Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Retinopatia pigmentara sau retinitis pigmentosa


Retinopatia pigmentară este o afecțiune oculară ereditară care afectează retina, și este caracterizată prin degenerarea celulelor senzoriale și acumularea de pigment. Cauzele Retinopatiei pigmentare pot fi de natură genetică, cu mutații în genele implicate în funcționarea normală a retinei. Simptomele Retinopatiei pigmentare includ pierderea progresivă a vederii periferice, vedere nocturnă redusă și dificultăți în adaptarea la schimbările de lumină. Tratamentul Retinopatiei pigmentare se concentrează pe gestionarea simptomelor și întârzierea progresiei bolii prin intermediul terapiilor cu lumină intensă și administrarea de vitamine și antioxidanți.

Retinopatia pigmentara este o afectiune oculara ereditara care afecteaza retina, oftalmologie

Diagnostic si complicatii

Retinopatia pigmentara este una dintre cele mai intalnite degenerescente retiniene mostenite, afectand 1 din 4000 de pacienti. Primele semne ale acestei afectiuni pot debuta din copilarie pana dupa varsta de 50 ani, dar cel mai adesea este diagnosticata in tinerete. Nictalopia, adica pierderea vederii nocturne, este simptomul principal sesizat de pacienti care au dificultati la activitati nocturne sau in intuneric ca sofatul noaptea sau mersul la cinema (de unde si denunirea populara de ‘orbul gainii’). Pierderea vederii periferice este de asemenea prezenta, desi asimptomatica in stadiile incipiente. Daca retinopatia pigmentara este asociata cu alte afectiuni maculare, pacientii isi pot pierde si vederea centrala. Diagnosticul precoce este esential in incetinirea evolutiei acestei boli iar mai multe terapii genice se afla in stadii avansate de cercetate cu rezultate promitatoare. Principalele investigatii necesare sunt disponibile in clinica noastra: retinofotografia widefield, angiofluorografia, electroretinograma, campul vizual computerizat.

Dr. Leila Al Barri

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu