Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Capsulotomia YAG - ce este si cand se recomanda?

Capsulotomia YAG este o procedură non-invazivă utilizată în oftalmologie pentru tratarea opacității posterioare a capsulei posterioare a cristalinului, numită opacitate a capsulei posterioare a cristalinului (PCO). Capsulotomia YAG implică utilizarea unui laser YAG pentru a crea o deschidere precisă în capsula opacă, permițând luminii să ajungă în retina și restabilind claritatea vederii. Indicațiile principale pentru capsulotomia YAG includ îngustarea câmpului vizual, deteriorarea calității vederii și dificultăți în efectuarea activităților zilnice. Prin această procedură sigură și eficientă, pacienții pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a vederii și o calitate mai bună a vieții.

1. Ce presupune capsulotomia YAG?

Capsulotomia YAG reprezintă metoda de tratament pentru opacifierea capsulei posterioare, cea mai frecventă complicație a operației de cataractă, ce apare de regulă după 1-5 ani. Această complicație este cunoscută și sub denumirea de ,,cataractă secundară ”, impropriu spus, deoarece cataracta nu se poate reface, dar numită astfel datorită simptomatologiei asociate de ,,incețoșare a vederii” , asemeni cazurilor de cataractă.

2. Care este mecanismul de producere al opacifierii de capsulă posterioară?

Opacifierea capsulei posterioare se realizează prin migrarea și proliferarea celulelor epiteliale din sacul cristalinian pe capsula posterioară, ceea ce duce la îngroșarea și discreta opacifiere a acesteia. Acest proces are loc la 20-50% dintre pacienții operați de cataractă , în primii 5 ani după intervenție. La copiii și tinerii operați de cataractă , rata de opacifiere a capsulei posterioare este însă de 100% , motiv pentru care, deseori intraoperator, chirurgul va opta pentru realizarea unui capsulorexis posterior.   

Capsulotomia YAG este o procedura non-invaziva utilizata in oftalmologie pentru tratarea opacitatii posterioare a cristalinului

3. Care sunt semnele și simptomele sugestive pentru opacifierea de capsulă posterioară?

De regulă, pacienții acuză scăderea acuității vizuale sau încețoșarea ei, la un timp mai îndelungat după efectuarea operației de cataractă . Anamnestic, majoritatea pacienților declară faptul că imediat după intervenție au văzut foarte bine o bună perioadă de timp, iar mai apoi vederea a început să se încețoșeze din nou.

Semnele specifice opacifierii de capsulă posterioară se pot observa la biomicroscop, chiar și la o examinare de rutină, fără dilatarea pupilei. Este vorba de perlele Elschnig ce sunt de fapt acumulări de celulele epiteliale cristaliniene reziduale, ce pot fi observate ca niște perle rotunde ce strălucesc în câmpul pupilar, prin iluminare la biomicroscop.Fiind centrale, prezenta lor este asociata cu scaderea vederii. De asemenea , inelul Soemmering este format din celule epiteliale cristaliniene reziduale și fibre corticale ce se formează între capsula posterioară și marginile capsulei anterioare restante. Sunt deseori periferice și nu vor duce in mod uzual la scaderea vederii.

4. Cum se realizează această procedură și ce veți simți ulterior?

Înainte de procedura laser, se vor administra topic picături ce realizează midriaza și anestezice. Procedura în sine este neinvazivă și nedureroasă , este realizată în ambulator, sub anestezie cu picături și prin aplicarea unei lentile special create pentru această procedură, cu o durată de aproximativ 1-3 minute, timp în care pacientul este rugat să privească înainte. Medicul va declanșa în mod repetat impulsuri cu focalizarea fascicului laser pe capsula posterioară, până la decuparea circular centrală a capsulei posterioare, iar fragmentul decupat va cădea în vitros.  

După procedură , în primele minute, vederea este foarte scăzută dar revine treptat după maxim 10-15 minute. Nu este necesară aplicarea pansamentului ocular.

Tratamentul post-procedural constă în administrarea unui antiinflamator nesteroidian topic timp de 10 zile, pentru prevenirea inflamațiilor și a edemului macular cistoid. În mod normal, durerea după acest tip de procedură este nespecifică. În primele săptămâni, este normal sesizarea unor ,,musculițe mișcătoare” care sunt de fapt fragmente din capsula posterioară la nivel vitreean.  Această procedură se realizează o singură data, repetarea ei nu va mai fi necesară.

5. Care sunt complicațiile ce pot apărea după această procedură?

  • Lezarea cristalinului artificial, aspect ce depinde de tehnica , poziția cristalinului cât și de energia folosită în cadrul procedurii
  • Creșterea tranzitorie a tensiunii intraoculare
  • Inflamații oculare
  • Diverse dislocări ale cristalinului artificial, complicație extrem de rară
  • Afecțiuni retiniene ( edem macular cistoid, rupture retiniene, dezlipire de retina ) cu o frecvență de sub 1%
  • Tulburări vitreene

În Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, aceste proceduri se realizează de regulă în cadrul consultației, după diagnosticarea opacifierii capsulare posterioare de către medic și cu acordul informat și semnat de către pacient. Efectuăm în medie 80-100 de capsulotomii lunar, fără complicații notabile până acum.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmolog

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu