Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Injecțiile intravitreene – când sunt necesare
și de ce să nu ne temem de ele?

Injectiile intravitreene reprezintă proceduri medicale inovatoare, utilizate în tratamentul afecțiunilor oftalmologice. Acestea constau în administrarea unei substanțe medicamentoase direct în cavitatea vitreană a ochiului, cu ajutorul unei seringi subțiri și precise. Injectiile intravitreene sunt utilizate în diverse indicații, precum degenerescenta maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică sau edemul macular, și se bazează pe eliberarea controlată a medicamentului în apropierea retinei, pentru a obține un efect terapeutic optim. Prin intermediul acestor proceduri minim invazive, se pot obține rezultate semnificative în îmbunătățirea vederii și gestionarea complicațiilor oculare, oferind pacienților o opțiune terapeutică eficientă și sigură.

1. Ce sunt injectiile intravitreene?

O injecție intravitreană este o doză mică, dar eficientă de medicament introdusă în cavitatea vitreană, în interiorul ochiului, pentru a trata anumite afecțiuni retiniene. Ochiul conține în interiorul lui o cavitate plină cu un lichid cu consistență de „gel” ,numit corp vitros, ce se află în contact intim cu retina, responsabilă de proiecția imaginilor. În anumite patologii retiniene ca degenerescența maculară legată de vârstă sau edemul macular diabetic, administrarea terapiei prin intermediul injecțiilor intravitreene ne asigură o concentrație eficientă terapeutică chiar la locul leziunii, fără a avea efecte secundare sistemice.

2. Când avem nevoie de injecții intravitreene ?

 • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV): dacă ați fost diagnosticat cu aceasă patologie, în special forma sa ‘’umedă’’, sunteți predispus la o dezorganizare a regiunii maculare retiniene, responsabilă de vederea centrală. Aceasta are loc cu formarea de neovase coroidiene, acumulare de lichid intraretinian și edem macular. Terapia ‘’gold-standard’’ în acest caz este cu agenți angiogenici (anti-VEGF) cu administrare intravitreană, administrați la intervale regulate de timp.
 • Maculopatia diabetică : asociată cel mai adesea cu diabetul zaharat tip II, este o boală oculară diabetică ce afectează centrul vederii. Vasele normale de sânge se dilată la răspunsul ischemic al retinei, devenind permeabile. Lichidul restant se acumulează în maculă, deformând vederea centrală.
 • Retinopatia diabetică proliferativă : forma agravată a retinopatiei diabetice, retinopatia proliferativă presupune distrugerea vaselor mici de sânge retiniene, rezultând o ichemiere a țesuturilor și un răspuns puternic angiogenic ce duce la formarea de noi vase ‘’rele’’. Foarte subțiri și permeabile, acestea sângerează și exsudează, dezorganizând retina și putând duce la pierderea ireversibilă a vederii. Ele sunt inhibate prin injecții repetate cu un anti-VEGF specific, la care se observă un răspuns terapeutic bun.
 • Ocluzia de venă centrală a retinei (OVCR) sau de ram venos : aceste evenimente ischemice au loc în prezența aterosclerozei și a formării unui cheag de sânge ce obstruează fluxul de sânge ce se întoarce de la retină. În lipsa tratamentului adecvat instituit precoce, ele pot duce la alte complicații grave ca edemul macular sau glaucomul neovascular. Vi se poate recomanda efectuarea unei injecții combinate, ce conține un anti-VEGF și un antiinflamtor glucocorticoid pentru tratarea acestei afecțiuni.
 • Neovascularizația coroidiană din miopie : această afecțiune apare la persoanele cu miopie forte, caz în care retina este întinsă și subțiată din cauza dimensiunilor mari ale ochiului, fiind predispusă la dezorganizare și invadare de neovase coroidiene ce trebuie inhibate cu factori anti-VEGF.
 • Uveită : inflamația straturilor uveale ale ochiului poate duce la deteriorarea serioasă a vederii în lipsa unor măsuri precoce. În cazul uveitelor infecțioase se recomandă injecții intravitreene cu agenți antibiotici, antivirali sau antifungici specifici, în funcție de cauza găsită. Atunci când se exclude etiologia infecțioasă, se recomandă injecții intravitreene cu un antiinflamator steroidian de tipul triamcinolonului, în doză unică sau sub formă de implant cu eliberare prelungită.

3. Cât de des trebuie să fac injecții ?

Pentru injecțiile cu anti-factori de creștere endoteliali vasculari (anti-VEGF) există două protocoale mari internaționale după care se planifică intervalele de tratament: Treat And Extent (T&E) și Pro Re Nata (PRN). Într-un regim T&E, după o fază inițială de încărcare de trei doze de anti-VEGF administrate la o lună distanță, pacienții sunt injectați la intervale lunare până când activitatea bolii exudative s-a rezolvat. În acel moment, intervalul pentru următoarea injecție este extins cu 1 până la 2 săptămâni până la maximum 12 săptămâni. Într-un regim PRN tratamentul este iniţiat cu trei injecţii lunare. Retratamentul este aplicat numai atunci când sunt detectate modificări intra- sau subretiniene ca lichid sau hemoragii, după evaluarea SD-OCT.

4. Ce conțin injecțiile intravitreene?

 • Bevacizumab (AVASTIN, Genentech, San Francisco, CA)
 • Ranibizumab (LUCENTIS, Genentech, San Francisco, CA)
 • Aflibercept (EYLEA, Regenereon Pharmaceuticals Inc, Tarrytown, NY)
 • Brolucizumab (BEOVU, Novartis, Cambridge, MA)

Acestea sunt medicamentele anti-VEGF (anti factor de creștere endotelial vascular)ce opresc vasele de sânge anormale, numite neovase să crească, să transudeze și să sângereze.

 • Triamcinolon acetonide (VITREAL S, Fidia Farmaceutici, Italy)
 • Dexametazona (OZURDEX, Allergan TechAlliance)

Acestea sunt medicamente din categoria glucocorticoizilor, cu efect antiinflamator puternic.

 • Vancomicina
 • Clindamicina
 • Amikacina

Acestea sunt câteva din medicamentele cu efect antibiotic ce pot fi utilizate intraocular.

5. Care este procedura?

Chiar dacă este o procedură standardizată și relativ simplă ce durează între 5 și 10 minute, injecția intravitreană trebuie realizată întotdeauna în condiții de aspesie și antisepsie speciale. Astfel, aceasta are loc în sala de operație, cu un personal pregătit și cu experiență, sub control microscopic, cu pregătirea riguroasă a zonei perioculare în prealabil.

După o anestezie topică, cu picături, pacientul este așezat pe spate, anexele oculare și zona perioculară sunt dezinfectate, un câmp steril este așezat peste față, iar ochiul este izolat și deschis cu ajutorul unui suport de pleoape. Pe suprafața oculară, în sacurile conjunctivale se instilează o soluție de betadină pentru asepsie. Pacientul este rugat să privească în sus și lateral, se marchează locul injectării în funcție de prezența sau absența unui implant de cristalin iar cu un ac foarte fin se intră perpendicular pe suprafața oculară și se injectează o cantitate maximă de 0.1 ml de substanță activă. După scoaterea acului, locul injectării se tamponează ușor iar soluția de betadină este instilată din nou pe suprafața oculară. Câmpul steril este luat jos și un pansament ocular opac sau transparent este aplicat până la sfârșitul zilei.

Este important de reținut că acestă procedură poate fi contraindicată în cazul unei tensiuni intraoculare prea mari, caz în care vă vom prescrie o schemă de tratament pentru scăderea acesteia și amânarea injecției intravitreene pentru o altă dată.

După ce ați primit o injecție intravitreană nu este nevoie să administrați niciun antibiotic topic, decât în cazul în care medicul oftalmolog vă cere în mod special asta.

 

În cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu realizăm peste 150 de injecții intravitreene pe lună pacienților ce ne trec pragul cu încredere. Pentru o consultație amănunțită și un tratament de specialitate, vă așteptăm cu drag la noi!

 

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Leila Al Barri, Medic specialist oftalmolog

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu