Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Menținerea stării de sănătate generală cât și oculară ar trebui să se concentreze pe măsuri de prevenție. Controalele oftalmologice regulate, nu doar în momentul când apare o problemă oculară, deranjantă trebuie sa fie complementare cu un regim de viață sănătos. Fiecare dintre noi ar trebui să realizeze cât sunt de importante obiceiurilor nutriționale sănătoase proactive. Conform unui sondajului efectuat în Statele Unite în 2017, aproximativ 76 % dintre adulți iau suplimente alimentare. În România, gradul de conștientizare asupra necesității îmbunătățirii dietei clasice cu diferite suplimente alimentare, este extrem de scăzut. Acest aspect contribuie la starea de sănătate tot mai alterată a populației țării noastre.

“Mens sana in corpore sano”

Ochii sunt organe complexe care fac parte din sistemul nervos senzorial. Ei au nevoie de numeroase vitamine și nutrienți pentru a funcționa normal. Afecțiunile comune, cum ar fi retinopatia diabetică, degenerescenșa maculară legată de vârstă, glaucomul și cataracta pot duce la pierderea vederii. Deși o varietate de factori diferiți provoacă aceste afecțiuni, nutriția pare să aibă o influență semnificativă asupra debutului și evoluției acestor boli. Studiile au demonstrat ca numeroase vitamine și nutrienți ajută la menținerea sănătății ochilor.

vitaminele si sanatatea oculara

Vitaminele și impactul lor asupra sănătății ochilor

Vitamina A

Joacă un rol crucial în procesul vederii prin menținerea unei corneei clare. Această vitamină este, de asemenea, o componentă a rodopsinei, o proteină extrem de importantă pentru vedere în condiții de lumină scăzută. Deficitul sever de vitamina A poate determina xeroftalmie, o afecțiune gravă care poate duce la orbire. În unele studii, cantități mari de aport de vitamina A au fost asociate cu un risc redus de cataractă și degenerare maculară legată de vârstă. De asemenea deficitul de vitamina A contribuie la apariția sindromului de ochi uscat.

Vitamina B

Cercetătorii au studiat de asemenea mai multe vitamine B pentru impactul lor asupra sănătății ochilor, în special vitaminele B6, B9 și B12.Combinația de vitamine B6, B9 și B12 poate scădea nivelul de homocisteină, o proteină din corpul uman, care poate fi asociată cu inflamație și un risc crescut de apariție a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Tiamina (Vitamina B1)

Tiamina joacă un rol în funcționarea corectă a celulelor și transformarea alimentelor în energie. Cercetări științifice sugerează ca aportul de vitamina B1 reduce riscul de apariție a cataractei.

Riboflavina (vitamina B2)

O altă vitamina B asociată cu starea de sănătate a ochilor este riboflavina. Deficitul prelungit de riboflavină poate accelera apariția cataractei. Ca antioxidant, riboflavina poate proteja împotriva radicalilor liberi nocivi din ochi. Dietele bogate în riboflavină au fost asociate cu un risc redus de a dezvolta cataractă.

Niacina (vitamina B3)

Studiile recente au sugerat că niacina poate juca un rol în prevenirea glaucomului, o afecțiune în care nervul optic este afectat. Atunci când este consumată în cantități mari de 1,5–5 grame pe zi, niacina poate prezenta efecte adverse asupra ochiilor, inclusiv vederea încețoșată, afectarea maculară și inflamația corneei. Studiile sugerează că niacina poate împiedica dezvoltarea glaucomului, dar suplimentele trebuie utilizate cu precauție.

Vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant care vă poate proteja ochii împotriva radicalilor liberi nocivi. Vitamina C contribuie la formarea colagenului, o proteină care oferă structură ochilor. Studiile observaționale sugerează că această vitamină poate ajută la întârzierea apariției cataractei și poate contribui la prevenirea progresiei degenerescentei maculare legate de varsta.

Vitamina D

Vitamina D este cunoscută în principal pentru rolul important pe care îl joacă în funcționarea sistemului osteo-articular. Studiile recente arată implicarea acesteia și în mecanismul fizio-patologic al bolilor autoimune. În contextul descoperirilor recente referitoare la importanța acestei vitamine, se pune accent pe rolul antiproliferativ în afecțiuni retiniene, precum degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, ocluziile vasculare retiniene cât și implicarea acesteia în reducerea ratei de progresie a miopiei.

Vitamina E

Multe afecțiuni oculare sunt asociate cu stresul oxidativ, care este un dezechilibru între antioxidanți și radicalii liberi. Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele – inclusiv celulele oculare – de efectul dăunător al radicalilor liberi. Cercetări știintifice au demonstrat ca aportul de vitamina E reduce riscul evoluției bolii degenerative maculare.

Luteina și zeaxantina

Acestea fac parte din familia carotenoidelor, un grup de compuși benefici sintetizați de plante. Ambele aceste carotenoide pot fi găsite în macula și retină, unde ajută la filtrarea luminii albastre potențial dăunătoare. Mai multe studii sugerează că acești compuși vegetali pot preveni aparitia cataractei și pot preveni sau încetini progresia degenerescenței maculare legate de vârstă.

Astaxantina

Face parte din grupul carotenoidelor, inhibă capacitatea radicalilor liberi de a deteriora materialul genetic și țesutul celular. Este cel mai puternic antioxidant din lume, studiile au demonstrat că astaxantina naturală este de 6.000 de ori mai puternică decât vitamina C, de 770 de ori mai puternică decât Coenzima Q10, de 100 de ori mai puternică decât vitamina E și de cinci ori mai puternică decât β-carotenul. Proprietățile anti-îmbătrânire ale Astaxantinului se văd pe piele, pe sistemul imunitar precum și asupra vederii. Astaxantina reduce oboseala ochilor, îmbunătățește procedusl de acomodatie (focalizarea) ochilor și are un efect antioxidant protector.

Acizii grași Omega-3

Sunt un tip de grăsimi polinesaturate. Membranele celulare ale retinei conțin o concentrație ridicată de DHA, un anumit tip de omega-3. Pe lângă faptul că ajută la formarea celulelor ochiului, grăsimile omega-3 au proprietăți antiinflamatorii care pot juca un rol în prevenirea retinopatiei diabetice. Grăsimile Omega-3 contribuie la stimularea secreției de lacrimi, fiind un tratament adjuvant în sindromul de ochi uscat.

Coenzima Q10

CoQ10 este un nutrient important pentru protejarea sănătății ochilor și a întregului organism. Deoarece producția acestui antioxidant scade odată cu vârsta, este important să creștem consumul de CoQ10. Există un număr tot mai mare de dovezi care susțin efectul benefic al CoQ10 în protejarea celulelor neuroretiniene de deteriorarea oxidativă. CoQ10 poate fi implicată în prevenția glaucomului și bolilor degenerative retiniene.

Curcuma

Curcuma (diferuloilmetanul) este principalul curcuminoid al popularului turmeric. În ultimii 50 de ani, experimentele în vitro și în vivo au susținut rolul principal al polifenolilor și curcuminei pentru prevenirea și tratarea multor boli inflamatorii și diferite patologii tumorale. S-a demonstrat că turmenicul are efecte benefice asupra mai multor boli oculare, cum ar fi uveita anterioară cronică, retinopatia diabetică, glaucom, degenerarea maculară legată de vârstă și sindromul de ochi uscat.

Colagenul – hidrolizatul de colagen

Colagenul este cea mai importantă proteină structurală a țesuturilor corpului nostru. Organismul nostru este format în proporţie de 15 – 20% din colagen. Aceste organe și țesuturi sunt deosebit de bogate în colagen: pielea, oasele, tendoanele, cartilajele, arterele, venele, plămânii, ochii, unghiile și părul. Starea de sanatate a aceste organe și țesuturi depinde de furnizarea unei cantităţi adecvate de hidrolizat de colagen.

Cercetările științifice au constatat că alterarea fibrelor de colagen influențează evoluția miopiei prin producerea unei subțieri sclerale. Mai mult decât atât, subțierea sclerei din jurul nervului optic este un factor biomecanic suplimentar care duce la creșterea susceptibilității la glaucom. Mecanismul dezvoltării glaucomului cu unghi deschis este incomplet elucidat. Cercetătorii au emis o ipoteză conform căreie glaucomul este o boală asociată cu modificări patologice ale ultrastructurii și metabolismului colagenului. Alterarea colagenului din țesuturile căii de eliminarea a umorii apoase din ochi duce la creșterea presiunii intraoculare. Unele modificări ale colagenului ocular pot apărea înainte de dezvoltarea glaucomului sau a neuropatiei optice glaucomatoase.

De asemenea, administrarea orala a hidrolizatul de colagen stimulează creșterea părului și a unghiilor. Elasticitatea, structura și hidratarea pielii sunt îmbunătățite și țesutul conjunctiv este întărit.  Rezultatul fiind o piele mai netedă, mai elastică și cu mai puține riduri. Studiile au arătat o îmbunătățire a hidratării cu 28% și o reducere semnificativă a ridurilor cu 26%  față de placebo, dacă se administrează zilnic de 10 g hidrolizat de colagen timp de opt săptămâni. În general, aspectul pielii este îmbunătățit semnificativ, iar procesul de îmbătrânire a pielii încetinește. Efectul injectării toxinei botulinice este imediat și miraculos asupra ridurilor, dar este tranzitor. Asocierea cu produsul nostru pe baza de hidrolizat de colagen crește perioada de actiune și rezultatele injectarii toxinei botulinice, prin aceasta asociere se acționeaza concomitent din interiorul pielii cat și din exteriorul ei.

Resveratrolul

Resverarolul, un polifenol natural care se găsește în struguri, este principalul component biologic activ în vinul roșu. Studiile clinice au arătat că resveratrolul datorită proprietăților sale anti-oxidante și antiinflamatorii are efecte cardio-protectoare, chimioterapeutice, neuroprotectoare și anti-îmbătrânire. Stresul oxidativ și inflamația joacă un rol esențial în inițierea și progresia anumitor bolilor oculare (glaucom, cataractă, retinopatie diabetică și degenerescenta maculară legata de varsta) care duc la pierderea progresivă a vederii pana la orbire. Studiile experimentale în vitro și în vivo au furnizat dovezi legate de efectele biologice ale resveratrolului pe numeroase căi, inclusiv stres oxidativ, inflamație, disfuncție mitocondrială, apoptoză, angiogeneză care sunt implicate în patogeneza bolilor oculare legate de vârstă.

Concluzie

Cercetările stiintifice sugerează că anumite vitamine și nutrienți pot ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei mai multor afecțiuni oculare.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori este foarte greu sa consumăm cantițățile necesare de vitamine și nutrienți pentru a avea o sănătate optimă și a prevenii anumite boli oculare. De aceea, este recomandată suplimentarea dietei zilnice cu diverse suplimente alimentare. Nu toate produsele existente pe piață sunt potrivite, recomandarea trebuie facută de medicul oftalmolog, iar produsul trebuie atent selectat, astfel ca extractele conținute de acestea să fie naturale, iar metoda de fabricație să fie cât mai acurată.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Alexandra Preda

Medic specialist oftalmolog

Șef de Lucrări Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu