Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Extracția firelor de sutură oculare

Articolul nostru se concentrează pe procedura de extracție a firelor de sutură oculare, o etapă esențială în procesul de vindecare a intervențiilor oftalmologice. Extracția firelor de sutură oculare este o procedură delicată, prin care se îndepărtează cu grijă firele de sutură utilizate în operații oculare. Această metodă eficientă și sigură permite pacienților să-și recapete rapid și complet funcționalitatea oculară. Aflați mai multe despre extracția firelor de sutură oculare și importanța acestei proceduri în continuarea articolului nostru.

Introducere

Dacă ați suferit recent o interveție chirurgicală oftalmologică  poate fi necesară o vizită medicala pentru extragerea firelor de sutură corneene, conjunctivale, sclerale sau palpebrale, la o perioadă relativă de timp după procedură, ce variază între o saptămână și câteva luni.

Extractia firelor de sutura oculare este procedura prin care se indeparteaza firele de sutura utilizate in operatii oculare, oftalmologie

1. Proceduri oftalmologice care necesită suturare

Procedurile oftalmologice care necesită suturare:

  • Operația de cataractă: intervenția clasică de cataractă, necomplicată, prin facoemulsificare și folosind microincizii corneene, nu necesită, de cele mai multe ori, suturarea corneei. Există însă cazuri în care vârsta înaintată a pacientului, gradul avansat de cataractă sau calitatea corneei fac necesară poziționarea unui punct de sutură ce este apoi îndepărtat la vizita din cabinetul medicului oftalmolog.
  • Implantarea unui cristalin artifical nefoldabil: fie că vorbim de un implant cu fixare iriană (iris-claw) sau de un implant cu fixare sclerală (PMMA IOL), acestea necesită crearea unei incizii corneene largi pentru introducerea în camera anterioară a ochiului cu sutura ulterioară a corneei în mai multe puncte.
  • Un traumatism ocular cu plagă corneană sau corneo-sclerală: cazul cel mai nefericit în care avem nevoie de suturi oculare este cel al unui traumatism ocular forte ce implică o plagă corneană penetrantă cu sau fără hernie de viscere. În acest caz, intervenția chirurgicală este urgentă și presupune sutura tuturor structurilor cu lipsă de continuitate (cornee, iris, scleră, conjunctivă), dar uneori și a anexelor (pielea pleoapei, tars) cu încercarea de refacere anatomică a globului ocular.
  • Pterigion: atunci când această formațiune conjunctivală benignă este bine dezvoltată și obstruează vederea, intervenția chirurgicală este iminentă. După excizie, medicul dumneavostră poate opta sau nu pentru o plastie conjunctivală care va necesita câteva fire de sutură superficiale.
  • Transplant de cornee: un transplant perforant de cornee presupune înlocuirea corneei bolnave, în toată grosimea sa, pe un diametru aproximativ de 8 mm, cu o grefă de la donator. Fixarea corneei transplantate se face printr-o sutură continuă de tip „overlock” sau suturi simple întrerupte în număr de 16 până la 32. Aceste fire de sutură sunt îngropate pentru a nu irita conjunctiva și sunt păstrate până la 1 sau 2 ani când sunt extrase printr-o altă intervenție chirurgicală.
  • Keratoconus cu hydrops cornean: această complicație acută a keratoconusului avansat necesită suturarea în puncte cheie a corneei pentru a grăbi vindecarea.
  • Operația de trabeculectomie: chirurgia filtrantă a glaucomului este adesea ultima opțiune de tratament în glaucom, atunci când celălalte opțiuni terapeutice nu sunt suficiente. Aceasta presupune crearea unei căi suplimentare de drenaj a umorii apoase din ochi în exterior, în spațiul subconjunctival. La final, medicul dumneavoastră va sutura conjunctiva în mai multe puncte de limbul sclero-cornean.
  • Dezlipirea de retină operată sub ulei de silicon: în cazul unei dezlipiri de retină ce necesită injectarea de ulei de silicon la final, medicul dumneavoastră poate opta pentru sutura punctelor de sclerotomie pentru ca acestea să fie perfect etanșe și tonusul ochiului să rămână constant.
  • Blefaroplastie: în cazul unei refaceri chirurgicale a formei pleoapelor veți avea mai multe fire de sutură palpebrale ce vor fi înlăturate în decurs de o săptămână de la operație, în cabinetul medicului oftalmolog.

2. Procedura extragerii firelor de sutură

Procedura extragerii firelor de sutură este una simplă și nedureroasă ce poate avea loc chiar în cabinetul medicului oftalmolog dacă firele de sutură sunt poziționate superficial, sau în sala de operație, în cazul celor mai profunde. În cabinet, veți primi o anestezie topică, cu picături iar medicul dumneavoastră va extrage firele de sutură la microscop, cu ajutorul unor instrumente microchirurgicale. După această procedură, puteți primi un tratament cu picături sau unguent cu antibiotic pentru câteva zile. Procedura din sala de operație nu este cu mult mai complexă, însă presupune metode de asepsie și antisepsie mai riguroase și utilizarea unui microscop operator.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Leila Al Barri, Medic specialist oftalmolog

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu