Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Cataracta – Simptome, diagnostic, factori de risc, tratament

Cataracta este o afecțiune oculară comună, caracterizată de opacifierea lentilei ochiului. Simptomele cataractei pot include vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și dificultate în perceperea culorilor. Pentru a recăpăta claritatea vizuală, mulți pacienți optează pentru operația de cataractă, un tratament eficient și sigur. Această intervenție chirurgicală implică îndepărtarea lentilei afectate și înlocuirea acesteia cu o lentilă artificială, restabilind astfel acuitatea vizuală și calitatea vieții pacienților.”

Gândiți-vă cât de importantă este vederea dumneavoastră atunci când observați lumea ce vă înconjoară. Cataracta este o parte firească a procesului de îmbătrânire, dar nu trebuie să vă oprească din a vă bucura de viața dumneavoastră. Aceasta se dezvoltă în timp. Este posibil să nu vă dați seama că suferiți de aceasta boala până când începe să blocheze lumina și să vă facă să vedeți ca și cum ați privi printr-o fereastră aburită sau printr-o lentilă neclară.

1. Ce este cataracta?

Cataracta este procesul prin care cristalinul natural al ochiului devine tulbure. Proteinele din cristalin se descompun și fac ca lucrurile să arate neclare, cetoase sau mai puțin colorate.

Cristalinul este una dintre cele mai importante componente ale ochilor noștri, concentrând razele luminoase în partea din spate a ochiului pe retina, de unde nervii optici transmit semnale către creier. La nivel cerebral se produce percepția imaginii. Cristalinul ochiului dumneavoastră lasă să treacă lumina atunci când este clar și transparent.

Pe măsură ce cristalinul se opacifiaza, odată cu vârsta, acesta nu mai lasă să treacă o parte din lumină, ceea ce duce la o vedere neclara.

Cataracta este responsabilă pentru 51% din pierderile de vedere la nivel mondial.

2. Simptomele cataractei

Simptomele mai evidente apar atunci când cataracta devine mai matura și ocupă mai mult din cristalin.

Cataracta nu este o boală oculară contagioasă. La fel ca ridurile și părul cărunt, poate fi o parte naturală a îmbătrânirii. Pe măsură ce îmbătrâniți, proteinele din cristalin se descompun și fac ca lucrurile să arate neclare, cetoase sau mai puțin colorate

Rezultatul este încețoșarea și vederea neclară. Vederea încețoșată, care a fost descrisă ca și cum ai vedea printr-un geam mat sau aburit, este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cataractei.

 

Mai jos sunt prezentate câteva dintre semnele de avertizare:

·        Vedere încețoșată

·        Vederea unei imagini duble

·        Sensibilitate crescuta la lumină (în special cu farurile care se apropie noaptea, zapada)

·        Întâmpinați probleme în a vedea bine noaptea sau aveți nevoie de mai multă lumină când citiți

·        Culorile strălucitoare sunt percepute ca fiind decolorate sau galbene

Consultați imediat medicul oftalmolog dacă vă confruntați cu schimbări vizuale bruște, cum ar fi vederea dublă, disconfort brusc la nivelul ochilor sau dureri de cap.

•   Conteaza ce medic alegi!

•   Specialistii Centrului Oftalmologic Munteanu sunt experti in chirurgia cataractei, cu peste xx interventii de cataracta pe an. 

•   Echipa supraspecializata este coordonata de Prof. Dr. Mihnea Munteanu, expertul cu cea mai vastă experiență in oftalmologie din Vestul Romaniei

3. Ce cauzeaza cataracta?

1.              Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză. Acest lucru se datorează modificărilor degenerative normale ale ochilor care încep să apară după vârsta de 40 de ani. Atunci proteinele normale din cristalin încep să se descompună iar cristalinul incepe să devină tulbure. Majoritatea oamenilor de peste 60 de ani încep de obicei să aibă o oarecare opacitate a lentilelor. Cu toate acestea, problemele de vedere pot să nu apară decât ani mai târziu.

 

2.             Exista catarcte congenitale, care apar de la nastere

 

3.             Traumatismele oculare

 

4        Intreventii chirugicale oculare

simptome, diagnostic si tratament cataracta, oftalmologie

4. Putem preveni cataracta?

Deoarece nu știm exact ce cauzează cataracta, nu există o tehnică cunoscută pentru a o evita.

    Cu toate acestea, puteți limita evoluția lor purtând ochelari care blochează razele UV, având o dietă echilibrată, renunțând la fumat și luând suplimente.

    Deoarece cataracta și alte probleme oculare, cum ar fi glaucomul, sunt frecvente la persoanele în vârstă, este esențial să vă testați acuitatea vizuala în mod regulat. Dacă aveți un istoric familial de probleme oculare sau dacă ați fost expus la lucruri care ar putea să vă afecteze ochii, controlul periodic este foarte important.

    Adulții ar trebui să consulte un oftalmolog o dată pe an până la vârsta de 50 de ani, iar după aceea in functie de recomandarile medicale.

    Dacă aveți un istoric de probleme oculare sau alte boli care cresc riscul de boli oculare, cum ar fi diabetul, este posibil să aveți nevoie de examinări oftalmologice mai frecvente.

5. Factorii de risc

·                  părinți, frați, surori sau alți membri ai familiei care au cataractă

·                  tratamente cu radiații pe partea superioară a corpului

·                  ați petrecut mult timp la soare, în special fără ochelari de soare care vă protejează ochii de razele ultraviolete (UV) dăunătoare

·                  utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, care pot provoca formarea precoce a cataractei

·                  diabetul

·                  fumatul

 

Cataracta legata de vârstă se dezvoltă treptat, scaderea acuitatii vizuale fiind progresiva. Alte cataracte se pot dezvolta mai repede, cum ar fi cele la persoanele mai tinere sau cele la persoanele cu diabet. Nu se poate prezice cât de repede se va dezvolta cataracta unei persoane.

6. Stabilirea diagnosticului de cataracta

Pentru stabilirea diagnosticului este necesara o consultatie oftalmologica, care cuprinde testarea acuitatii vizuale, examinarea polului anterior, dilatarea pupilei pentru evidentierea tipului si gradului cataractei, precum si examinarea fundului de ochi pentru evaluarea statusului ocular.

Ce ar trebui sa fac dupa ce am fost diagnosticat ca avand cataractă?

      ·        Daca nu s-a impus efectuarea interventiei de cataracta trebuie sa va faceti un examen oftalmologic la fiecare 6 luni pentru a monitoriza evolutia cataractei

      ·        Protejați-vă ochii de lumina UV purtând ochelari de soare care blochează cel puțin 99% UV și o pălărie.

      ·        Renuntati la fumat. Fumatul este un factor de risc pentru cataractă.

      ·        Limitați conducerea pe timp de noapte.

      ·        Controlati-va cu strictete diabetul.

Cataracta si pierderea vederii nu trebuie acceptate drept o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire. Recapatarea vederii complete si independenta sunt posibile si doar la un pas distanta.

    ü Chirurgia cataractei este o procedura care va salveaza vederea si dureaza 15 minute

       ü Chirurgii Centrului oftalmologic Munteanu au efectuat peste xx interventii in 30 de ani

       ü Folosim aparate si tehnologie de varf la nivel mondial – Alcon Constellation, recunoscut drept cel mai bun aparat din lume pentru chirurgia vitroretinala 23G si 25G 

7. Tratamentul cataractei

Singurul tratament al cataractei este intervenția chirurgicală. Tehnica prin care se indeparteaza cataracta se numeste facoemulsificare si se bazeaza pe ultrasunete.

Datorită progreselor tehnologice, chirurgii pot lucra acum prin incizii mult mai mici decât în trecut, iar suturile sunt folosite foarte rar. Tehnica folosita se numeste facoemulsificare, ultrasunetele descompun cataracta în fragmente mici care sunt absorbite cu ajutorul facotipului.

Implantul de cristalin intraocular foldabil este un alt progres. Aceste implanturi sunt realizate din materiale flexibile (acril) care pot fi pliate sau rulate cu ajutorul unui instrument special pentru a fi introduse in ochi prin incizii mici de 1.8-2.2 mm. Aceste lentile se depliaza și revin la forma lor inițială odată ce se află în interiorul ochiului.

Operația de cataractă este puțin invazivă, astfel încât pacienții se pot întoarce la activitățile lor normale cât mai curând posibil după operație, iar vederea lor se recuperează rapid.

Din fericire, chirurgia modernă a cataractei este unul dintre cele mai sigure și mai reușite tratamente chirurgicale disponibile în prezent.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda este Medic primar oftalmolog in cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2017, cu experienta in examinari si investigatii clinice ale afectiunilor oculare, specializata in operatii de cataracta, interventii laser pentru glaucom, retinoaptie diabetica, ochi uscat, injectii intraoculare pentru patologia retiniana. Totodata, este Sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, specializarea Oftalmologie si Doctor in Stiinte Medicale. Dr. Preda este medicul de elita cu acreditari europene, in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia sau Turcia, pe care ne mandrim sa il avem in echipa noastra de experti dedicati complet oftalmologiei.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu