Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Am fost operat de cataractă acum câțiva ani și am aflat recent că am cataractă secundară. Ce este cataracta secundară?

Opacifierea Capsulei Posterioare (PCO), cunoscută și sub denumirea de „cataractă secundară”, este o complicatie comună ce apare după operația de cataractă. Ea apare datorită proliferării, migrației și diferențierii celulelor epiteliale ale cristalinului (LECs) pe capsula posterioară, ducând la afectarea vederii. PCO poate afecta pacienții la câteva luni până la ani după operație și este diagnosticată prin examen clinic.

Epidemiologie și Factori de Risc

PCO apare la 20-50% dintre pacienți în decurs de 2 până la 5 ani după operația de cataractă.

Vârsta mai tânără, diabetul, uveita, distrofia miotonică, retinita pigmentară și cataracta traumatică sunt factori de risc pentru PCO, cu o incidență mai mare la copii.

Etiologie și Patofiziologie

Celulele epiteliale reziduale suferă proliferare, migrație și diferențiere, ducând la opacifierea capsulei lentilei posterioare.

Citokinele, factorii de creștere și acidul hialuronic sunt implicate în dezvoltarea PCO.

PCO se manifestă sub forma tipurilor fibroase sau perlate, forma perlată cauzând pierderi semnificative de vedere.

Diagnostic și Semne

Pacienții se prezintă cu scăderea vederii, glare (lumină orbitoare), sensibilitate la lumină și dificultăți la citit.

Perlele Elschnig și inelele Soemmering sunt semne caracteristice observate în timpul examinării cu lampa cu fantă.

Management

Capsulotomia cu laser neodim:YAG (Nd:YAG) este cel mai frecvent tratament pentru PCO, cu toate că implică riscuri și costuri.

Capsulotomia chirurgicală sau vitrectomia pars plana sunt utilizate în cazuri specifice, în special la copii.

Metodele farmacologice sunt în curs de investigație, însă niciuna nu a demonstrat încă eficacitate sau siguranță concludente.

Prevenire

Tehnicile chirurgicale, cum ar fi curățarea corticală atentă și fixarea capsulară în sacul capsular, au scopul de a reduce incidența PCO

Designurile specifice ale lentilelor intraoculare (IOL), cum ar fi cele cu margine optică pătrată și trunchiată, au arătat rate reduse de PCO.

Diverse materiale, inclusiv acrilicul hidrofilic și hidrogelul de silicon hidrofobic, sunt folosite pentru IOL-uri, însă impactul lor asupra prevenirii PCO rămâne incert.

Concluzie

Cataractele secundare, deși sunt o apariție comună după operația de cataractă, sunt gestionabile și tratabile. Cu progresele în tratamente și măsuri preventive, inclusiv cercetările în curs, oftalmologul dumneavoastră poate oferi îngrijire cuprinzătoare. Dacă observați orice schimbare în vederea dumneavoastră sau simțiți disconfort, nu ezitați să le discutați în timpul consultațiilor oftalmologice. O vedere clară și o calitate înaltă a vieții sunt realizabile cu cunoștințele potrivite și intervenția în timp util.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu