Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Afecțiunile ochilor nedescoperite la optometrist

Introducere

Consultul optometric reprezintă adesea prima alegere pentru cei care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact. Totuși, este foarte important să înțelegem că acest consult reprezintă doar unul dintre aspectele îngrijirii ochilor. Doar printr-un examen oftalmologic complet putem detecta corect afecțiunile ochilor și putem asigura menținerea sănătății oculare pe termen lung. 

Rolul optometristului

Optometristul este specialistul care se ocupă de măsurarea acuității vizuale și prescrierea de ochelari sau lentile de contact. În plus, el poate identifica și corecta defectele vizuale cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Cu toate acestea, este important să înțelegem că optometristul se axează în principal pe corectarea vederii și nu poate diagnostica sau trata afecțiuni oculare  complexe.

Rolul oftalmologului

Oftalmologul este medicul specializat în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. Oftalmologul poate identifica și trata o gamă largă de probleme oculare, inclusiv infecții, afecțiuni degenerative și boli grave, precum glaucomul sau degenerescența maculară. De asemenea, el poate monitoriza sănătatea generală a ochilor și poate oferi îndrumări pentru îngrijirea adecvată a acestora.

Afecțiunile nedescoperite la optometrist

Consultul optometric este o componentă esențială a îngrijirii ochilor, dar există limitări în ceea ce privește capacitatea sa de a depista afecțiunile oculare ascunse.

Deși optometristul poate măsura acuitatea vizuală și poate prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact, există anumite boli oculare care pot progresa în liniște și care pot fi trecute cu vederea în timpul acestui consult.

Afecțiunile oculare ascunse si frecvente, precum glaucomul, retinopatia diabetica sau degenerescența maculară, sunt „afecțiuni silențioase”. Acestea pot evolua în liniște, fără simptome evidente, fără să dea semne clare în stadiile incipiente.  Pentru aceste afecțiuni contează foarte mult momentul depistării – cu cât mai repede, cu atât mai ușor de tratat.

1. Glaucomul

Unul dintre cele mai reprezentative exemple de afecțiuni oculare nedescoperite în cadrul consultului optometric este glaucomul. Această patologie oculară afectează nervul optic și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată în mod corespunzător. Glaucomul este adesea numit „ucigașul tăcut” deoarece poate evolua fără simptome evidente în stadiile incipiente. Un consult optometric poate să nu detecteze acest tip de afecțiune. Motivul este dat de faptul că măsurarea presiunii intraoculare, care este unul dintre factorii de diagnostic pentru glaucom, nu este întotdeauna inclus în cadrul acestui consult.

2. Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o altă afecțiune care poate fi nedepistată în timpul unui consult optometric obișnuit. Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la această afecțiune, care poate duce la leziuni la nivelul retinei și pierderea vederii dacă nu este tratată. Retinopatia diabetică poate fi asimptomatică în stadiile incipiente și poate fi necesară o examinare detaliată a fundului de ochi pentru a o detecta.

3. Degenerescența maculară

Degenerescența maculară poate fi, de asemenea, trecută cu vederea în timpul unui consult optometric standard. La fel ca celelalte două afecțiuni oculare, degenerescența maculară poate progresa fără simptome evidente în stadiile incipiente.

Moralitatea profesională

Au fost identificate cazuri în care potențialele probleme oculare ale unui client au fost observate de către optometriștii din Timișoara care, în urma constatărilor lor, l-au direcționat pentru investigații suplimentare la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu.

Această colaborare între specialiști în domeniul sănătății ochilor demonstrează nu doar angajamentul față de îngrijirea pacientului, ci și conștientizarea importanței detectării precoce a afecțiunilor oculare pentru prevenirea complicațiilor grave și menținerea unei vederi sănătoase.

Colaborarea dintre optometriști și oftalmologi este esențială pentru asigurarea unei îngrijiri complete și eficiente a ochilor. Acest tip de moralitate profesională trebuie să servească drept model pentru întreaga industrie oftalmologică.

Concluzie

Afecțiunile oculare, precum glaucomul sau retinopatia diabetică, pot progresa fără simptome evidente în stadiile incipiente și pot trece neobservate în timpul unui consult optometric. Prin urmare, este esențial să recunoaștem importanța unui examen oftalmologic complet, efectuat de un oftalmolog calificat, pentru depistarea și tratamentul patologiilor oculare în stadiile incipiente.

Investiția în sănătatea ochilor prin consulturi oftalmologice regulate poate preveni complicații grave și poate contribui la menținerea unei vederi sănătoase pe termen lung.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu