Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Miopia Patologică (Degenerarea Miopică, Miopia Degenerativă)

Definiție

Miopia patologică reprezintă un subgrup al miopiei, afectând până la 3% din populația mondială. Aceasta este definită ca o eroare refractivă de cel puțin -6,00D sau o lungime axială de 26,5mm sau mai mult. Definiția s-a schimbat recent, concentrându-se pe „prezența maculopatiei miopice egală sau mai severă decât atrofia corioretiniană difuză”.

Epidemiologie

Prevalența globală variază între 0,2-3,8%, cu diferențe regionale semnificative. Incidența imposibilității vizuale legate de miopia patologică se situează între 0,1%-0,5% în Europa și 0,2%-1,4% în Asia.

Patofiziologie

Elongarea lungimii axiale și stafilomul posterior sunt factorii principali. Aceștia conduc la întinderea straturilor oculare și subțierea retinei, coroidei și sclerei.

Factori de risc

Miopia patologică este influențată de factori genetici și de mediu, precum vârsta înaintată, lungimea axului și echivalentul sferic. Alți factori, inclusiv sexul, dimensiunea discului optic și istoricul familial de miopie, sunt sugerați ca posibili factori de risc.

Miopie degenerativa la Centrul Oftalmologic Prof. Munteanu

Simptome și Semne

Pacienții pot fi asimptomatici în stadiile incipiente, dar dezvoltarea neovascularizației corioretiniene miopice (NVC) centrale poate cauza estompare, metamorfopsie și scotoame.

Diagnostic și Proceduri de Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe examenul fundului de ochi și include angiografie cu fluoresceină, angiografie cu verde indocianină și tomografie în coerență optică. Tomografia în coerență optică și angiografia OCT sunt esențiale pentru monitorizarea NVC-ului.

Tratament

Nu există terapie farmacologică pentru modificarea evoluției miopiei patologice. Terapia pentru NVC implică laser, terapie fotodinamică și injecții anti-VEGF.

Chirurgia este o opțiune în cazurile complicate, inclusiv găurile maculare și decolările retiniene.

Complicații și Prognostic

Complicațiile includ atrofie progresivă, dezvoltarea NVC, găurile maculare și decolările retiniene. Progresia declinului vizual este așteptată în aproximativ 40% dintre pacienți, iar severitatea inițială și lungimea axială sunt predictorii prognosticului. Tratamentul prompt poate îmbunătăți prognosticul.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu