Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ochelari de soare cu dioptrii sau ochelari fotocromatici?

Introducere

Expunerea la soare poate avea efecte semnificative asupra sănătății ochilor. Razele ultraviolete (UV) emise de soare pot cauza daune serioase la nivel ocular și pot crește riscul apariției unor afecțiuni oculare grave.

Printre aceste afecțiuni se numără: Cataracta, Degenerescenta maculară, Pterigionul, Conjunctivita, Fotokeratita, Cancerul de piele la nivelul pleoapelor și ochilor.

Pentru a proteja sănătatea ochilor, pacienții ar trebui să poarte ochelari de soare sau ochelari fotocromatici cu protecție UV adecvată și să evite expunerea îndelungată la soare în timpul orelor de vârf.

În acest articol, voi discuta despre unele detalii pentru a ajuta pacienții care au nevoie să poarte ochelari cu dioptrii să facă o alegere potrivită între ochelarii de soare cu dioptrii și cei fotocromatici cu dioptrii, în funcție de nevoile lor.

avantaje si dezavantaje ochelari de soare versus ochelari fototcromatici, protectie UVA UVB, oftalmologie

Ochelari de soare cu dioptrii

Avantaje:

 • Corecție optică personalizată: Lentilele cu dioptrii sunt adaptate exact prescripției fiecărui pacient, asigurând o vedere clară și confortabilă.
 • Protecție UV eficientă: Ochelarii de soare cu dioptrii oferă o protecție puternică împotriva razelor UV nocive, ajutând la prevenirea afecțiunilor oculare asociate cu expunerea la soare.
 • Confort și comoditate: Combinând funcționalitatea ochelarilor de vedere cu protecția solară, pacienții nu trebuie să poarte două perechi separate de ochelari.
 • Design personalizat: Ochelarii de soare cu dioptrii vin într-o varietate largă de stiluri și culori, permițând pacienților să-și exprime personalitatea prin ochelarii lor.

Dezavantaje:

 • Cost mai ridicat: Ochelarii de soare cu dioptrii pot fi mai scumpi decât ochelarii de soare obișnuiți sau ochelarii de vedere, din cauza lentilelor personalizate și a caracteristicilor de protecție UV.
 • Greutate și dimensiune: Unele modele pot fi mai grele sau mai voluminoase decât ochelarii de soare obișnuiți, ceea ce poate afecta confortul în unele cazuri.
 • Necesitatea a două perechi separate de ochelari: Pacienții care aleg ochelarii de soare cu dioptrii pot avea nevoie de o pereche suplimentară de ochelari de vedere simplă pentru utilizare în interior sau în condiții de lumină redusă.

Ochelari de vedere fotocromatici

Avantaje:

 • Adaptabilitate la condiții de lumină: Lentilele fotocromatice se ajustează automat la schimbările de lumină, eliminând necesitatea de a avea două perechi separate de ochelari (de soare și de vedere simplă).
 • Protecție UV permanentă: Ochelarii fotocromatici oferă protecție împotriva razelor UV, asigurându-vă ochii de efectele nocive ale expunerii la soare.
 • Confort și ușurință: Prin purtarea unei singure perechi de ochelari, pacienții se pot bucura de vedere clară în toate condițiile de lumină, fără a fi nevoie să schimbe ochelarii.

Dezavantaje:

 • Timp de răspuns: Lentilele fotocromatice pot avea un timp de răspuns mai lent la schimbările de lumină, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de câteva secunde până când se adaptează complet la noile condiții.
 • Sensibilitate la temperatură: Performanța lentilelor fotocromatice poate fi influențată de temperatură și de condiții meteo, ceea ce poate afecta viteza de ajustare a intensității de culoare.

Concluzie

În concluzie, alegerea dintre ochelarii de soare cu dioptrii și ochelarii fotocromatici depinde de preferințele și nevoile individuale ale fiecărui pacient. Pentru a lua cea mai bună decizie, recomandăm pacienților să discute cu un oftalmolog pentru o evaluare a vederii și să discute despre opțiunile disponibile, beneficiile și dezavantajele fiecărei variante. Cu o protecție adecvată împotriva razelor UV, pacienții își pot menține sănătatea ochilor și pot obține o vedere clară, confortabilă și protejată în orice condiții de lumină.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Yasar Servet, Medic primar oftalmolog

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu