Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

A început şcoala, iar noi suntem preocupaţi de sănătatea oculară a copiilor noştri. Cu bune şi cu rele, este era tehnologiei şi majoritatea copiilor petrec mult timp în faţa ecranelor.

Ce înseamnă un consult oftalmologic şi cum putem pregăti copilul pentru acestă experienţă!

La vârsta copilăriei răbdarea este limitată, motiv pentru care este important să discutăm de acasă în legătură cu consultul oftalmologic.

Pentru a testa calitatea vederii la preşcolar putem exersa împreună cu acesta recunoaşterea orientării picioruşelor literei E. Vom decupa o literă E pe care o vom poziţiona diferit rugând copilul să ne indice direcţia în care stau orientate picioruşele (sus, jos, dreapta, stânga).

Pentru a afla dacă copilul are un defect de vedere –viciu de refracţie, îl vom măsura cu un aparat care ne va indica dioptriile. Pentru cei cu vârsta sub 3 ani vom folosi un refractometru numit Plusoptix care va măsura de la distanţă viciul de refractie. Pentru cei peste 3 ani, măsurarea dioptriilor este posibilă cu ajutorul unui refractometru care impune colaborarea copilului. Acesta va sta poziţionat cu bărbia şi fruntea pe aparat, privind drept înainte. Aparatul va avea mişcări sus/jos, înainte/înapoi, dreapta/stânga fără însă a atinge ochiul copilului. În interiorul aparatului copilaşul va vedea o imagine, motiv pentru care asemănăm dispozitivul cu un televizor.

Consultul oftalmologic include şi o parte uşor neplăcută şi anume instilarea picăturilor pentru cicloplegie. Procedura este necesara pentru a afla cu exactitate dacă micuţul pacient are nevoie de ochelari sau nu. Administrarea acestor picături produce o senzaţie imediată de usturime cu o durată de câteva secunde şi una tardivă de vedere în ceaţă şi sensibilitate crescută la lumină.

Consultul oftalmologic va continua cu examinarea globului ocular, dinspre anterior spre posterior cu evaluarea fundului de ochi.

Ecografia oculară presupune aplicarea unui gel pe o sondă asemănătoare unei carioci. Procedura este nedureroasă, non-invazivă şi ne oferă detalii importante despre interiorul globului ocular.

Încă de la începutul consultului este important să menţionăm medicului oftalmolog detalii precum:

  •  istoric familial de boală oculară (cataractă congenitală, glaucom congenital, strabism, viciu de refracţie etc)
  • simptomatologie observată la copil (apropierea de suprafaţa de lectură sau televizor, clipit excesiv, frecat la ochi, devierea globului ocular, prezenţa durerilor de cap, a sensibilităţii la lumină etc)
  • consulturi oftalmologice anterioare
  • boli generale (din sfera ORL, neurologică, cardiologică etc)
  • tratamente recomandate anterior.

Frecvenţa controalelor va varia în funcţie de patologia întâlnită. Examenele oftalmologice periodice la adulţi, cât şi la copii ne ajută sa diagnosticăm şi să tratăm la timp.

consult oftalmologic copii

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Dr. Valeria Mocanu – medic primar oftalmolog, asistent universitar
Niţu Daniela – asistent medical generalist
Conteş Luciana – asistent medical generalist 
Conteş Cristiana – asistent medical generalist

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu