Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu


Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună a ochilor, caracterizată prin simptome precum senzația de uscăciune, iritație, senzație de nisip în ochi și vedere încețoșată. Cauzele sindromului de ochi uscat pot fi multiple, inclusiv expunerea prelungită la ecranele de calculator, mediu uscat, utilizarea excesivă a lentilelor de contact sau producția insuficientă de lacrimi. Pentru tratarea ochilor uscați, există diverse opțiuni, cum ar fi utilizarea picăturilor hidratante, aplicarea căldurii umede și adoptarea unui regim adecvat de hidratare oculară. Înțelegerea simptomelor și cauzelor sindromului de ochi uscat este esențială pentru a alege cel mai potrivit tratament și a obține un confort ocular optim.

Introducere

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună care atinge 5-20% din populație, cu o prevalență dependentă de vârstă și stil de viață. 

În general, uscăciunea oculară este asociată cu instabilitatea filmului lacrimal , datorită producției insuficiente de lacrimi sau datorită evaporării în exces a filmului lacrimal. Cea de-a doua formă este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de uscăciune oculară. În acest caz, ne referim la o deficiență la nivelul stratului extern al filmului lacrimal , care este secretat la nivelul glandelor meibomiene, a cărui deficiență duce la evaporarea în exces a stratului apos subiacent din cadrul filmului lacrimal, automat instabilitatea filmului lacrimal și răspuns inflamator la nivelul superafeței oculare.

În cadrul sindromului de disfuncție a glandelor meibomiene s-a evidențiat hiperkeratinizarea epiteliului ductului de drenaj și hipervâscozitatea meibumului. În consecință, ductul terminal îngroșat prin hiperkeratinizare este obstruat parțial sau total de secreția de meibum îngroșat în consistență . Se produce astfel o dilatare chistică a glandelor meibomiene cu scăderea secreției acestora. Se activează un cerc vicios caracterizat prin evaporare excesivă , instabilitate, hiperosmolaritate, inflamație și proliferare bacteriană la nivel local. Prin urmare, apar tulburările de vedere, senzația de jenă oculară sau senzația de corp străin ocular. Dacă procesul se accelerează , discomfortul devine aproape permanent, asociat cu o producție paradoxală de lacrimi prin iritație oculară.

Până în prezent , sindromul de ochi uscat datorat evaporării excesive a filmului lacrimal a beneficiat de multiple căi de tratament incluzând terapia cu comprese calde, igiena pleoapelor cu ajutorul a diferite produse, expresia mecanică de meibum, lacrimi artificiale specifice. Antiinflamatoarele ,antibioticele, agenții imunomodulatori s-au luat in considerare ca și căi de tratament de scurtă durată în cazurile severe, cu complicații sau refractare la tratamentul inițial. Un control adecvat a fost greu de atins și de susținut în timp, accentuându-se astfel nevoia de dezvoltare a unui management terapeutic alternativ mai eficient.

Tratament sindrom de ochi uscat

Terapia prin lumina intensă pulsată (IPL) a fost folosită în general în industria cosmetică pentru boli ca și hemangioamele cavernoase benigne, telangiectazii. Aplicarea inițială a luminii intense pulsate pentru sindromul de ochi uscat s-a realizat în 2002 de către Dr. Rolando Tayos atunci când un pacient care a beneficiat de tratament IPL pentru rozacee a sesizat îmbunătățiri semnificative la nivelul simptomatologiei ochiului uscat. De atunci încolo, studii în acest sens au fost demarate cu rezultate promițătoare.

Terapia prin lumina intensă pulsată cu echipamentul E-EYE este concepută și fabricată în Franța, este certificată medical de către organizații internaționale independente și este un echipament medical special realizat pentru tratamentul uscăciunii oculare de cauză evaporativă. Conform ultimelor studii, este eficient în 80% din cazurile de sindrom de ochi uscat. Echipamentul generează lumină intensă pulsată regulată. Este capabil de a genera secvențe uniforme și perfect calibrate de pulsuri luminoase, emițând ,,lumină rece” care stimulează glandele meibomiene în deplină siguranță. Ca și răspuns a acestei stimulări, glandele secretă mai mult meibum. Structura normală a filmului lacrimal este restaurată , iar simptomele asociate sindromuui de ochi uscat vor scădea în intensitate sau vor dispărea. Acest tratament este non-invaziv, nedureros și complet inofensiv pentru globul ocular.

Sindromul de ochi uscat este o afectiune comuna a ochilor, oftalmologie

Evaluarea eficienței tratamentului în restabilirea stabilității filmului lacrimal s-a realizat atât prin metode subiective prin diferențele din starea de zi cu zi sesizate de pacientul care a beneficiat de tratament cât și prin metode obiective , măsurate înainte și după tratament.

Prin metode imagistice complexe, s-au analizat diferite aspecte morfologice sau legate de funcționalitatea în timp real, de la nivelul filmului lacrimal, conjunctivei, glandelor meibomiene cât și de la nivelul pleoapelor.

S-a analizat stabilitatea filmului lacrimal prin analizarea micro-deformărilor apărute în suprafața filmului lacrimal, examinare cu o specificitate și sensibilitate mult mai mare decât clasicul timp de rupere al filmului lacrimal. Acesta din urmă analizează modificările de profunzime , rupturi propriu-zise din cadrul filmului lacrimal apărute mult mai tardiv și mai greu de cuantificat în evoluție. 

De asemenea , ulterior, s-a pus accent pe analiza structurii anatomice responsabile de componenta lipidică a filmului lacrimal și anume aspectul morfologic al glandelor meibomiene. Prin meibografie se pot analiza 2 parametri : rata de pierdere a glandelor meibomiene cât și aspectul morfologic al acestora- glandele dilatate sugerând posibila retenție a secrețiilor printr-un blocaj al ductelor de drenaj.

Beneficii E-EYE

Deoarece sindromul de ochi uscat este răspunzător pentru fenomenele inflamatorii locale apărute ca și un răspuns la acest tip de afectare a suprafeței oculare, s-a încercat monitorizarea  în evoluție a gradului de hiperemie conjunctivală cât și aspectul și întinderea zonelor cu fenomene inflamatorii locale de la nivel cornean și conjunctival. 

Toate aceste investigații au evidențiat modificările reale apărute în urma tratamentului E-EYE atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ cu bune rezultate înregistrate în studiile realizate până acum la nivel european. 

Acest echipament, curând disponibil în clinica noastră, prezintă la ora actuală o alternativă reală și promițătoare pentru tratarea sindromului de ochi uscat, tot mai des diagnosticat în rândul pacienților noștri, indiferent de vârstă.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Pac Cristina Patricia

Medic specialist oftalmolog

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu