Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Retinofotografia - de ce sunt importante pozele fundului de ochi ?

Retinofotografia implică fotografierea fundului de ochi, locul unde se află retina și patologiile asociate ei, cu ajutorul unui microscop complex atașat la o cameră cu bliț. Principalele structuri care pot fi vizualizate pe o retinofotografie sunt retina centrală și periferică, vasele retiniene, discul optic și macula. Fotografierea fundul de ochi poate fi realizată cu filtre colorate pentru evidențierea diferitelor patologii, sau cu coloranți speciali injectați intravenos, ca fluoresceina și verdele de indocianină.

1. Ce este retinofotografia si cum se realizeaza?

Pentru medicul oftalmolog, fotografia retiniană este un instrument de diagnostic foarte folositor, non-invaziv, ce produce imagini digitale colorate de înaltă rezoluție ale structurilor fundului de ochi, ce pot fi urmărite în evoluție, de la un control la altul, pentru urmărirea progresiei diverselor patologii.

Procedura fotografierii fundului de ochi este una simplă, nedureroasă și non-invazivă pentru pacient. El trebuie să stea așezat cu capul drept în suportul microscopului și să privească câteva secunde în față, până după declanșarea luminii blițului. În funcție de recomandarea medicului și de patologia urmărită la fundul de ochi, poate fi necesară dilatarea pupilei cu picături.

2. Aparatura folosita

În cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu folosim aparatul de referință la nivel mondial în fotografierea fundului de ochi, Zeiss Clarus 700. Acesta ne oferă o imagine amplă „ultra-widefield” a retinei până în periferie, la 200°. Imaginile fundului de ochi sunt redate în culori reale („true color images”),  astfel medicul dumneavoastră poate vizualiza aspectul retinei la o rezoluție maximă, cu o mare acuratețe a detaliilor.

În arsenalul de aparate pentru fotografierea fundului de ochi, în clinica noastră se mai află Visucam 534 de la Zeiss și Eidon AF de la CenterVue, cu o rezoluție excelentă pentru detaliile retinei centrale.

fotografia retiniană este un instrument de diagnostic foarte folositor, non-invaziv, ce produce imagini digitale colorate de înaltă rezoluție ale structurilor fundului de ochi

3. Patologii diagnosticate cu ajutorul retinofotografiei

Ochii sunt oglinda corpului! Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că retina este singurul loc din corpul omenesc unde vasele de sânge pot fi examinate în mod direct. Acest lucru înseamnă că, pe lângă afecțiunile oculare, semnele altor boli cu afectare vasculară (ex : accident vascular cerebral, boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet) pot fi observate din timp cu ajutorul retinofotografiei. Semnele timpurii ale acestor afecțiuni pot apărea pe retină cu mult înainte de a observa modificări ale vederii sau simptome generale.

Patologiile ce pot fi diagnosticate și urmarite cu ajutorul retinofotografiei:

 • Diabetul: modificările microvasculare incipiente din retinopatia diabetică ne ajută adesea să îndrumăm pacientul spre medicul diabetolog pentru prima dată.
 • Hipertensiunea arterială: semnele clasice ale retinopatiei hipertensive sunt îngustarea calibrului vaselor de sânge cu întecuiri arterio-venoase, hemoragii în formă de flacără și exudate retiniene ce reprezintă semne de alarmă pentru un accident vascular cerebral.
 • Glaucom: retinofotografia poate dezvălui leziuni incipiente ale nervului optic cauzate de o presiune intraoculară prea mare ce comprimă vasele de sânge de la acest nivel.
 • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV): imagistica retiniană expune semnele DMLV, ca prezența drusenelor, a hemoragiilor sau remanierilor pigmentare maculare. Această patologie este cauza principală a pierderii vederii la pacienții peste 50 ani, deci retinofotografia este o investigație de bază la această categorie de vârstă.
 • Dezlipire de retină: în cazul pacienților ce acuză „flash-uri” de lumină, steluțe strălucitoare sau pete plutitoare ce obstruează vederea, retinofotografia ne permite localizarea rapidă a unei dezlipiri de retină. Această afecțiune este o urgență medicală care necesită un tratament prompt pentru a preveni pierderea permanentă a vederii, deci depistarea precoce este esențială.
 • Cancer: imagistica retiniană poate crește semnificativ șansele pacienților de a trata cu succes anumite tipuri de cancer. Imaginile de înaltă rezoluție ale retinei pot dezvălui semnele timpurii ale anumitor tipuri de cancer ca melanomul malign coroidian care conferă un aspect ușor pigmentat al retinei în stadiile incipiente. Când aceste semne sunt observate devreme, pacienții pot fi supuși unor investigații suplimentare de confirmare a diagnosticului și pot fi îndrumați imediat spre tratament pentru a preveni răspândirea cancerului în alte părți ale corpului.
 • Tumori benigne: cu ajutorul retinofotografiei, putem diagnostica și ține sub observație alte tipuri de formațiuni benigne ca hemangiomul, nevul pigmentar coroidian, melanocitomul discului optic, osteomul, astrocitomul, hamartomul sau hipertrofia congenitală de epiteliu pigmentar.
 • Ocluzii vasculare retiniene: ocluzia de venă centrală a retinei (OVCR), ocluzia de arteră centrală a retinei (OACR) și ocluziile vasculare parțiale reprezintă urgențe medicale care necesită o abordare multidisciplinară și un tratament imediat atât local, oftalmologic cât și general, cardiovascular.
 • Infecții parazitare: infețiile parazitare oculare sunt considerate cauze semnificative ale pierderii vederii la nivel mondial iar paraziții comuni care infectează în principal țesuturile oculare sunt Toxoplasma gondii, Toxocara canis și Toxocara cati, genul Plasmodium, Leishmania donovani, Onchocerca volvulus, Cysticercus cellulosae.
 • Infecții virale: virusurile de grup ADN (herpetice) și ARN (rubeola, rubella) pot cauza retinite virale deosebit de grave. Majoritatea retinitelor virale sunt asociate cu boli sistemice, persoanele cu imunitate compromisă sunt mai susceptibile decât persoanele sănătoase să dezvolte acest gen de leziuni, iar retinofotografia ne ajută să îndrumăm pacientul spre medicul infecționist pentru un tratament general specific.
 • Infecții bacteriene: retinita din tuberculoza oculară nu este o afecțiune des întâlnită în populația generală însă prezintă o morbiditate crescută și un prognostic vizual de multe ori rezervat! Alte bacterii ce pot cauza leziuni retiniene sunt cele din grupul Bartonella („cat-scratch disease”) sau Borrelia (boala Lyme).

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu