Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Cataracta - Operatie, riscuri, cum se realizeaza?

Cataracta este o afecțiune oculară comună, care necesită adesea o intervenție chirurgicală numită operație de cataractă. Procesul operației de cataractă constă în îndepărtarea cristalinului afectat și înlocuirea acestuia cu un implant artificial. Această procedură este esențială pentru restabilirea clarității vederii și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Descoperă acum informații complete despre cataractă și beneficiile operației de cataractă în acest articol, care explorează în detaliu procesul acestei intervenții medicale de succes.

1. Cum functioneaza operatia de cataracta

Interventia se efectueaza cu anestezie locala si dureaza intre 10-15 minute.

În timpul operației de cataractă, se îndepărta cristalinul natural opacifiat al ochiului si se va înlocui cu o lentilă artificială. Exista doua tipuri de implanturi de cristalin: monofocale si multifocale. In categoria multifocalelor, sunt prezente trifocalele si EDOF (extended depth of focus – adancime de camp vizual extins). Cele multifocale ofera independenta totala de ochelari. Cele monofocale necesita corectie optica, cel putin pentru un focar de vedere (distanta sau aproape).

De asemenea, ar trebui să vă rezervați până la 30 de minute după procedură pentru a vă trece efectele sedativelor.

Cataracta este un motiv frecvent pentru care oamenii își pierd vederea si cu cat se efectueaza mai repede interventia chirurgicala, cu atat mai bine rapid va puteti bucura de vederea dumneavoastra.

2. Care sunt riscurile operatiei de cataracta?

Ca orice intervenție chirurgicală, operația de cataractă prezintă riscuri sau complicații:

·        Infectie oculara

 

·        Hemoragii oculare

 

·        Edem retinian

 

·        Dezlipire de retina

 

·        Durere

 

·        Vedere încețoșată

 

·        Pierderea vederii

 

·        Dizlocarea implantului

 

·        Cataracta secundara

Chirurgia cataractei nu va restabili vederea pierdută din cauza altor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară, glaucomul sau retinopatia diabetică.

operatie de cataracta

3. Cat dureaza recuperarea dupa operatia de cataracta?

·        99% dintre pacientii operati de cataracta vad foarte bine a doua zi postoperator si isi pot relua partial activitatile uzuale


·        Veti administra un tratament ocular cu picaturi timp de 4 saptamani postoperator


·        Pe termen lung se recomanda administrarea de substante nutritive pentru suprafata ohiului: lacrimi artificiale si produse pe baza de colagen


·        Evitați să introduceți săpun sau apă direct în ochi, dar igiena corporala se efectueaza fara restrictii


·        Nu frecați și nu apăsați pe ochi timp de 4 saptamani postoperator.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): cataracta este prima cauză de orbire din lume. Orice amanare complica interventia chirurgicala.

4. Ochelarii de soare sunt obligatorii dupa operatia de cataracta?

Razele UVA și UVB reprezintă cea mai mare parte a expunerii la razele UV. Razele UV sunt absorbite de numeroase structuri din ochi, contribuind la dezvoltarea unei varietăți de boli oculare pe termen scurt și lung. După operație, și pe tot parcursul anului, vă recomandăm să purtați ochelari de soare cu protecție UV adecvată pentru a vă proteja de efectele nocive ale soarelui.

Cea mai bună abordare pentru a vă bucura de zile frumoase și însorite în anii următori este să purtați o protecție UV 100%.

5. Dupa operatia de cataracta, voi mai fi nevoit sa port ochelari?

In functie de tipul de implant de cristalin ales de pacient, tehnologia actuala permite independenta totala sau partiala de ochelari. Peste 98% dintre oameni obțin o îmbunătățire considerabilă a vederii după operația de cataractă si nu mai au nevoie de ochelari de vedere.

6. Cataracta creste la loc?

Vederea dvs. se poate deteriora după luni sau chiar ani după operația de cataractă și dupa înlocuirea cristalinului. Acest lucru se întâmplă din cauza a ceea ce se numește opacifiere capsulară posterioară. În timpul operației dumneavoastră de cataractă cu implant de cristalin, în sacul cristalinului a fost plasată o lentilă intraoculară.

În interiorul ochiului, capsula cristalinului este o cochilie subțire, elastică și transparentă care obișnuia să conțină cristalinul dumneavoastră natural și care acum ține lentila intraoculara la locul său. Capsula se micșorează în câteva săptămâni după implantarea cristalinului și se fixează în jurul lentilei intraoculare, menținând-o la locul său. Capsula poate deveni tulbure în timp.

Aceasta nu este o cataractă „secundară” sau „recurentă”, ci un efect secundar destul de frecvent după înlocuirea cristalinului. O capsulotomie cu laser Nd-YAG este o soluție obișnuită. Laserul Nd-YAG este utilizat pentru a decuoa centrul capsulei posterioare, aproximativ de mărimea pupilei.

După intervenția cu laser Nd- YAG veti observa o îmbunătățire semnificativă a vederii dumneavoastră. Din fericire, acesta este un eveniment unic care, nu va mai apărea din nou în viitor. 

Pacientii care asteapta mai mult de 6 luni pentru operatia de cataracta pot avea rezultate negative in timpul perioadei de asteptare, inclusiv pierderea vederii si incapacitatea de a realiza sarcinile zilnice.

7. Ce se intampla daca neglijez cataracta?

Deși cataracta nu pune în pericol viața, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea vederii și vă poate limita calitatea vieții.

Cataracta este adesea neglijată de mulți oameni. Motivele includ cateva „mituri”


·        „Imi este frica sa ma operez la ochi de cataracta”

Multi pacienti anticipează că intervenția chirurgicală este dureroasă și riscantă. Odată cu progresul tehnologiei, cele mai multe cazuri nu necesită suturi pentru a închide incizia mică. Puteți merge acasă imediat după operație și puteți relua activitățile obișnuite a doua zi după operație. Chirurgia cataractei a devenit în zilele noastre o procedură care se efectueaza in ambulator. 


·        „Voi trata cataracta numai când ajunge la maturitate”

Așteptarea coacerii cataractei face operația mai dificilă. Cu cât aveti cataractă mai mult timp, cu atât devine mai dură, rezultând o procedură mai complicată și prezentând un risc mai mare de restabilire a vederii. Este posibil să aveți alte complicatii nedorite, cum ar fi edemul corneean. 


·        Putem trăi cu cataractă

      Cataracta vă poate încetini stilul de viață activ. Puteți avea dificultăți în a conduce noaptea. Din cauza vederii scăzute, nu mai puteți efectua  activități obișnuite precum cititul, sunteti in permanent pericol de a cadea sau a va lovi de obiecte pe care nu le vedeti, nu mai puteti vedea bine la televizor. Efectele secundare ale cataractei se pot agrava dacă continuați să amânați tratamentul.

8. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a ma pregati de operatia de cataracta?

 •       Țineți evidența oricăror modificări ale vederii dumneavoastră

Supravegheați-vă ochii în primele două săptămâni înainte de operație. Fiți atent la infecții, deoarece este esențial pentru o operație reușită ca ochii dvs. să rămână sănătoși și curați. Dacă observați orice roșeață, iritație sau secreție, contactați imediat un specialist pentru a vorbi despre simptomele dumneavoastră. Orice schimbări în starea generală de sănătate, cum ar fi o răceală severă sau probleme de respirație, trebuie, de asemenea, notate și raportate medicului.

 •      Consultați-vă cu medicul cu privire la medicamentele pe care le luați

Unele medicamente vă pot crește riscul de sângerare în timpul operației sau pot face ca operația de cataractă să fie complicată. Orice medicamente pe care le luați pentru a trata alte afecțiuni sau simptome trebuie să fie dezvăluite medicului dumneavoastră. Acesta vă poate sugera să reduceți frecvența dozelor sau să întrerupeți temporar administrarea lor.

 •       Evitați să purtați lentile de contact

În cele trei zile care preced operația, evitați folosirea lentilelor de contact. Acestea vă pot irita ochiul, determinând amânarea operației de cataractă. În schimb, odihniți-vă mult și folosiți ochelarii.

 •       Purtați haine lejere și evitați să folosiți machiaj

În ziua operației, îmbrăcați-vă călduros, confortabil și practic. Încălțămintea ideală este cea plată și cu talpă solidă, antiderapantă. Nu va fi nevoie să vă schimbați pentru tratament, deoarece vi se va pune la dispoziție un halat pe care să îl puneți peste haine, boneta si masca.

La centrul de operație, evitați să purtați machiaj, parfum, aftershave sau fixativ pentru păr. În noaptea dinaintea tratamentului, îndepărtați bine toate resturile acestora, în special în jurul ochilor.

•        Postul trebuie ținut conform instrucțiunilor medicului

Nu mâncați și nu beți după miezul nopții în ziua dinaintea vizitei dumneavoastră, cu excepția cazului în care medicul vă indică altfel. De asemenea, este esențial să evitați băuturile alcoolice timp de cel puțin 24 de ore înainte de operația de cataractă. Urmând aceste instrucțiuni vă veți asigura că veți avea o noapte de somn decentă și că organismul dumneavoastră este pregătit corespunzător pentru operație.

Dacă sunteți diabetic sau urmați o dietă specială, discutați cu specialistul dumneavoastră în zilele premergătoare operației pentru a afla ce este mai bine pentru dumneavoastră.

•        Pregătiți-vă pentru o recuperare rapidă

Toti pacienții se pot întoarce acasă în aceeași zi cu operația, dar nu veți putea conduce și va trebui să vă aranjați un mijloc de transport. Vă recomandăm să aduceți un prieten sau un membru al familiei cu dumneavoastră la centrul de chirurgie, care să vă aștepte în timpul operației și apoi să vă conducă acasă.

Vă rugăm să aduceți o pereche de ochelari de soare de culoare închisă, fără dioptrii, pe care să îi purtați după operație.

Pacienții își reiau de obicei activitățile obișnuite în câteva zile, însă în primele câteva ore după operația de cataractă este posibil ca ochii dumneavoastră să se adapteze cu dificultate.

Echipa cu cea mai mare experienta in chirurgia cataractei din Vestul Romaniei îți descrie toate etapele interventiei si te asteapta la Centrul Oftalmologic Munteanu din Timisoara.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr yasar servet centrul munteanu

Medic Primar Oftalmolog Dr. Yasar Servet

Dr. Servet Yașar este expertul cu peste 15 acreditari de specialitate in domeniul oftalmologiei, participand la cursuri in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii. Avand peste 11 de ani de experienta in oftalmologie, dintre care 8 ani desfasurati in Turcia si supraspecializare in Chirurgia Vitro-retiniana, Dr. Yașar este alaturi de echipa Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2020. Dr. Yașar are experiență în chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia pterigionului și alte intervenții chirurgicale de segment anterior, precum și în chirurgia estetică a pleoapelor, aplicații cu botox, operații pentru strabism și chirurgie vitro-retiniana.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu