Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu


Vitamina D oferă o serie de beneficii oculare semnificative, fiind esențială pentru sănătatea ochilor. Studiile au demonstrat că vitamina D poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni oculare, precum degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta. De asemenea, această vitamină joacă un rol important în prevenirea inflamațiilor și a proceselor degenerative la nivel ocular. În plus, indicatiile oculare pentru vitamina D includ protecția împotriva radiațiilor UV și menținerea sănătății retinei. Prin urmare, asigurarea unui nivel adecvat de vitamina D poate susține sănătatea ochilor și preveni apariția unor probleme oculare.

beneficii oculare ale vitaminei D, rolul vitaminelor in oftalmologie

Introducere

Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate în piele din provitamine în timpul expunerii la radiațiile UVB solare, într-un procent de 80% până la 90%. Restul aportului de Vitamina D se face prin alimentație, din puținele alimente care conțin această vitamina (în special carne grasă de pește: somon, sardine, hering, țipar) sau prin administrarea de suplimente alimentare. Cele mai importante vitamine D sunt vitamina D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol). 

Este cunoscut rolul important pe care vitamina D îl joacă în funcționarea sistemului osteo-articular, dar studiile recente arată că vitamina D protejează şi împotriva unor boli cronice cum sunt cancerul, Diabetul insulinodependent, boli autoimune (artrita reumatoidă, scleroza multiplă).

În același context, al descoperirilor recente cu privire la importanța acestei vitamine, se cercetează beneficiile ei, prin rolul antiproliferativ în afecțiuni oculare precum Degenerescența Maculară legată de Vârstă (DMLV), Retinopatia Diabetică (RD), Ocluziile Vasculare Retiniene, Uveita. 

Dozarea vitaminei D serice este importantă pentru stabilirea nivelului acesteia, valorile optime fiind între 30 și 60 ng/mL, dar acestea pot varia, influențate fiind de cantitatea de radiații UVB care ajung la nivelul pielii, perioada din zi, anotimp, latitudine, altitudine, îmbrăcăminte, utilizarea de creme cu protecție solară, pigmentarea tegumentului și vârstă. Astfel, aproximativ 73% din populația din emisfera nordică poate avea nivel optim de vitamin D pe parcursul lunilor de vară, ajungând cu valori sub 15 ng/mL pe timpul iernii.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D este determinat de o serie de factori de risc, printre care se numără: aportul alimentar scăzut al vitaminei D, expunerea limitată la soare, malabsorbția gastrointestinală (pancreatite, amiloidoză, boala celiacă, sindrom de intestin iritabil), boli hepatice (insuficiență hepatică, consum de antiepileptice) și boli renale (insuficiență renală, sindrom nefrotic).

Suplimentele de vitamina D nu trebuie administrate doar pe baza unor suspiciuni sau empiric, fără dozarea cantității serice de vitamina D. Supradozarea vitaminei D poate produce efecte adverse importante (cefalee, greață, vărsături, oboseală, modificarea tranzitului intestinal)

În Centrul Oftalmologic Prof.Dr.Munteanu vă punem la dispozitie testarea nivelului seric al vitaminei D, cu aflarea rezultatului în cateva minute. În funcție de valorile determinate, vă putem indica suplimente cu vitamina D în functie de patologiile oculare existente.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu