Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Intrebari frecvente despre sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscați este o afecțiune des întâlnită, caracterizată prin disconfort și sensibilitate la nivelul ochilor. În acest articol vom raspunde la intrebarile legate despre ce reprezinta aceasta afectiune oculara, ce accentueaza simptomele de ochi uscat si ce optiuni de tratament sunt disponibile.

1.Ce reprezintă sindromul de ochi uscat?

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună care atinge 5-20% din populație, in functie de vârstă și stil de viață si este strans legat de filmul lacrimal al ochiului. Acesta are rolul de a pastra ochii umezi, curata si protejeaza suprafata ochiului si se raspandeste uniform cand clipim. Filmul lacrimal are 3 straturi: lipidic sau uleios, apoi un strat apos si la suprafata, un strat de mucus.

Prima forma de uscăciune oculară este asociată cu instabilitatea filmului lacrimal , datorită producției insuficiente de lacrimi sau datorită evaporării în exces a filmului lacrimal.

Cea de-a doua formă este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de uscăciune oculară. În acest caz, ne referim la o deficiență la nivelul stratului extern de musuc al filmului lacrimal. Aceasta deficiență duce la evaporarea în exces a stratului apos de dedesubt si automat genereaza un răspuns inflamator la nivelul suprafetei ochiului.

Sindromul de ochi uscat este asociat cu senzația de jenă oculară , senzația de

 • ,,nisip în ochi”,
 • lăcrimare în exces sau
 • ochi roșu și congestionat.
ochi rosu si iritat, sindromul de ochi uscat, oftalmologie

2. Ce factori accentueaza simtomele de ochi uscat?

Momentele în care simptomatologia tipică sindromului de ochi uscat poate fi mai accentuată sunt după:  

 • expunerea prelungită la calculator sau alte device-uri,
 • munca în aer liber,
 • expunerea la indici de poluare ridicați,
 • aer condiționat,
 • încăperi cu umiditate scăzută,
 • expunerea la substanțe chimice ușor iritative.

În funcție de factorii de risc identificați, în paralel cu tratamentul aplicat, poate fi necesară schimbarea stilului de viață pentru rezultate optime și de durată. 

3. Cand trebuie sa apelezi la medicul oftalmolog?

În cazul în care apare

 • senzația de corp străin, jenă oculară, lăcrimare excesivă sau un ochi roșu și ușor congestionat ,
 • cel putin in 3 zile din saptamana, este necesar să consulti medical oftalmolog.

De asemenea, dacă folosesti lacrimile artificiale mai des de 3 ori pe zi fără  îmbunătățirea simptomatologiei, este necesar un consult de specialitate.

Tratamentul topic instituit sau îmbunătățit ar putea fi de ajuns, iar uneori este necesară trecerea la cea de a doua treaptă de tratament . 

4.Ce înseamnă un tratament individualizat în cadrul sindromului de ochi uscat?

Tratamentul individualizat constă în primul rând în alegerea tipului de lacrimi artificiale și a gelului de seară potrivit în cazul fiecărui pacient. În funcție de compoziție și proprietăți , acestea diferă și se prescriu diferit. De asemenea, activitățile zilnice , alte medicamente folosite, tipurile de expunere, bolile asociate sunt factori importanți în alegerea tratamentului.

 • Treapta unu de tratament constă în tratament topic și general cu omega 3,
 • Treapta doi de tratament constă în terapii adjuvante ca și terapia cu lumina intens pulsata, Lipi-flow sau prin biorezonanță.
 • Treapta 3 de tratament este asociată cazurilor avansate cu leziuni extinse, bazându-se pe blefarorafie temporară, acoperire cu membrana conjunctivală proprie și alte măsuri mai rar folosite.

5. Tratamentul cu IPL

Sindromul ochiului uscat este o problemă comună care afectează aproape una din cinci persoane, cauzată de diverși factori zilnici care solicită ochii și provoacă disconfort și durere.

Studiile au arătat că emiterea de impulsuri infraroșii pe un nerv creează un micro gradient de temperatură între straturile interioare și exterioare ale tecii de mielină, declanșând eliberarea de neurotransmițători care stimulează glandele Meibomiene. AParatul IPL E-Eye acționează indirect asupra acestor glande, vizând zonele pe unde trece nervul parasimpatic cu o serie de impulsuri ușoare de lumină, restabilind activitatea normală a glandelor și îmbunătățind calitatea secrețiilor glandulare.

E-Eye este din 2015 certificat special pentru tratarea disfuntiilor glandelor meibomiene, creând o poziție de pionierat pe piață. Aparatul IPL E-Eye  vizează nervul parasimpatic cu impulsuri ușoare de lumină pentru a stimula indirect glandele Meibomiene. Tratamentul stimulează lipidele naturale din stratul lipidic uscat, reducând evaporarea lichidului lacrimal și stabilizând stratul lipidic al acestuia.

 

Procedura este neinvaziva, durează doar câteva minute și ofera o îmbunătățire rapidă încă de la prima ședință, cu efecte de lungă durată de la 6 luni până la 3 ani.

Testimoniale tratament cu IPL

Tratamentul cu lumină intens pulsată, disponibil în clinica noastră deja de 3 ani, s-a dovedit a fi eficient pentru pacienții aflați în dificultate.

Una dintre pacientele noastre, cu sindrom de ochi uscat sever, cu ochi roșii, dureroși și roșeață perioculară, descrie experiența ei în felul următor:

,,În urma tratamentului cu lumină intens pulsată am obținut rezultate foarte bune încă de la prima ședință. Am văzut o îmbunătățire semnificativă la nivelul pielii din jurul ochilor, a scăzut semnificativ iritația pleoapei, s-a limpezit vederea și a dispărut presiunea care apăsa pe globul ocular. De asemenea, a scăzut senzația de uscăciune a ochiului. În urma tratamentului starea mea generală s-a îmbunătățit și sunt foarte mulțumită de acesta. Cu siguranță îl voi repeta ori de câte ori este nevoie.”

O altă pacientă, tânără, tratată pentru ochi uscat de ani de zile, dependentă în mod eronat de corticoterapie administrată topic, cu multipli factori de risc datorită profesiei și descurajată complet, ne descrie experiența ei în felul următor:

Tratamentul IPL a fost de un real succes încă din prima ședință și, nu am mai depins de antiinflamatoare. Au fost doar patru ședințe din care ochiul meu a revenit la normal în totalitate. Procedura tratamentului a fost ușoară fără a cauza dureri sau deficit de vedere în timpul intervenției cu lumina intens pulsată la ochi.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu