Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Descoperind Perspective Avansate: Repere din Simpozionul "Actualizări și Perspective Noi în Prevenția Subclinică a Patologiei Oculare"

Micronutrienții și importanța acestora pentru sănătatea oculară au fost aduși în prim-plan în data de 12 mai, când am organizat, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, simpozionul „Updates and New Perspectives on Subclinical Prevention in Ocular Pathology” („Actualizări și Perspective Noi în Prevenția Subclinică a Patologiei Oculare”) la Timișoara Convention Center.

În cadrul evenimentului s-au discutat si cele mai noi actualizari și perspective în prevenția subclinică a bolilor oculare. Am fost încântați să-i avem alături pe cei peste 130 de medici oftalmologi din tara.

Micronutrienții: Importanța acestora în prevenția bolilor degenerative retiniene

Înțelegerea importanței nutriției în menținerea sănătății ochilor și prevenirea bolilor degenerative retiniene este esențială. Într-o lume în care stilul de viață modern și obiceiurile alimentare nesănătoase sunt tot mai prevalente, acordarea unei atenții speciale nutriției poate face o diferență semnificativă în calitatea vieții noastre vizuale.

Micronutrienții joacă un rol esențial în menținerea sănătății ochilor și în prevenirea bolilor degenerative retiniene. Menținerea sănătății generale și oculare ar trebui să fie o prioritate deosebită, iar prevenția joacă un rol vital în acest sens. În plus față de programarea regulată a consultului oftalmologic, care nu ar trebui neglijată până când apare o problemă oculară deranjantă, adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială.  

Ochii noștri sunt minunate organe complexe, iar sănătatea lor depinde de aportul adecvat de vitamine, minerale și antioxidanți. Retinopatia diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul și cataracta sunt cateva afectiuni care pot duce la pierderea vederii. Deși există diferiți factori care contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni, se pare că micronutrienții au o influență semnificativă asupra apariției și progresiei lor.  

Studiile au demonstrat că vitaminele și micronutrienții joacă un rol crucial în menținerea sănătății ochilor. De exemplu, vitamina C, vitamina E și zincul au fost asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a cataractei. Acizii grași omega-3 pot contribui la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă. Antioxidanții, cum ar fi luteina și zeaxantina, au fost, de asemenea, implicați în protecția împotriva bolilor oculare.

Pentru a beneficia pe deplin de acești micronutrienți, este important să adoptăm o alimentație echilibrată și variată. Totuși, în contextul actual în care este dificil să obținem toate substanțele nutritive necesare din alimentație, suplimentele alimentare pot fi o opțiune utilă pentru a asigura un aport adecvat.

Determinarea necesităților individuale și a suplimentelor alimentare potrivite necesita colaborarea cu un medic specialist.

Sinteza simpozionului privind prevenția subclinică în oftalmologie

Simpozionul „Updates and New Perspectives on Subclinical Prevention in Ocular Pathology” a oferit participanților oportunitatea de a explora și aprofunda cunoștințele în domeniul prevenției subclinice a patologiei oculare. Prezentările susținute de experți de marcă au abordat tematici de importanță majoră, precum degenerescența maculară, keratoconusul pediatric, infecțiile corneene, ectazia corneană și micronutriția oculară. Audiența a fost informată și inspirată de informațiile actualizate și perspectivele noi oferite de lectorii invitați de la universități prestigioase.

Echipa noastră de la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, cu dedicare și o vastă experiență în domeniul medical, a fost gazda acestui eveniment deosebit. Am fost onorati să fim alături de specialiști de renume internațional de la Universitatea din Zurich (UZH), Universitatea de Medicină din Sevilla (US), Universitatea de Medicină din Berna (UB) și Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București. Prezența lor a adăugat o valoare semnificativă simpozionului nostru.

Simpozionul a reprezentat o oportunitate unică de a explora cele mai recente cercetări și descoperiri în prevenția subclinică a patologiei oculare. Ne-am bucurat să ne întâlnim și să interacționăm cu experții din domeniu, consolidându-ne cunoștințele și extinzându-ne rețeaua profesională. 

Micronutrientii si importanta acestora pentru sanatatea oculara, oftalmologie

Prevenția subclinică în oftalmologie: Momentele cheie ale Simpozionului

  • Welcome and Introduction – Prof. univ. Dr. Mihnea Munteanu (Timișoara)

Prof. univ. Dr. Mihnea Munteanu a deschis evenimentul cu un cuvânt de bun venit și o introducere captivantă, punând bazele unei zile pline de cunoștințe și descoperiri.

  • Nutrients and AMD – Prof. univ. Dr. Stanca Horia (București)

Prof. univ. Dr. Stanca Horia a captivat audiența cu prezentarea sa despre importanța nutrienților în prevenția și gestionarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD).

  • Pediatric Keratoconus: Characterization and Management – Assoc. Dr. Carlos Rocha de Lossada (Malaga)

Prin prezentarea sa, Assoc. Prof. Dr. Carlos Rocha de Lossada a explorat în detaliu caracterizarea și managementul keratoconusului pediatric.

  • Corneal Infections and Ocular Metagenomics – Assoc. Dr. Carlos Rocha de Lossada (Malaga)

Audiența a fost fascinată de prezentarea Assoc. Prof. Dr. Carlos Rocha de Lossada privind infecțiile corneene și metagenomica oculară, cu accent pe infecțiile fungice/amebiene și infecțiile cu herpes simplex.

  • Corneal Ectasia: Tomography and Biomechanics – Assoc. Dr. Carlos Rocha de Lossada (Malaga)

Assoc. Prof. Dr. Carlos Rocha de Lossada a captivat atenția participanților prin prezentarea sa despre ectazia corneană, evidențiind importanța tomografiei și biomecanicii corneene și comparând tehnici precum DMEK și DSAEK.

  • Why Humans Need Micronutrients: Understanding the Importance of Bioactive Substances Supporting Health – Prof. Prof. h.c. Dr. Max Gassmann (University of Zurich, Zurich)

Prof. Prof. h.c. Dr. Max Gassmann a oferit o perspectivă unică asupra importanței micronutrienților în menținerea sănătății oculară și a substanțelor bioactive care susțin acest proces. Prezentarea sa a adus în prim-plan legătura esențială dintre nutriție și sănătatea ochilor.

  • Integrative Diagnostics, Subclinical Prevention, and Multilevel Treatment of Macular Disorders: Application in Daily Clinical Practice – Prof. Dr. med. Franz Fankhauser (Das Augenzentrum, Bern)

 Prof. Dr. med. Franz Fankhauser a captivat publicul cu prezentarea sa despre diagnosticul integrativ, prevenția subclinică și tratamentul multilevel al tulburărilor maculare, evidențiind aplicabilitatea acestora în practica clinică de zi cu zi.

  • Micronutrition for the Eyes: What’s New? – Micronutrition Specialist Christoph Nussbaum (Vita Health Care, Basel)

Specialistul în micronutriție, Christoph Nussbaum, a adus în prim-plan noutățile din domeniul micronutriției și impactul acesteia asupra sănătății ochilor. Prezentarea sa a oferit informații valoroase privind rolul micronutrienților în promovarea unei vederi sănătoase.

  • Update: Magnesium and Omega-3 Fatty Acids EPA & DHA – Dr. med. Sedat Sevimli (Doetsch Grether, Basel)

Dr. med. Sedat Sevimli a adus actualizări cu privire la rolul magneziului și acizilor grași omega-3 EPA și DHA în sănătatea oculară. Prezentarea sa a subliniat importanța acestor nutrienți în menținerea sănătății ochilor și a oferit informații practice și relevante.

  • Concluzii și Remarci Finale – Prof. univ. Dr. Mihnea Munteanu (Timișoara)

Prof. univ. Dr. Mihnea Munteanu a încheiat simpozionul cu concluzii importante și remarci finale, subliniind impactul și relevanța evenimentelor academice de acest gen în avansarea domeniului oftalmologic.

Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu: Excelență în ingrijirea oftalmologică și inovare stiințifică

La Centrul Oftalmologic Munteanu, echipa noastră dedicată și experimentată se străduiește să ofere ingrijire oftalmologică de înaltă calitate, care să integreze noțiunile de prevenție și sănătate oculară. Promovăm activ informații și strategii privind nutriția oculară adecvată, evidențiind importanța micronutrienților și a unei alimentații echilibrate pentru menținerea vederii sănătoase pe termen lung.  Participarea activă la congrese naționale și internaționale de specialitate demonstrează angajamentul nostru continuu în promovarea și îmbunătățirea sănătății oculare.  

Evenimentul „Updates and New Perspectives on Subclinical Prevention in Ocular Pathology” a fost un succes notabil, oferind participanților o experiență educativă și inspirațională de excepție. Prin explorarea subiectelor de actualitate și prin aducerea în prim-plan a unor experți de renume, simpozionul a contribuit la avansarea cunoașterii în domeniul oftalmologic și la îmbunătățirea practicii medicale.

Prin intermediul acestor inițiative, ne implicăm activ în promovarea cunoștințelor și schimbul de experiență în domeniul oftalmologic. Ne străduim să oferim si sa participam la evenimente academice de înaltă calitate, care să aducă împreună experți recunoscuți la nivel internațional și să faciliteze discuții și colaborări valoroase. Dorim să creăm un mediu propice în care să promovăm excelența în domeniul oftalmologic și să stimulăm inovația.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu