Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ultimii ani ne-au demonstrat atât nouă, cât și colegilor din diferite colțuri ale lumii, că blefarita cu Demodex este mult mai frecventă decât ne-am așteptat. Ultimele statistici arată că acest parazit este cauza a 45% din blefarite în general, la persoanele peste 60 de ani fiind prezent în 84% din cazurile de inflamații palpebrale. În rândul tinerilor diabetici, cu acneea rosacee sau cu sistemul imun compromis, infectarea cu Demodex reprezintă principala cauză de blefarită.  

Despre cine este vorba ?

Acarienii din specia Demodex se găsesc pe pielea feței, în special pe frunte, obraji, părțile laterale ale nasului, dar și la nivelul pleoapelor și a genelor. În mod surprinzător sau nu, ecești ectoparaziți conviețuiesc cvasi-permanent pe tegumentele umane. În aproximativ 70% dintre cazuri, persoanele infectate cu acești acarieni sunt asimptomatice, adică nu prezintă niciun fel de semn sau simptom. Acesta este și principalul motiv pentru care multe persoane trăiesc toată viața cu acești paraziți pe piele, fără să știe. Cu toate acestea, un număr mai mare de acarieni Demodex pot provoca simptome nedorite şi probleme la nivel tegumentar.

Demodex folliculorum are o lungime de 0,3-0,4 mm și se găsește în foliculii mici de păr, în special pe gene. Atât în ​​stadiul său imatur cât și în cel adult, se hrănește cu celulele pielii. Demodex brevis este puțin mai mic (0,15-0,2 mm) și se găsește în glandele uleioase care sunt conectate la foliculii mici de păr. Spre deosebire de Demodex folliculorum, Demodex brevis se hrănește cu celulele glandei sebacee. Ambii acarieni sunt senitransparenți, aproape invizibili ochiului liber, dar pot fi văzuți la microscop. 

Prin însăși prezența lor, acești paraziți produc modificări tisulare inflamatorii locale , cât și formarea unor dopuri foliculare cu înfundarea și atrofierea consecutivă a glandelor meibomiene responsabile de stabilitatea filmului lacrimal.

Cum se stabilește diagnosticul?

Simptomele pe care le acuză pacienții sunt multiple și nespecifice: arsuri oculare, uscăciune, jenă oculară, congestie. Senzația de prurit ( mâncărime) localizată de-alungul marginii libere a pleoapelor, la rădăcina genelor, poate fi un element de orientare diagnostică.

Prin examinarea la biomicroscop, se observă prezența unui manșon de detritus celular (coleretă) în jurul bazei genelor, semn clinic distinctiv și esențial pentru stabilirea diagnosticului. La acesta se adaugă semne nespecifice: edem și eritem palpebral, madaroza ( pierderea genelor), hiperemie conjunctivală, leziuni corneene.

Examinări facultative, deseori fără a fi necesare, pot fi reprezentate de microscopia optică a unui fir de geană epilat (evidențiere directă a parazitului) sau microscopia confocală-laser-scan .(CLSM)

Din ce cauză trebuie acționat?

Prin modificările produse la nivel local, prin prezența și activitatea sa, acest parazit induce o stare de inflamație constantă la nivelul segmentului anterior ocular, manifestată prin blefarită cronică, keratite sau conjunctivite repetate. Deseori leziunile provocate la nivel cornean sunt ireversibile și asociate cu un impact negativ asupra capacității vizuale. Se consideră că acarienii din specia Demodex reprezintă un ,,trigger’’ pentru diverse bacterii, motiv pentru care frecvența blefaroconjunctivitelor este mult crescută în cazul acestor pacienți. De asemenea, s-a demonstrat corelația dintre prezența acestui parazit și modificarea aspectului și funcționalității glandelor meibomiene, responsabile pentru stabilitatea filmului lacrimal ducând astfel la dezvoltarea chalazionului și progresia simptomatologiei specifice ochiului uscat.

Cum se poate trata?

În primul rând, un lucru de evitat este aplicarea unguentelor cu corticosteroizi, care duc la creșterea numărului de paraziți.

Eficient în timp, s-a dovedit a fi uleiul de arbore de ceai, motiv pentru care la ora actuală există multiple produse (șervețele, săpunuri, geluri) pe bază de ulei de arbore de ceai, utilizate pentru igiena pleoapelor.

În ultimii ani, cu un real efect asupra dezvoltării și multiplicării acestui parazit, se consideră a fi tratamentul cu lumină intens pulsată , tratament care conform ultimelor studii, a demonstrat o rată de eradicare a infecției de aproximativ 83%, la o lună după a treia ședință de tratament. Acest tratament bazat pe lumina intens pulsată câștigă tot mai mult teren în tatamentul acestei infecții , prin creșterea temperaturii locale peste cea suportată de parazit, fără a crea reacții adverse locale la nivel tegumentar. 

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Cristina Pac – Medic specialist oftalmolog

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu