Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Melanomul uveal este o formă rară de cancer ocular care afectează pigmentul responsabil de colorarea irisului, numit melanocit. Fiind adesea asimptomatic în stadiile incipiente, melanomul uveal poate fi dificil de detectat și este adesea diagnosticat întâmplător în timpul unui examen ocular de rutină. Simptomele pot apărea în stadiile avansate și pot include modificări ale vederii, viziune încețoșată și apariția unor pete întunecate în ochi. Cauzele exacte ale melanomului uveal nu sunt pe deplin înțelese, însă există unele factori de risc, precum expunerea la radiații UV și anumite anomalii genetice. Tratamentul melanomului uveal poate implica diverse opțiuni, precum radioterapia, terapia cu laser, chimioterapia sau chiar îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat, în funcție de stadiul și localizarea tumorii.

Introducere

Reprezintă cea mai frecventă tumoră malignă intraoculară primară la adulți. Este în principal coroidian (85%), de corp ciliar (5–8%) sau iris (3–5%).                                          

28-37% din melanoamele uveale nu sunt diagnosticate de la prima investigatie, si pot să  nu fie insotite de nici un simptom!                          

Aspectul este de masă tumorală supraelevată, pigmentată uniform/neuniform, cu modificari vasculare, +/- complicații locale (dezlipire de retină, hemoragii, pliuri corioretiniene).

De aceea este esential ca la fiecare consultatie sa se efectueze retinografie si ecografie oculară  pentru a exclude prezenta unei tumori intraoculare. Apoi, angiofluorografia este obligatorie, de elecție, în diferențierea între nevul (benign) și melanomul coroidian (malign).

Abordari terapeutice

Este necesară o abordare diagnostică complexă, în cadrul căreia se stabilește grosimea, diametrul bazei, localizarea exactă și tipul tumorii pentru alegerea abordării terapeutice optime:  

  • Termoterapia transpupilara (TTT) – disponibila in curand in clinica noastra
  • Protonoterapia
  • Brahiterapia                                                               
  • Radioterapia stereotactica – CyberKnife.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Prof. univ. Dr. M. Munteanu, MD PhD FEBO

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu