite controlul efectului de încălzire a țesuturilor, prin fragmentarea undei continue de laser în pulsuri scurte, repetitive. Tratamentul laser se efectueaza in sala de operatii, in conditii aseptice, si dureaza intre 3-5 minute.

Până de curând s-a considerat că ciclofotocoagularea laser micropulsată determină scăderea presiunii intraoculare, prin creșterea outflow ului uveoscleral, datele recente din literatura arată că stimulează și outflow ul convențional prin mișcarea de contracție pe care o imprimă mușchiului ciliar, care trage de rețeaua trabeculară și de canalul Schlem, astfel îmbunătățind outflowul convențional.

 

Ciclofotocoagularea laser micropulsata transsclerală și endociclofotocoagularea laser reprezintă, în deosebi, indicații de tratament pentru formele de glaucom refractar la tratament și la pacienții cu acuitate vizuală și potențial vizual scăzute.

2. In ce cazuri se poate folosi acest tratament laser?

 • Presiune intraoculară crescută
 • Glaucom refractar la tratament si/sau existanța cicatricilor sclerale provenite de la intervențile chirurgicale anterioare
 • Conditii medicale care contraindică intervenția chirurgicală
 • Trabeculectomie in antecedente
 • Glaucom primar cu unghi deschis
 • Glaucom primar cu unghi îngust, închis
 • Glaucom neovascular
 • Glaucomul uveitic
 • Glaucomul juvenil
 • Glaucom secundar indus de uleiul de silicon
 • Glaucomul pseudoexfoliativ

Tehnica de ciclofotocoagulare laser poate fi asociată și cu alte metode de scăderea a presiunii intraoculare, cum ar fi injecțiile cu bevacizumab, care este un agent anti-VEGF (factorul de crestere al endoteliului vascular). Glaucomul neovascular, care se regaseste în categoria de glaucoame refractare se definește ca o boală agresivă care apare datorită dezvoltării neovascularizației iriene și în unghiul camerei anterioare. Cu ajutorul administrării bevacizumabului, neovascularizația poate fi țintită direct . Ciclofotocoagularea transsclerală micropulsată este o opțiune de tratament folosită în glaucomul refractor la tratament, care in multe situatii, in absenta acestuit tratament laser, duce la pierderea globului ocular (evisceratie).

3. Concluzie

In concluzie, ciclofotocoagularea laser micropulsata transsclerală:

 • poate reprezenta unica solutie de remediere a simptomatologiei gluacomului si scaderii presiunii intraoculare
 • reprezinta o metoda sigura, noninvaziva de scadere a prsiunii intraoculare
 • procedura laser dureaza intre 3-5 minute
 • duce la scaderea numarului de medicamente folosite pentru tratamentul glaucomului, astfel pacientul isi poate controla presiune intraoculara cu un numar scazut de picaturi

 

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu