Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Pterigionul: Progresie, Diagnostic și Management

Introducere

Pterigionul, denumit astfel datorită aspectului său în formă de „aripă”, este o leziune comună a ochiului, începând în conjunctiva limbală și progresând către cornee. Această afecțiune este strâns legată de expunerea la radiațiile ultraviolete și se manifestă mai frecvent în regiunile apropiate de ecuator și în medii cu climat uscat.

Pterigionul reprezinta o crestere anormala a tesutului conjunctival, oftalmologie

Etiologie și Factori de Risc

Radiațiile ultraviolete sunt considerate principalul factor de risc pentru pterigium, iar expunerea la acestea este accentuată în zonele cu soare intens, aproape de ecuator. De asemenea, stilul de viață în aer liber și condițiile climatice uscate sunt asociate cu creșterea incidenței.

Patologie și Fiziopatologie

Din punct de vedere histologic, pterigionul este rezultatul acumulării de țesut subepitelial degenerat, cu distrugerea caracteristică a stratului Bowman. Teoriile privind fiziopatologia pterigionului includ, printre altele, activarea fibroblastelor de către radiațiile ultraviolete și dezechilibre în procesele de angiogeneză.

Diagnostic

Diagnosticul pterigionului se bazează pe examenul clinic, de obicei efectuat cu ajutorul lampii cu fantă. Este importantă confirmarea histopatologică, deoarece există leziuni asociate ale țesutului suprajacent. Proceduri precum tomografia în coerență optică pot fi folosite pentru a diferenția pterigionul de alte afecțiuni.

Semne și Simptome

Pterigionul se prezintă ca o creștere fibrovaculară în formă de aripă, cu capătul îndreptat spre cornee frecvent nazal. Inițial poate fi asimptomatic, dar pe măsură ce progresează, poate provoca iritație oculară și distorsiuni ale vederii.

Diagnostic Diferențial

Diagnosticul diferențial include alte afecțiuni ale conjunctivei și corneei, cum ar fi neoplasia intraepitelială conjunctivală, keratita neurotrofică și pannusul.

Management

Există mai multe opțiuni de tratament pentru pterigion, dar excizia chirurgicală cu grefă autologă de conjunctivă este considerată cea mai eficientă pentru a preveni recurența. Terapiile adjuvante pot fi considerate în anumite cazuri, dar necesită monitorizare atentă din cauza riscului de complicații.

Prognostic

Cu un management adecvat, prognosticul pentru pacienții cu pterigion este bun. Recurența poate fi redusă semnificativ prin excizia corectă și urmărirea atentă postoperatorie. Aspectul vizual și confortul ocular pot fi menținute, cu excepția cazurilor în care leziunea inițială a implicat axul vizual, ceea ce poate duce la astigmatism și afectarea vederii.

Este esențial să consultați un oftalmolog pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor individuale ale pacientului.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu